Wordt invloed van SSW op de weerkaarten al zichtbaar?
Zoals we vrijdag al op Weer.nl schreven, spelen zich in de stratosfeer boven de Noordpool op dit moment grote veranderingen af. Het komt er deze week tot een plotselinge opwarming, een SSW. En iets van de mogelijke gevolgen hiervan voor ons weer beginnen we mogelijk ook al in de weerkaarten voor onze omgeving terug te zien. Maar dan hebben we het wel over de zeer lange termijn, waar berekeningen nog onbetrouwbaar zijn. Voordat we daar zijn, krijgen we vrijdag eerst met de invloed van een actief lagedrukgebied te maken.Op de kortere termijn wordt het in het Noordzeegebied dus ook al interessant en wel in de periode rond vrijdag. Na aan een aantal dagen met rustig hogedrukgeweer, komen we dan aan de noordflank van het hogedrukgebied boven de Golf van Biskaje, het zuiden van Frankrijk en de Middellandse Zee in een westelijke stroming terecht.
Lagedrukgebied
Boven de Oceaan ontstaat donderdag een lagedrukgebied dat, in betekenis toenemend, op vrijdag en zaterdag de Noordzee oversteekt en in de richting van Denemarken trekt. Vooral aan de west- en zuidflank ervan ontwikkelt zich een sterk windveld, dat aan de westflank (de achterkant) van het lagedrukgebied een extra push krijgt, doordat zich er direct achter een rug van hogedruk bevindt. Als de berekeningen van nu tenminste uitkomen. Op dat moment wordt het drukverschil nog groter en kan de wind verder toenemen.
De situatie van vrijdag is interessant omdat het dan, als de berekeningen van nu het bij het rechte eind hebben, op de Noordzee tot een storm zou kunnen komen, uit richtingen tussen zuidwest en noordwest. Het is nog lang niet zeker dat ook de Nederlandse kust ermee te maken krijgt, maar als het lagedrukgebied een wat zuidelijkere koers zou volgen dan nu door de meeste rekenmodellen wordt aangegeven en daarbij nog wat actiever wordt, dan is het zeker niet ondenkbaar dat zoiets gebeurt. Wat wel zeker is, is dat we in Nederland nog steeds op de eerste winterstorm van het lopende seizoen moeten wachten. En ook dat er sinds 1 september nog geen lagedrukgebied is geweest dat een naam heeft gekregen. De kans bestaat nu dus, dat in beide situaties toch nog verandering komt.
Invloed SSW
In de periode daarna merken we mogelijk al iets van de invloed van de SSW in de stratosfeer. Z’n SSW zorgt boven het poolgebied voor dalende lucht die, zodra die bij het aardoppervlak komt, in het poolgebied het ontstaan van een hogedrukgebied kan veroorzaken. Nu kan dat best even duren, omdat die dalende lucht wel van een hoogte van 25 tot 30 kilometer moet komen en dat kost tijd. Verder kunnen hogedrukgebieden later in de tijd op een noordelijkere positie komen te liggen, in de buurt van IJsland bijvoorbeeld.
Waren de berekeningen voor de lange termijn, zeg de periode tussen 10 en 15 dagen vooruit, de laatste dagen nog steeds zacht en eigenlijk met de berekening zachter, vanochtend was in de nieuwste pluim een kleine trendbreuk te zien. Het aandeel koudere berekeningen bleek een stuk groter, zonder dat er meteen winter in de kaarten zat, en ook voor de bovenlucht was ineens een flinke bundel met koude lijntjes te zien. Er horen noordwestelijke en in andere gevallen zelfs noordoostelijke winden bij. En die passen weer in de hiervoor beschreven veranderingen, zoals die op een SSW kunnen volgen.
Zet de trendbreuk door?
Het is nu interessant om te volgen of deze trendbreuk de komende dagen standhoudt, verder verscherpt of toch nog weer even uit de kaarten verdwijnt. Het is in deze fase alle drie nog mogelijk. Maar er zijn redenen genoeg om de situatie goed te blijven volgen.