Vakantieweer: verdeling voorlopig redelijk traditioneel
Nog een weekje en dan beginnen de schoolvakanties. Het midden van het land is de regio die op 8 juli aftrapt, de regio zuid volgt een week later en nog een week later komt het noorden van het land aan de beurt. Om iedereen alvast aan de voorpret te laten beginnen, doen we vanaf vandaag iedere donderdag weer een rondje door Europa.Terwijl het zomerweer in onze eigen omgeving een stapje terug heeft gedaan, is de zomer in veel van de onder Nederlanders populaire vakantiebestemmingen juist goed op gang gekomen. We zien in Europa in grote lijnen de weersverdeling terug, zoals die in deze tijd van het jaar gebruikelijk is. Met verder naar het noorden een licht wisselvallige en wat gematigdere variant van het zomerweer en in het zuiden juist hoge temperaturen en veel zonneschijn. Maar daar kunnen dan wel weer af en toe onweersbuien ontstaan.
Zuiden van Europa warm
In het zuiden van Europa is het over de hele linie warm. In Spanje worden de hoogste temperaturen gemeten. In het zuidelijke binnenland kan het er 40 graden worden. Verder is er veel zon, maar kunnen in de tweede helft van de middag in de noordelijke berggebieden ook een paar onweersbuien ontstaan. In de vlakten tussen de berggebieden in lijkt het dan weer droog te blijven. Op en top zomerweer dus.
Verder naar het oosten in het Middellandse Zeegebied wordt het de komende dagen wel wisselvalliger. Een storing dringt het gebied vanuit het noordwesten binnen en zorgt ervoor dat vooral vanaf zaterdag op steeds meer plaatsen in Italië, de republieken van het voormalige Joegoslavië en nog wat later zelfs het noorden van Griekenland steeds weer een paar regen- of onweersbuien vallen. Dat gebeurt vooral later op de dag en in de avond. Eerst schijnt de zon en wordt het op veel plaatsen 30 graden, maar doordat de lucht wel behoorlijk vochtig is, voelt het buiten de deur een stuk benauwder aan.
Verder naar het noorden gematigder
Frankrijk en de Alpenlanden horen bij het gebied waar de zomer een tandje teruggeschakeld heeft. In het noorden van Frankrijk en aan de noordkant van de Alpen lopen de temperaturen dagelijks tot een graad of 25 op. Verder wisselen wolken en de zon elkaar af en kan een enkele bui vallen, met name als vanuit het westen een storing passeert. En dat gebeurt op zaterdag in Frankrijk, in de Alpenlanden vooral op zondag.
Ook op de Britse eilanden, bij ons in de Benelux, Duitsland en in Polen ziet het weerbeeld er licht wisselvallig uit. Donderdag en vrijdag passeert van west naar oost een storing, zaterdag en zondag volgt er nog een. Tussendoor wisselen de zon en stapelwolken elkaar af en kan een lokale bui vallen. De temperaturen komen dagelijks meestal op een niveau van tussen 20 en 25 graden uit. Verder kan het af en toe behoorlijk waaien.
Scandinavië later koel
In Scandinavië is het zomerweer nog wat gematigder. Ook daar trekken storingen van de Oceaan over die van tijd tot tijd bewolking en regen of een paar buien brengen. Tijdens de droge intermezzo’s tussendoor komt ook de zon tevoorschijn. Overdag komen de temperaturen eerst op veel plaatsen tussen 20 en 22 graden uit. Zondag en maandag gaat het kwik nog iets verder omlaag en wordt het vaak niet warmer dan 15 tot 20 graden.
Goed voorbereid
De vakanties staan voor de deur en veel Nederlanders gaan met de auto op reis. Elk jaar weer stranden veel vakantiegangers op weg naar hun bestemming. Veel te vaak zonder pechhulp en in de brandende zon. Met een goede voorbereiding ben je klaar voor je reis en kom je niet voor verrassingen te staan. De Wegenwacht geeft je nuttige tips. Na de zomer begint school weer en kijken leraren vooral naar manieren om bewegend leren te stimuleren.