Zelfs de cactussen gaan in de hitte van Arizona ten onder
Zelfs cactussen in de woestijn van Arizona, in het zuiden van de VS, kunnen de hitte in het gebied niet meer aan. Ze geven het op en storten in. Als het zover komt, dan moet het wel heel erg zijn met de hitte in het zuiden van de VS. En dat is het ook, meldt CNN.Maandag werd het in Phoenix, in de Amerikaanse staat Arizona, voor het eerst na 31 dagen overdag geen 43 graden meer. De temperatuur bleef bij ‘slechts’ 42,2graden steken. Daarmee kwam een einde aan de ergste hittegolf die de stad ooit heeft getroffen.
Het duizelt je
Als je naar de getallen kijkt, dan duizelt het je. Met een middelde temperatuur van 39,3 graden was de afgelopen julimaand er de warmste ooit. Het oude record, dat op 37,2 graden stond en uit het jaar 2020 stamde, werd met ruim 2 graden scherper gesteld. De warmste nacht in juli had een minimumtemperatuur van 36,1 graden. En op 30 van de 31 dagen werd het er dus warmer dan 43 graden, met uitschieters tot 47 graden.
De meteorologen in de stad komen superlatieven tekort om aan te geven hoe extreem de hitte in hun stad de afgelopen maand wel niet was. Uit onderzoek blijkt dat in ieder geval 25 mensen als gevolg van de hitte in Phoenix zijn overleden. De dood van 249 anderen wordt nog onderzocht. Ook op andere plaatsen in het hittegebied, onder meer vanuit diverse nationale parken, zijn hitte gerelateerde doden gemeld.
In de buitenlucht is het zwaar
Onder meer mensen die in de buitenlucht werken, zoals bouwvakkers, hebben het zwaar. In Indiana kwam een 25-jarige man om, die buiten op het land aan het werk was. De temperatuur in zijn omgeving liep tot bijna 47 graden op. Dat werd hem fataal.
Arizona ligt in een west-oost gerichte strook over het zuiden van de VS waar de hitte de laatste maanden ongenadig heeft toegeslagen. De strook strekt zich uit van Californië in het westen, via Arizona en Texas naar het zuiden van Florida in het oosten. Diverse steden in deze strook hebben hun julirecord voor wat de hitte betreft verder aangescherpt. Er ligt vrijwel voortdurend een hogedrukgebied in de regio, waarin hete woestijnlucht opgesloten zit. De zon en het ontbreken van wind doen de rest.
Zeewater enorm warm
Ook het zeewater in de regio is enorm opgewarmd. Aan de zuidkust van Florida werden vorige week op een diepte van anderhalve meter watertemperaturen van tot ruim 38 graden gemeten, een absoluut record voor dit gebied en misschien wel wereldwijd. Er zijn grote zorgen over de koralen in de zee. Het water is te warm, ze verbleken en kunnen uiteindelijk afsterven. Ook vissen verplaatsen zich, op zoek naar koeler water, naar elders.
De situatie in het zuiden van de VS lijkt sterk op die in het zuiden van Europa, gedurende deze zomer. Ook daar, en deels boven de Sahara, ligt een hogedrukgebied, met daarin woestijnlucht gevangen. Net als in de VS leidde die situatie in Zuid-Europa de afgelopen weken tot extreem hoge temperaturen van tot ruim 47 graden aan toe. Ook de Middellandse Zee laat uitzonderlijk hoge watertemperaturen van soms boven 30 graden zien.
Het blijft maar heet
In Phoenix mag de langste hittegolf ooit dan voorbij zijn, een eind aan de hitte betekent dit geenszins. Doordat het hogedrukgebied zijn centrum weer naar het westen verplaatst, komt de stad vanaf nu opnieuw in de hitte terecht. In het komende weekend kan het er alweer 46 of 47 graden worden, en boven 43 graden wordt het er dagelijks hoe dan ook. En ook rond de Middellandse Zee wordt het weer erg heet. Onder meer in Spanje, maar later ook in Turkije kan het kwik bijna dagelijks opnieuw tot lokaal ruim 40 graden oplopen.