Foto gemaakt door Eumetsat - Opnieuw waren bizar hoge temperaturen in de landen rond de Middellandse Zee aan de orde van de dag. Maar het was ook zeer zwaar onweer dat de aandacht trok.
Foto gemaakt door EumetsatOpnieuw waren bizar hoge temperaturen in de landen rond de Middellandse Zee aan de orde van de dag. Maar het was ook zeer zwaar onweer dat de aandacht trok.
Nu

Hitte en extreem onweer slaan opnieuw toe in het zuiden

Het houdt maar niet op met het extreme weer in het zuiden van Europa. Opnieuw waren bizar hoge temperaturen in de landen rond de Middellandse Zee aan de orde van de dag. Maar het waren ook zware onweersbuien die de aandacht trokken, onder meer in Frankrijk, Zwitserland en in Italië. In de omgeving van het zuidelijke deel van het Gardameer werden hagelstenen van ruim 10 centimeter gemeld. De schade was er enorm.

We beginnen maar weer eens met de temperaturen. De landen die gisteren kwikstanden tot boven 40 graden meldden, waren in elk geval Spanje, Frankrijk (op Corsica), Italië, Griekenland en Turkije. De hoogste temperatuur werd op Sardinië gemeten, waar een thermometer op een goed moment 48,0 graden aanwees. Aan de overkant van de Middellandse Zee werd het in een kustplaats in Algerije zelfs 50 graden.

Sardinië en Sicilië

Opvallend was dat het, in de vorm van Sardinië en Sicilië, eilanden waren die de hoogste temperaturen bereikten. Ook op Sicilië reikte het kwik op diverse plaatsen tot waarden van iets boven 47 graden. Palermo tekende met 47,0 graden zijn hoogste temperatuur ooit aan, waar het oude record met 44,8 graden uit augustus 1999 stamde. De hitte op de eilanden heeft met hun ligging ten opzichte van de bron te maken. Ze liggen het dichtst bij de Sahara, waar de extreme warmte vandaan komt. Vooral op enige hoogte komt de Saharalucht extreem heet op de eilanden aan. Specifiek in het hoger gelegen binnenland zie je dan ook de hoogste temperaturen, direct aan zee wordt de hitte wat getemperd, ook al heeft het zeewater inmiddels soms al wel een temperatuur van rond 30 graden.

De plekken die er wat de gemeten temperaturen betreft uitspringen, liggen aan de achterkant van bergen waar de wind overheen waait. Aan die achterkant daalt de wind af, richting de kust. Dalende lucht warmt nog eens extra op. Dat is precies het zetje wat nodig is om bij de extremen van 48 of 49 graden in de buurt te komen. Het vasteland van Italië en Spanje liggen alweer verder bij de Sahara vandaan. Daar is het lastiger, al is het ook in Spanje en in bij voorbeeld Griekenland al weleens 47 of 48 graden geweest. In dit licht bezien, is de 40,7 graden die we in Nederland, vandaag op de kop af 4 jaar geleden op 25 juli 2019 haalden, wel een enorme uitschieter geweest, zeker ook met de lagere zon hier.

Op de grens hevig onweer

Op de grens van de extreme hitte in het zuiden en het veel koelere weer in onze omgeving, ontstonden gisteren boven Frankrijk en Zwitserland, en later in de avond en de afgelopen nacht ook in Italië, zware onweersbuien. In de Jura werd zowel aan de Franse als aan de Italiaanse kant plaatselijk enorme schade aangericht, door valwinden, maar mogelijk ook een tornado. De bijbehorende beelden zagen er zeer indrukwekkend uit, ook van de bijbehorende bui overigens, met een imposant neerslagscherm eraan. In Zwitserland werd een windstoot met een snelheid van 217 kilometer per uur gemeten, de zwaarste windstoot ooit daar gemeten door een laaglandstation. Tijdens het noodweer viel er een dode en raakte vele anderen (licht) gewond. Ook in Frankrijk waren er gewonden.

In Italië was het de afgelopen nacht in de omgeving van het Comomeer en het Gardameer, waar ook veel Nederlanders met vakantie zijn, noodweer. Op een gegeven moment lagen boven Noord-Italië drie supercells achter elkaar. Op diverse plaatsen werden gigantische hagel, valwinden en extreme neerslag gemeld. Vanuit de omgeving van het zuidelijke deel van het Gardameer kwamen meldingen van hagelstenen met een doorsnede van meer dan 10 centimeter. Het was alsof er blokken massief ijs uit de lucht vielen. Veel autoruiten werden doorboord, spiegels gingen eraan en ook aan huizen en gebouwen was de schade aanzienlijk. Toeristen in die omgeving meldden een complete ravage. Handig dus om een auto abonnement te nemen, waarbij deze schade gedekt is.

Een adempauze

Vanochtend waren in de buurt van Venetië en Udine nog zware onweersbuien actief. Later vandaag verplaatsen ze zich naar Slovenië en Kroatië. In Italië wordt het hierna tijdelijk minder warm, zoals we gisteren op Weer.nl ook al schreven. Na vandaag dringt de koelere lucht ook tot Griekenland en Turkije door en volgt overal dus even een adempauze.

Reinout van den BornChef Redactie