Medicane veroorzaakt ramp in Libië
Hetzelfde actieve lagedrukgebied dat vorige week in extreem grote neerslaghoeveelheden in delen van Griekenland resulteerde, is daarna de Middellandse Zee opgetrokken. Daar is hij boven het warme zeewater verder ontwikkeld tot een storm van het kaliber tropische storm of orkaan, ofwel een medicane (samenvoegsel van Mediterranean en Hurricane), met heel veel regen en wind. Deze medicane, Daniël, is afgelopen weekend het Noord-Afrikaanse land Libië ingetrokken, met net als in Griekenland catastrofale gevolgen en duizenden slachtoffers.Na een zomer van droogte en bosbranden kwam het op 5 september in Griekenland eindelijk tot regen, maar er viel in korte tijd zoveel, dat het in meerdere Griekse regio’s tot desastreuze overstromingen kwam. Er viel op veel plaatsen tussen 500 en ruim 1000 millimeter regen.
Tropische kenmerken
De dagen daarna trok het lagedrukgebied, storm Daniël, verder westwaarts, de Middellandse Zee op. Boven het warme zeewater, tussen Sicilië, Griekenland en Noord-Afrika, begon het geheel snel weer verder te ontwikkelen. Afgelopen weekend kreeg de storm net voor de kust van Noord-Afrika ook tropische kenmerken en trok Daniël als medicane Libië in.
Een medicane
Een medicane is een weersysteem met tropische kenmerken boven de Middellandse Zee, dat in zijn uitwerking wel iets van een orkaan weg heeft. Net als tropische stormen of orkanen op bijvoorbeeld de Atlantische Oceaan zijn ook medicanes rond, hebben ze geen fronten en kan de wind rond de kern orkaankracht bereiken. Medicanes zijn wel veel kleiner dan de tropische varianten die boven de veel grotere oceanen ontstaan en het belangrijkste verschil is dat een medicane ook geholpen wordt door kou in de bovenlucht. In dit geval het eerdergenoemde lagedrukgebied, storm Daniël. Sommige medicanes krijgt ook een kenmerkend oog en dat was bij Daniel in eerste instantie niet het geval, maar boven land werd uiteindelijk toch wel iets van een oog, de kern van de storm, zichtbaar.
Middellandse Zeegebied dichtbevolkt
Ondanks dat ze dus kleiner van stuk zijn, kunnen ze wel enorme schade aanrichten door de harde wind en zware neerslag. Het Middellandse Zeegebied is namelijk dichtbevolkt en in deze tijd van het jaar vaak nog extra druk door toerisme.
Het oosten van Libië zwaar getroffen
In Libië is vooral de kuststad Derna zwaar getroffen. De stad is uitgeroepen tot rampgebied en is afgesloten van de buitenwereld. Er is geen elektriciteit en er is nauwelijks communicatie mogelijk. Ook de stad Benghazi en het kustgebied tussen de 2 steden in zijn zwaar getroffen. Veel van deze gebieden in het oosten van Libië kampen met overstromingen, modderstromen en in de buurt van Derna is bovendien een dam ingestort. Lange tijd was er geen zicht op de omvang van de ramp, maar nu het water weer een beetje begint te zakken, wordt de schade goed zichtbaar. Er wordt gesproken over duizenden slachtoffers in het getroffen gebied.
Afgelopen jaren ook medicanes
In het Middellandse Zeegebied kwam de afgelopen jaren aan het einde van de zomer of begin van de herfst wel vaker tot medicanes. In september 2020 trok namelijk medicane Ianos over een deel van Griekenland, met ook toen een spoor van vernieling en veel schade. In oktober 2021 kwam het door medicane Apollo tot enorme overstromingen in Tunesië, Algerije, Italië en op Malta. Binnen 3 dagen viel er toen op Sicilië lokaal 600 millimeter regen.