Foto gemaakt door Joyce Derksen - Annecy - Terwijl de extreme hitte in Spanje vanuit het noordwesten wordt getemperd, houden de hoge temperaturen op Sardinië, Sicilië en in het zuiden van Italië aan.
Foto gemaakt door Joyce DerksenAnnecyTerwijl de extreme hitte in Spanje vanuit het noordwesten wordt getemperd, houden de hoge temperaturen op Sardinië, Sicilië en in het zuiden van Italië aan.
Nu

Vakantieweer: hitte in zuiden houdt aan, noordelijke helft Europa koeler

Terwijl de extreme hitte in Spanje de komende dagen vanuit het noordwesten even iets wordt getemperd, houden de hoge temperaturen op Sardinië, Sicilië en in het zuiden van Italië aan. Ook delen van Kroatië, Servië, Kosovo, Bosnië en Montenegro doen mee. Griekenland en Turkije zien de temperaturen in de loop van het weekend weer verder oplopen. Dan kan het daar regionaal tussen 40 en 45 graden worden.

Spanje heeft een paar bijzonder hete dagen achter de rug. In de zuidelijke stad Málaga steeg de temperatuur tot 44,2 graden, de hoogste waarde daar in de meetreeks sinds 1943. Ook andere plaatsen in de buurt kwamen op temperaturen rond 44 graden uit. Het gebeurde op de dag dat de Spaanse weerdienst meldde dat de gemiddelde zeewatertemperatuur voor de Spaanse kusten op dit moment 24,6 graden bedraagt, ruim twee graden meer dan gebruikelijk. Het is ook hoger dan het vorige record van 24 graden, dat uit het jaar 2015 stamde. Aan de zuidoostkust bedragen de watertemperaturen al 28 graden, op sommige plekken in de buurt van de Balearen zelfs 29 graden. De hoge watertemperaturen zijn er de oorzaak van dat het in nachten nauwelijks meer afkoelt.

Spanje en Portugal blijven zonnig

Voor de komende dagen wordt in Spanje en Portugal aanhoudend zonnig weer verwacht. Langs de Noordkust en in de Pyreneeën kan ook een enkele bui voorkomen, maar op andere plaatsen blijft het droog. Op veel plekken in de noordelijke helft wordt het overdag steeds tussen 30 en 35 graden, in de zuidelijke helft vaak tussen 35 en 40 graden.

In Italië is het zuiden extreem heet

In Italië ligt vooral de zuidelijke helft vrijwel voortdurend in de hete Saharalucht. Is het er eerst overdag tussen 35 en 40 graden, tijdens het weekend komen de temperaturen er weer steeds vaker op tussen 35 en 40 graden uit en dat geldt ook voor de eilanden Sardinië en Sicilië. Op de meeste plaatsen schijnt daarbij de zon, in het noorden komt het op sommige dagen ook tot een regen- of onweersbui. Daar is het met temperaturen, vaak tussen 30 en 35 graden, ook net een fractie minder heet.

Ook hitte in Griekenland en Turkije

Nog verder naar het oosten heeft de hitte de zuidelijke republieken van het voormalige Joegoslavië, maar ook Griekenland en Turkije in de greep. In die laatste twee landen stijgt het kwik in de loop van het weekend ver. In grote delen van Griekenland, maar ook in de westelijke helft van Turkije wordt het overdag dan tussen 40 en 45 graden, en dat geldt ook voor sommige badplaatsen, zoals Antalya. De zon staat er de hele dag verzengend aan de hemel. Wolken komen nauwelijks voor en buien worden niet verwacht.

Noordelijke helft Europa koeler

De grens met het minder warme weer, dat we op de meeste plaatsen in de noordelijke helft van Europa aantreffen, ligt eerst van het zuiden van Frankrijk, via het Alpengebied naar Hongarije en Roemenië. Omdat zaterdag en zondag boven de Britse eilanden een lagedrukgebied komt te liggen, schuift die grens dan wat naar het noorden op, richting Midden-Frankrijk, het zuiden van Duitsland en Midden-Polen.

Ook in de Alpen geregeld buien

Wordt het in die gebieden warmer, de landen aan de noordkant van de warmtegrens krijgen juist met de storingen te maken, die door het lagedrukgebied Europa in worden gestuurd. Tot aan het midden van Frankrijk, op de Britse eilanden, in de Benelux en ook in grote delen van Duitsland en Polen is het de komende dagen dan ook wisselvallig. Af en toe passeren storingen met meer wolken en enkele buien of een tijdje regen, tussendoor laat ook de zon zich zien. Ook het Alpengebied krijgt van tijd tot tijd regen- en onweersbuien over. In de wisselvallige gebieden is het 20 tot 25 graden, in het zuiden van Duitsland, het Alpengebied en in grote delen van Polen wat warmer, maar op de Britse eilanden juist wat koeler. Verder kan het zondag en maandag in het Noordzeegebied een tijdje behoorlijk waaien.

Scandinavië koel

Ook in Scandinavië is het wisselvallig. Daar komen de temperaturen alleen in het zuiden van Zweden nog geregeld boven 20 graden uit, op andere plaatsen is het vaak koeler.

Tips van de Wegenwacht

Ga jij dit weekend op vakantie? Het wordt flink druk op de weg. Is jouw auto, caravan of camper bestand tegen de drukke en de lange rit? Bij de jaarlijkse vakantiecheck van Wegenwacht bij grensovergang Hazeldonk blijken auto’s en caravans vaak te zwaar beladen. Dit maakt rijden gevaarlijk en je vergroot de kans op een klapband. Check je auto goed voor je vertrekt. Kijk voor meer tips over een goede voorbereiding van je vakantiereis hier.

Reinout van den BornChef Redactie