Foto gemaakt door NASA Earth Observatory - Alberta - Ook in mei 2019 waren in Alberta meerdere natuurbranden actief.
Foto gemaakt door NASA Earth ObservatoryAlbertaOok in mei 2019 waren in Alberta meerdere natuurbranden actief.
Nu

Natuurbranden teisteren Canadese provincie Alberta

Hoe dicht de extremen in het weer bij elkaar kunnen zitten, blijkt deze dagen maar weer eens in Canada. In het westen van de provincie Alberta zijn op dit moment 78 natuurbranden actief, waarvan er 19 niet onder controle zijn. Bij elkaar opgeteld zijn al meerdere duizenden hectaren aan natuur in vlammen opgegaan. Het is in het gebied ongewoon heet en zonnig voor de tijd van het jaar en de natuur is er erg droog.

Sinds het begin van het jaar zijn er in Alberta al zo’n 350 natuurbranden geweest, die voor meer dan 15.000 hectare aan natuur in de as hebben gelegd. Dat is duidelijk meer dan vorig jaar om deze tijd, toen natuurbranden ook al actief waren. Terwijl het erg warm is en de wind er flink aantrekt, zitten nog niet alle bomen in blad en ontbreekt groen gras nog in een deel van Alberta. Het gevolg is een droge natuur die erg gevoelig voor branden is.

Evacuaties

In sommige delen zijn inmiddels bewoners geëvacueerd omdat de vlammen ook hun huizen bedreigen. Ook op andere plaatsen moesten dorpen en kleine steden worden geëvacueerd. Boven Canada ligt op dit moment een hogedrukgebied dat op veel plaatsen droog en zonnig weer en een stevige oostelijke tot zuidoostelijke wind brengt. Vooral in het westen is de aangevoerde lucht ook erg warm en komen de temperaturen al boven 30 graden uit. Daarmee is het in het gebied stukken warmer dan gebruikelijk.

Weinig water na de sneeuwsmelt

Ook de komende tijd blijft het hogedrukgebied op zijn plaats. Het droge en warme weer in het westen lijkt daarmee voorlopig aan te houden. De zomerepisode volgt eigenlijk meteen na de winter. Een lenteperiode heeft er nauwelijks tussen gezeten. Daardoor is de natuur nu deels nog bezig om uit te lopen. Daarbij was de winter in Canada koud. Er lag overal wel sneeuw, maar aan water stelde die sneeuwlaag niet heel veel voor. Koude lucht kan nu eenmaal weinig vocht bevatten. Een koude winter is in die gebieden per definitie dan ook een droge winter. Na de sneeuwsmelt blijft weinig water achter.

In de bergen overstromingen

Heel anders is het beeld in de bergen, waar in de winter wel veel sneeuw is gevallen. In de meest westelijke provincie van Canada, British Columbia heeft de snelle smelt van de sneeuw in de Rocky Mountains ervoor gezorgd dat daar diverse rivieren buiten hun oevers zijn getreden. Daar hebben ze met overstromingen te kampen. Eenzelfde lot lijkt de berggebieden in het westen van de VS beschoren, waar in de bergen in veel gevallen van recordhoeveelheden sneeuw sprake is. In Californië wordt er rekening mee gehouden dat de sneeuwsmelt in de Sierra Nevada tot in de zomer tot overstromingen aanleiding zal geven. Daarbij is al een oud meer na lange tijd weer met water vol aan het lopen.

Reinout van den BornChef Redactie