Foto gemaakt door Ab Donker - Het is tropisch warm in Nederland. Op deze dag zijn niet eerder zulke hoge temperaturen gemeten.
Foto gemaakt door Ab DonkerHet is tropisch warm in Nederland. Op deze dag zijn niet eerder zulke hoge temperaturen gemeten.
Nu

Niet eerder zo heet op 10 september

Niet eerder zijn in ons land zulke hoge temperaturen gemeten op 10 september als vandaag. In Eindhoven steeg de temperatuur om 12:40 uur tot 30,4 graden en uiteindelijk werd het, net als in Ell, 32,2 graden. Het oude landelijke datumrecord was 30,3 graden, gemeten op weerstation Maastricht in 1919. Eindhoven pakt hiermee de 6e tropische dag van deze maand en dat is een record. Het oude record was 5 tropische dagen in Maastricht in 1926.

De huidige regionale hittegolf is vooral bijzonder om zijn duur en minder om zijn intensiteit, al is het vandaag wel nog iets heter dan de voorgaande dagen. Het landelijke datumrecord voor vandaag stond met 30,3 graden niet zo scherp, het kan in deze tijd van het jaar namelijk nog een stuk heter zijn. Zo was het op 5 september 1949 in Buchten en Gilze-Rijen maar liefst 34,8 graden. Het maandrecord ligt nog een fractie hoger met 35,1 graden, gemeten op 15 september 2020 in Gilze-Rijen.

Eindelijk een kouderecord

Er zijn dit jaar al meer datumrecords verbroken als we kijken naar alle 34 weerstations die staan opgesteld in Nederland. Dit waren (gelukkig) niet alleen warmterecords.

Op 1 januari werd direct al het landelijke temperatuurrecord verbroken voor wat betreft de maximumtemperatuur. De jaarwisseling verliep nog nooit zo warm, in het Limburgse Ell was het 16,6 graden, tegen 13,1 graden in 2007 (Gilze-Rijen en Woensdrecht). In de loop van de nacht werd het nog warmer. De 16,9 graden die in Eindhoven werd gemeten was niet alleen de hoogste temperatuur ooit op 1 januari (vorige record was 15,1 graden in Maastricht in 2022), maar zelfs een landelijk maandrecord. Het oude januarirecord was 16,5 graden op 16 januari 1947. Daarmee was het ook in één klap de vroegste officiële lentedag. Behoorlijk warm was het ook op 8 juli. Eindhoven noteerde met 34,6 graden een landelijk warmterecord.

Opmerkelijk is het kouderecord van 6 augustus. In Maastricht werd het hooguit 14,4 graden! Dit was het eerste landelijke kouderecord sinds 3 april 2022! Het was ook kouder dan op Nieuwjaarsdag.

Meer records?

Morgen staat het landelijke warmterecord voor 11 september op 32,4 graden, gemeten in 1919 in Winterswijk. Volgens de huidige verwachting draait de wind naar het westen en stroomt iets minder hete lucht ons land binnen. Langs de oostgrens kan het nog 31 graden worden, maar de kans is klein dat het stokoude record uit 1919 wordt verbroken.

Morgenavond neemt in het zuiden als eerste de kans op een regen- of onweersbui toe. In de nacht naar dinsdag en dinsdag overdag volgen mogelijk meer (stevige) regen- en onweersbuien. Deze verdrijven de hitte, waardoor de regionale hittegolf dinsdag of uiterlijk woensdag zal eindigen. Dinsdag wordt het nog 22 tot lokaal mogelijk 25 graden, woensdag wordt het ondanks een wat vriendelijker weerbeeld nog maar 19 tot 21 graden. Dat zijn wel vrij normale temperaturen voor half september.

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator
Jelmer van der GraaffMeteoroloog