Foto gemaakt door John Oomen - Heukelum - Er is vandaag een potentie voor zware buien in Nederland, maar een echt ontstekingsmechanisme mist. Het is dan ook onduidelijk wat er precies gaat gebeuren.
Foto gemaakt door John OomenHeukelumEr is vandaag een potentie voor zware buien in Nederland, maar een echt ontstekingsmechanisme mist. Het is dan ook onduidelijk wat er precies gaat gebeuren.
Nu

Vandaag potentie voor zware buien, ontstekingsmechanisme mist

De warme lucht, die vandaag nog in Nederland aanwezig is, wordt de komende 24 uur verdrongen. Hoe dat precies gaat verlopen, is op dit moment eigenlijk nog steeds een raadsel. Ook de verschillende computermodellen weten er geen raad mee en laten feitelijk elk hun eigen scenario zien. De rode draad is dat de warme lucht morgen in de ochtend via het oosten het land verlaat. En dat het daarna licht wisselvallig blijft.

Een eerste verrassing deed zich de afgelopen nacht al voor. Een warmtefront trok over het land en was niet, zoals oorspronkelijk wel verwacht, inactief. Het bracht een wolkenbandje en wat regen met zich mee. Op veel plaatsen waren het niet meer dan enkele spatjes, maar er waren ook plaatsen waar het even wat langer doorregende. Op de natste plekken in het midden en zuiden van het land viel zelfs 1 of 2 millimeter. De temperatuur daalde tot plaatselijk 10 graden in het noorden en 15 of 16 graden in het zuiden.

Vanochtend nog vrij veel zon

Aan de achterzijde van het regengebiedje klaarde het snel weer op. Vanochtend schijnt de zon dan ook op veel plaatsen en wordt het vlot warm. In het noordwesten kan de temperatuur tot 23 of 24 graden oplopen, in het zuidoosten is 28 graden haalbaar en misschien nog wel iets meer als de zon echt een tijdje schijnt.

Vanmiddag passeert een tweede warmtefront vanuit het zuidwesten het land. Dan neemt de bewolking toe en komen buien opzetten. Hier begint de onzekerheid. Er zijn modelberekeningen die deze buien vooral over het westen en noorden laten trekken, waarbij het oosten en zuidoosten buiten schot blijven, maar er zijn er ook die juist over het zuidoosten een zeer actief complex laten trekken. En dan hebben we ook berekeningen die hier ongeveer tussenin gaan zitten. Al met al is het dus een lastig beeld.

Potentie voor zware buien aanwezig

Zoals we gisteren op Weer.nl al aangaven, is de potentie in de atmosfeer voor het ontstaan van zware buien zeker aanwezig, maar mist een duidelijk ontstekingsmechanisme. Een trigger zou kunnen zijn dat de temperaturen wat hoger uitvallen dan verwacht. Een andere mogelijkheid is dat boven Frankrijk iets ontstaat dat onze kant op komt. En een laatste optie is dat het koufront, dat in de loop van de komende nacht en morgenochtend passeert, de lont in het kruitvat gooit. We maken het allemaal vanzelf wel mee.

Vanaf vanmiddag neemt de bewolking dus toe en wordt de kans op regen- en onweersbuien groter. We zien dan uiteindelijk wel waar, hoe zwaar en waar ook niet. Bij de zwaarste buien is er in elk geval kans op hagel, veel regen in korte tijd en fikse windvlagen. Zodra de buien zijn gearriveerd, doen de temperaturen weer een stapje terug. Toch wordt het de komende nacht op de meeste plaatsen niet kouder dan ongeveer 18 graden.

Morgen vooral in het oosten nog buien

Morgen overdag maakt vooral de oostelijke helft van het land nog steeds kan op stevige regen- en onweersbuien, in het westen is die kans kleiner en laat de zon zich vaker zien. Er steekt een zwakke tot matige wind op, uit richtingen tussen zuidwest en noordwest, en de temperaturen komen met waarden tussen 20 graden in het noordwesten en 24 graden in het zuidoosten duidelijk lager dan vandaag uit.

Na morgen bevindt het hele land zich in de koelere lucht. Doordat we ons aan de flank van een lagedrukgebied, verder naar het noordwesten bevinden, waait er vaak een zuidwestelijke wind die lucht aanvoert waarin dagelijks enkele buien ontstaan. Verder zien we een afwisseling van wolken en zon en wordt het overdag niet meer warmer dan rond 20 graden, in de nachten komen de minimumtemperaturen rond 11 of 12 graden uit. Daarmee lijkt de zomer, die nog een week te gaan heeft, zijn laatste warme periode te hebben geproduceerd. Voor nazomerweer zal er de komende weken vast nog voldoende ruimte zijn.

Reinout van den BornChef Redactie