Geen herfstvakantie-weer in het Middellandse Zeegebied
Tijdens de herfstvakantie in regio zuid kampten grote delen van Frankrijk en Italië met noodweer en overstromingen door de restanten van orkaan Leslie. Dit weekend is het weer raak: een groot lagedrukgebied brengt zware neerslag naar Spanje, Zuid-Frankrijk en Italië. Geen goed begin voor de herfstvakantiegangers van regio midden en noord.Wat wordt verwacht?
Actieve buien trokken vannacht al over een lijn grofweg noord-zuid van het zuiden van Frankrijk naar Noordwest-Italië en Sardinië. Zaterdag viel er vooral veel regen in de gebieden langs de kustlijnen van Noordoost-Spanje en Zuid-Frankrijk. Regionaal viel er tussen de 50 en 100 millimeter regen binnen 24 uur.
Ook zondag worden lokaal grote neerslaghoeveelheden verwacht, in totaal meer dan 250 millimeter tot en met zondagavond. Het zuidoosten van Spanje en noordwesten van Italië zien de meeste neerslag. De onstabiele lucht brengt zware buien met onweer en stortregens, die enorm veel water brengen naar de gebieden in het Middellandse Zeegebied. Op veel plekken viel de afgelopen drie dagen tussen de 150 en 300 mm neerslag. In Vidauban, Frankrijk, viel zondagochtend 101,3 mm regen in slechts een half uur, wat in Frankrijk nooit eerder is gebeurd.
Het lagedrukgebied trekt zondag over het binnenland van Spanje naar het zuidwesten, wat een verandering in de windrichting brengt. Tussen dat lagedrukgebied en het hogedrukgebied boven Centraal-Europa, beweegt de wind van oost naar west. Hierdoor houden de meeste buien in Italië en Frankrijk op en wordt het mooi herfstweer, maar aan de oostkust van Spanje gaat het nog een tijdje door. Daar worden de komende dagen flinke onweersbuien verwacht die gepaard gaan met grote neerslaghoeveelheden. Het gebied tussen Valencia en Barcelona wordt waarschijnlijk het zwaarst geraakt met meer dan 200 mm regen in totaal. Ook tussen Gibraltar en Murcia valt op maandag en dinsdag 100 tot 150 mm regen. Het binnenland van Spanje krijgt ook wat buien mee, maar in mindere mate. Aan het einde van de week wordt het droger in de meeste gebieden.
Wateroverlast
De stortbuien zorgen voor enorm veel regen in een korte tijd. Rivieren en rioolsystemen kunnen deze hoeveelheden water niet in één keer aan, waardoor straten onderlopen en wateren buiten hun oevers treden. De afgelopen tijd is er al veel regen gevallen op sommige plaatsen in de opnieuw getroffen gebieden, waardoor de grond verzadigd is en de kans op wateroverlast groter wordt. Vooral in bergachtige gebieden zorgt de aanhoudende neerslag voor problemen. Kleine bergstromen kunnen zeer snel veranderen in snelstromende rivieren en modderstromen.
Italië vaak geraakt
Het water van de Middellandse Zee is nog altijd warmer dan normaal. In augustus was het zelfs recordwarm, waardoor de lucht boven water opwarmt en veel vocht kan bevatten. Ook nu zit er nog steeds veel vocht in de lucht boven het zeeoppervlak, waar de lagedrukgebieden energie uit halen. In feite gebeurt hetzelfde bij orkanen, maar dan op grotere schaal.
Lagedrukgebied Boris bracht halverwege september wateroverlast naar grote delen van Centraal- en Zuidoost-Europa. Daarna volgde tot drie keer toe meer wateroverlast in Italië en ook Frankrijk werd meerdere keren door noodweer getroffen. Vorige week viel er in Emilia Romagna, de regio rond Bologna, extreem veel neerslag. Ook in juni was het daar raak en werden codes uitgegeven voor het noodweer. Ook nu krijgt de regio rond Bologna wat van de regen mee, maar is de situatie heviger in het westen en noordwesten van Italië en Sardinië.