Vakantieweer: Extreme hitte in het zuiden, naar het noorden koeler
Terwijl een hittegolf grote delen van het Middellandse Zeegebied de komende dagen in de greep heeft, ziet het weer er in onze omgeving een stuk vriendelijker uit. Frankrijk, het Alpengebied en Duitsland krijgen van beide smaken iets mee.In de landen rond de Middellandse Zee is het op dit moment bijzonder warm. In de heetste delen van Spanje in het zuiden worden al meerdere dagen achtereen temperaturen van tot 45 graden gemeten. En hoewel de allerergste hitte er de komende dagen vanuit het noordwesten wat wordt getemperd, zijn ook in het weekend en in de eerste van de nieuwe week nog steeds op veel plaatsen temperaturen tussen 35 en 40 graden mogelijk.
Code rood
De hitte strekt zich inmiddels een stuk verder oostwaarts uit. Voor eilanden als Sardinië en Sicilië, maar ook in het zuiden van Italië is vanwege de hoge temperaturen al meerdere keren een code rood van kracht geweest. Het betekent dat de temperatuur op deze plaatsen boven 40 graden kan uitkomen en dat lijkt de komende dagen, in elk geval ook tijdens het weekend nog vaker te kunnen gebeuren. Daarbij is er veel zon, maar kan het in het noorden van Italië en dan vooral in de berggebieden daar ook tot een regen- of onweersbui komen.
Kroatië en Servië, maar ook Roemenië, Griekenland en Turkije zijn ook landen die de komende dagen met extreem hoge temperaturen te kampen hebben. In Griekenland kan de temperatuur enkele dagen lang tot tussen 40 en 45 graden oplopen, het westen van Turkije krijgt ongeveer vergelijkbare hoogstandjes. Begin volgende week wordt de warmte iets getemperd, maar blijven maximumtemperaturen tussen 35 en 40 graden mogelijk.
Frankrijk, Alpen en Duitsland
Verder naar het noorden zien we zaterdag door Frankrijk een golf met warmte richting de Alpen en Duitsland gaan. Vooral in het zuiden en oosten kan het kwik er dan tot boven 35 graden stijgen. In Duitsland kan het in het zuiden en oosten 35 tot lokaal 38 graden worden. In het westen wordt het iets minder warm, want daar komen in de middag al de eerste regen- en onweersbuien opzetten die de warmte weer gaan verdringen. Later op zaterdag en zondag dringen de buien verder oostwaarts op, waarna heel Duitsland in de koelere lucht komt. Ook uit het grootste deel van Frankrijk wordt de hitte verdreven.
Op de Britse eilanden en in de Benelux krijgen we relatief gezien minder van de extreme hitte in het zuiden mee. Een golf met warme lucht bereikt onze omgeving wel, maar de warmste lucht trekt vooral in de nacht naar zaterdag over. Hoewel de zon niet schijnt, kan het kwik dan op een aantal plaatsen boven 20 graden blijven. Zaterdag overdag zijn onweersbuien waarschijnlijk te vroeg van de partij om het bij ons echt heet te laten worden. De Britse eilanden krijgt de warme lucht helemaal niet binnen de grenzen. Daar is het wisselvallig met geregeld regen of een paar buien en komt het kwik op de meeste plaatsen tussen 15 en 20 graden uit. Alleen in het zuidoosten is het enkele graden warmer.
Scandinavië
In Scandinavië zijn het zuidoosten en oosten van Zweden het warmst met temperaturen tussen 20 en 25 graden. Ook in sommige delen van Noorwegen komen de temperaturen de komende dagen af en toe boven 20 graden uit. Veel vaker is het 15 tot 20 graden en wisselvallig. Een lagedrukgebied ligt in de buurt en zorgt ervoor dat geregeld buien vallen. Tussendoor is ook de zon te zien en af en toe komen ook regengebieden over.
Tips van de Wegenwacht
De vakanties zijn begonnen en veel Nederlanders gaan met de auto op reis. Elk jaar weer stranden veel vakantiegangers op weg naar hun bestemming. Veel te vaak zonder pechhulp en in de brandende zon. Met een goede voorbereiding ben je klaar voor je reis en kom je niet voor verrassingen te staan. De Wegenwacht geeft je nuttige tips.
Bron: Wegenwacht