Foto gemaakt door Anna Zuidema - Harlingen - Een traag bewegende storing heeft zondag in grote delen van West-, Midden- en Zuid-Nederland een waar waterballet veroorzaakt. Het kwam ook tot wateroverlast.
Foto gemaakt door Anna ZuidemaHarlingenEen traag bewegende storing heeft zondag in grote delen van West-, Midden- en Zuid-Nederland een waar waterballet veroorzaakt. Het kwam ook tot wateroverlast.
Nu

Traag bewegende storing brengt groot deel Nederland waterballet

Een traag bewegende storing heeft zondag in grote delen van West-, Midden- en Zuid-Nederland een waar waterballet veroorzaakt. Urenlange stromende regen, nauwelijks zon en augustus onwaardige lage temperaturen bepaalden er het beeld.

De storing hoorde bij een lagedrukgebied (Antoni), dat in de nacht al over het zuiden van Nederland naar het oosten was getrokken. Op dat moment lag het regengebied nog vooral boven zee, maar regende het ook al in een smalle strook over het westen van Nederland en in het zuidwesten op veel meer plaatsen. Natte plekken waren op dat moment in de buurt van Zoetermeer en in het westen van Brabant te vinden. Daar was gedurende de nachtelijke uren al plaatselijk tussen 30 en 50 millimeter aan regen omlaag gekomen.

Stromende regen en koud

Overdag schoof de regenzone tergend langzaam naar het oosten, en kantelde daarbij op zo’n manier dat het noordoosten van het land lang buiten schot bleef. Het contrast kon bijna niet groter zijn. Beleefde het noordoosten een mooie dag met geregeld zon, nauwelijks wind en temperaturen van rond of iets boven 20 graden, in de regenzone was het vaak grijs en donker, plensde het aan stuk door en daalden de temperaturen midden op de dag tot onder 14 graden. De Bilt en Maastricht tekenden daarbij kouderecords aan.

Na Zoetermeer voegden zich ook de omgeving van Amsterdam, de Gooi- en Vechtstreek en de omgeving van Purmerend zich bij de kletsnatte gebieden. Op allerlei plaatsen werd wateroverlast gemeld en moest de brandweer uitrukken. In de buurt van Amsterdam en van Purmerend kwam in relatief korte tijd soms meer dan 80 millimeter omlaag.

Omgeving van Arnhem

In de middag verplaatste het zwaartepunt van de regen zich naar de omgeving van Arnhem. In de ochtend was daar al wat regen gevallen, maar nog relatief weinig. In de middag was het beeld dat van stromende regen, een loodgrijze lucht en sterk dalende temperaturen. Ook kwam de wind, die in de ochtend nog afwezig was, steeds meer opzetten. Op de vliegbasis Deelen bij Arnhem viel gedurende de middag ruim 53 millimeter regen. Daarmee was het uiteindelijk ook het natste van de KNMI-stations. Tijdens de zwaarste delen van de regen deed zich af en toe ook onweer voor. Soms werden fikse klappen gehoord.

Voor de naderende regenzone uit vormden zich in Friesland, Drenthe, Overijssel en de Achterhoek losse onweersbuien, die wat later door de regenzone werden opgeslokt. Onder andere in de Achterhoek brachten dergelijke buien plaatselijk meer dan 50 millimeter in de regenmeters en opnieuw ook wateroverlast teweeg. Eerder deze week was het tijdens zware buien in deze gebieden ook al tot wateroverlast gekomen, evenals in Overijssel.

Waterhozen in het Waddengebied

Tegen de avond begon het regengebied aan activiteit te verliezen en trok geleidelijk naar het zuidoosten weg. Erachter stak een sterk vlagerige noordwestenwind op, die aan zee tot krachtig of hard toenam en waarbij hier en daar zware windstoten voorkwamen. Een stoet aan kleine buien trok toen het land binnen. Aan sommige van die buien werden in het Waddengebied korte tijd waterhozen gesignaleerd. Toen de wind ook daar toenam, was dat weer voorbij. In de afgelopen nacht hield de buiigheid vooral boven het noordoosten en oosten van het land nog aan. In het zuidwesten begon het op te klaren.

Uiteindelijk heeft de passage van de regenzone in het westen, midden en zuiden van het land op uitgebreide schaal tussen 20 en 40 millimeter aan regen in de regenmeters gebracht, en op sommige plaatsen dus (veel) meer. In grote delen van Overijssel, Drenthe, Flevoland en Friesland was het duidelijk minder en in Groningen viel gisteren helemaal niets.

Erg natte start van augustus

Daarmee lijkt deze week geleidelijk een einde te komen aan een wel heel natte start van de augustusmaand. Op heel wat plaatsen is de normale maandhoeveelheid aan regen inmiddels al binnen en er zijn gebieden in het westen, zuidwesten en oosten van het land die in de eerste augustusweek al meer dan 100 millimeter regen hebben gekregen.

Vandaag trekt de laatste regen van de nacht over de oostelijke helft van het land naar het zuiden weg en morgen kan het vooral in de avond regenen, als een storing van west naar oost overtrekt. In de dagen daarna lijkt het een tijdje droog te blijven, komt de zon er vaker door en gaan de temperaturen omhoog. Dan kunnen we eindelijk een beetje opdrogen. Of het vervolgens echt nog goedkomt met de zomer, zal daarna moeten blijken.

Reinout van den BornChef Redactie