Foto gemaakt door Chris Biesheuvel - Betuwe - De zomer van 2023 heeft een overrompelende start gemaakt. Aan het recordlijstje kunnen we straks ook dat van de warmste juni ooit toevoegen. Dat record wankelt.
Foto gemaakt door Chris BiesheuvelBetuweDe zomer van 2023 heeft een overrompelende start gemaakt. Aan het recordlijstje kunnen we straks ook dat van de warmste juni ooit toevoegen. Dat record wankelt.
Nu

Overrompelende start zomer; junirecord gaat eraan

Het is deze week even wat wisselvalliger in Nederland, al moet de eerste echte neerslag van betekenis nog wel vallen. Vanavond zou de volgende kans daarop moeten zijn, eerdere regenkansen op zondag en in de afgelopen nacht hebben we al laten liggen. Na vandaag is er komende donderdag wellicht ook regen van betekenis in een deel van Nederland, maar daarna lijkt de zomer het heft toch weer in handen te nemen.

Doordat regen op zondag en in de afgelopen nacht op de meeste plaatsen is uitgebleven, houdt de droogteperiode (op veel plaatsen al op 12 mei begonnen) een beetje tegen de verwachting in nog steeds aan. Daarbij heeft de zon nooit eerder zoveel geschenen als deze maand tot nu toe en staat de gemiddelde junitemperatuur inmiddels op 19,0 graden. Normaal tot nu is 15,7 graden, daar zitten we dus al 3,3 graden boven.

Warmterecord juni

Als we het warmterecord uit 2021 voor juni erbij pakken, dan liepen we daar tot en met gisteren nog twee tienden van een graad op achter, maar op basis van de verwachtingen voor de komende tijd, wordt de kans steeds groter dat dit record alsnog verpulverd gaat worden. Nemen we de verwachtingen voor de laatste 10 dagen van juni erbij, dan komen we op een gemiddelde temperatuur van tussen 19,2 en 19,7 graden uit. Het record bedraagt 18,2 graden, daar zouden we in dat geval dus 1 tot 1,5 graden bovenuit komen.

Al met al maakt de zomer een overrompelende start. Helemaal als je bedenkt dat de eerste week van juni nog koel verliep. In de periode daarna is het hard gegaan. Met hogedrukgebieden voortdurend in de buurt van IJsland en uitlopers daarvan bijna steeds gericht op Nederland, heeft de zon tot nu toe overuren gemaakt en is neerslag vrijwel steeds uitgebleven, ook op de momenten dat er wel kans op leek te zijn.

Luchtdrukverdeling veranderd

Wel is de luchtdrukverdeling inmiddels veranderd. Het hogedrukgebied ligt niet meer in de buurt van IJsland, maar heeft zich naar het noordoosten van Scandinavië verplaatst. Lagedrukgebieden op de Oceaan kunnen nu ook tot het zeegebied in de buurt van IJsland doordringen. Daarmee is de zuidhoek bij ons nu geen verboden windrichting meer.

Na de buien van vanavond en de eventuele regen in een deel van het land op donderdag, keert vanaf vrijdag de zomer terug. Een nieuw hogedrukgebied, dat van Noord-Frankrijk richting Duitsland trekt, krijgt het weer bij ons dan in handen. De wind heeft vaak een zuidelijke component, er wordt behoorlijk wat zon verwacht en het wordt opnieuw flink warm. De temperaturen kunnen weer tot tussen 24 en 28 oplopen, zondag is in het zuiden een overschrijding van de tropische grens van 30 graden zelfs niet ondenkbaar.

Volgende week zuidwestenwind

Volgende week liggen de hogedrukgebieden ten zuiden van Nederland, lagedrukgebieden houden zich in het hoge noorden op, maar weten in onze omgeving niet echt een vuist te maken. En zoals het een grote zomer betaamt – en daar lijken we vooralsnog echt in te zitten – houdt het warme weer aan. Ondanks de zuidwestenwind kan het nog steeds vaak tussen 24 en 28 graden worden, al hangt dit wel van de hoeveelheid wind en windrichting af. Wordt de wind eens westelijker en is hij wat sterker, dan kunnen de temperaturen ook een fractie lager uitkomen. Een echte verkilling van het weer staat echter niet op de rol.

Voor de periode na volgende week laat de verwachting voor de lange termijn, de nieuw 46-daagse zoals die gisteravond is verschenen, hoe dan ook een terugkeer van de hogedruk in onze omgeving zien en dat voor langere tijd. Wat dat betreft, is in het beeld zoals we dat in onze verwachting van afgelopen vrijdag beschreven, maar weinig veranderd. En dat belooft nog wat voor deze zomer, die toch al zo overrompelend is begonnen.

Reinout van den BornChef Redactie