Foto gemaakt door Hart van Nederland - Breda - Tijdens de koningsfestivals zal het eerst nog droog zijn en tussen een mensenmassa is het niet koud.
Foto gemaakt door Hart van NederlandBredaTijdens de koningsfestivals zal het eerst nog droog zijn en tussen een mensenmassa is het niet koud.
Nu

Kans op verregende Koningsdag groeit

Het zit dit voorjaar niet mee met het weer, vaak is het fris en wisselvallig en dat is deze week niet anders. Toch knapt het woensdag eventjes op. Na een bewolkte middag breekt in de avond de zon goed door, maar we gaan een ijskoude Koningsnacht tegemoet met hier en daar temperaturen onder het vriespunt. De weersverbetering is maar van korte duur, steeds meer berekeningen laten het nu op Koningsdag regenen.

Veel mensen zijn inmiddels wel klaar met het frisse en wisselvallige voorjaarsweer. Weer.nl stelde afgelopen week in een poll de vraag hoe het voorjaar tot nu toe bevalt. Van de bijna 10.000 mensen die reageerden, vindt 76% de lente tegenvallen. Het leek er toch even op dat het weer precies rond Koningsdag zou opknappen, maar inmiddels komen steeds meer berekeningen toch met regen op de proppen.

IJskoud

De weersverbetering komt er wel degelijk. Want na een wisselvallige maandag en dinsdag, is het woensdag op de meeste plaatsen droog. Overdag is het nog zwaar bewolkt met een lokaal buitje, maar precies tijdens de avond klaart het mooi op en zal op veel vrijmarkten het zonnetje nog even doorbreken. Ook wordt in veel steden buiten feest gevierd op grote pleinen en dan komt het droge weer goed uit. Nadat het in de middag een graad of 9 is, zal het in de avond snel afkoelen bij een wegvallende wind. Rond middernacht ligt het kwik lokaal al dicht bij het vriespunt en in de vroege ochtend zal het op verschillende plaatsen 1, 2 en mogelijk zelfs 3 graden vriezen. Aan de grond is het nog een paar graden kouder. Op de vrijmarkt in Utrecht is een warme sjaal en oranje winterjas dus geen overbodige luxe en ook festivalbezoekers moeten rekening houden met een vorstige nacht.

Mocht het tot vorst komen in De Bilt, dan is dat best bijzonder. Sinds het begin van de koninklijke feestdagen in 1949, heeft het maar 9 keer gevroren. Dit gebeurde voor het laatst in 2017, toen daalde de temperatuur tot -2,0 graden. In 1954 was het met -2,5 graden nog iets kouder.

Koningsdag regen?

Voor Koningsdag zijn de weermodellen nog niet eensgezind. De ochtend blijft zeer waarschijnlijk droog en de zon is regelmatig te zien. Vroege vogels zullen opmerken dat het nog behoorlijk fris is met temperaturen rond het vriespunt. Voor de middag is het een ander verhaal. Leek het er eerst op dat het droog zou zijn met zonnige perioden, nu komen steeds meer berekeningen met een storing op de proppen die vanuit het zuidwesten ons land intrekt. De eerste druppels zouden voor de avond bestemd zijn, maar nu zou het zomaar rond het middaguur al in Zeeland kunnen beginnen en dan duurt het niet lang voordat ook Rotterdam, de stad die Koning Willem-Alexander en zijn gezin bezoeken, eraan moet geloven. Volgens de huidige berekeningen heeft Rotterdam in de namiddag 50% kans op regen en 35% van de berekeningen komen met meer dan 1 millimeter, wat betekent dat je zonder paraplu of poncho goed nat wordt.

Het noorden en oosten houden het waarschijnlijk tot de avond droog en daar is de kans op zon ook in de middag wat groter. Het wordt daarbij 11 tot 14 graden en daarmee is het fris. Mogelijk wordt het langs de oostgrens iets warmer, maar de normale 16 graden gaan we waarschijnlijk niet halen. Wie één van de talrijke koningsdagfestivals bezoekt, hoeft niet bang te zijn dat het koud is: tussen een mensenmassa ligt de temperatuur beduidend hoger en als de zon even schijnt, zal het direct warm aanvoelen.

Koninklijke feestdagen uit het verleden

De koudste Koninginnedag hadden we in 1970. Het was koud en guur met winterse buien. Op maar liefst 11 weerstations werd natte sneeuw waargenomen. De temperatuur kwam in De Bilt niet hoger uit dan 8,6 graden en op Schiphol bleef het kwik steken op 7,1 graden. Ook tijdens de koude en gure Koningsdagen in 2016 en 2017 werd lokaal natte sneeuw waargenomen, in 2016 zelfs door 6 weerstations.

In 2017 was Koningsnacht opvallend koud met in De Bilt een minimumtemperatuur van -2,0 graden. Sinds 1949 was alleen Koninginnenacht 1954 kouder met -2,5 graden. Landelijk was het in 1971 het koudst: tijdens Koninginnenacht daalde het kwik in Wageningen zelfs tot -5,5 graden.

Koninginnedag 1993 leek het wel zomer. In het hele land werden zomerse temperaturen boven 25 graden gemeten en dat was nooit eerder gebeurd. In De Bilt liep de temperatuur op tot 26,9 graden en op weerstation Gilze-Rijen werd maar liefst 28,0 graden gemeten. Ook Koninginnenacht verliep recordwarm met een minimum van 13,9 graden. In Den Helder werd het niet kouder dan 14,6 graden.

Lees hier meer over de mooiste Koningsdagen ooit.

Lees hier meer over de slechtste Koningsdagen ooit.

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator