Guur winterweer op komst met windstoten en natte sneeuw
Een lagedrukgebied, ontstaan boven de Noorse Zee in ijskoude lucht, trekt later vandaag over de Noordzee richting Nederland. Daardoor trekken winterse buien het land binnen. Aan zee wordt het onstuimig met in het noordwesten zware windstoten. In de Randstad valt voornamelijk regen, maar in het oosten en zuidoosten kan het vannacht lokaal wit worden. Vrijdag volgen mogelijk meer sneeuwbuien.De woensdag begint juist heel rustig en ook koud. Afgelopen nacht heeft het in De Bilt voor het eerst sinds 18 december weer gevroren. Op het hoofdstation bij het KNMI werd het -3,5 graden. Op andere plekken vroor het matig, weerstation Ell in Limburg was de koudste met -5,5 graden. Een vorstloze periode van ruim 4 weken in de winter is zeer uitzonderlijk. De eerste officiële vorst van het jaar viel bovendien slechts 4 keer nóg later, voor het laatst in 2007, op 22 januari. In 1976 moesten we wachten tot 24 januari, een record.
Guur door zware windstoten
Vanmiddag is het in het oosten en zuidoosten zonnig en rustig winterweer. Vanuit het westen neemt de bewolking snel toe en in de namiddag trekken vanuit het noordwesten de eerste buien het land binnen. De buien horen bij een ‘polar low’, een depressie ontstaan boven de Noorse Zee in ijskoude lucht, boven relatief warm zeewater. De depressie trekt met zijn kern net ten noorden van de Wadden langs richting Noord-Duitsland en heeft een flink windveld. Aan zee wordt de wind vanaf de namiddag hard en op de Wadden stormachtig, windkracht 7 tot 8. In het Waddengebied komen zware windstoten voor rond 90 km/u. Ook is aan zee kans op een klap onweer en hagel.
Winterse lading
Zodra de buien vanavond en vannacht steeds verder het binnenland intrekken, wordt de kans op winterse neerslag groter. Omdat het in de kustprovincies niet kouder is dan 2 tot 4 graden, zal de neerslag daar voornamelijk als regen of hagel vallen. Een smeltende vlok sneeuw is niet uitgesloten. De Randstad blijft dus groen.
In Brabant, Utrecht, Flevoland en Drenthe koelt het al wat verder af tot 1 graad. Daar zou op meer plekken wat natte sneeuw kunnen vallen, die niet blijft liggen. Verder naar het oosten wordt de kans op sneeuw groter, vooral in Limburg zou het hier en daar wit kunnen worden. De Limburgse heuvels maken de grootste kans, mogelijk valt daar meer dan 5 centimeter. Maar ook de heuvels bij Nijmegen of de Veluwe maken kans op een wit landschap. In deze gebieden daalt het kwik tot het vriespunt. In de vroege ochtend kan het met uitzondering van de kuststrook glad worden door bevriezing van natte weggedeelten.
Meer sneeuwbuien
Morgenochtend verlaten de meeste buien ons land en dan breekt de zon door. Mocht het ergens wit zijn, dan duurt de sneeuwpret niet lang. In de middag wordt het 3 graden in de Limburgse heuvels tot 6 graden in de kustprovincies. In de namiddag en avond trekken weer nieuwe winterse buien over het land. Deze buien lossen op als ze verder het land intrekken. Omdat het in de nacht naar vrijdag landinwaarts afkoelt naar -1 tot -4 graden, zullen de meeste buien wel sneeuwbuitjes zijn en kan het plaatselijk glad worden.
Ook vrijdag trekken nog enkele winterse buien over het land en vooral in de ochtend kan dan regionaal sneeuw vallen. In de middag wordt het vaker regen, bij maxima tussen 2 en 6 graden.
Vanaf het weekend wordt het een aantal dagen droog en rustig winterweer met een mix van wolkenvelden en zon. In de nachten vriest het licht tot matig, overdag is het vrij koud met een graad of 4.