Gure week met winterse buien en windstoten
De weersverwachting voor deze week is verraderlijk wisselend, wat dan ook de reden is voor het uitblijven van een nieuwe weekverwachting. Vorige week beschreven we hoe ijskoude Noordpoollucht zich naar het zuiden zou uitbreiden en daarbij koude lucht naar Nederland duwt. De vooruitzichten voor deze week hebben een winters karakter.Maandag – perioden met zon en buien
Vandaag begon met enkele buien in het zuiden en midden van het land. s ‘Middags is het droog en zonnig in het grootste deel van het land, maar later nemen de bewolking en buienkans weer toe. In de avond en nacht naar dinsdag trekt vanuit het zuidwesten een groot regengebied over Nederland. In het noorden kan daarbij lokaal (natte) sneeuw vallen.
De temperatuur ligt maandag tussen de 4 en 8 graden. Onder een bui is het frisser, maar in de zon ligt de (gevoels)temperatuur een paar graden hoger. De wind komt uit het westen en is matig tot krachtig. Overdag kan de wind lokaal gaan liggen en deze neemt gedurende de nacht weer stevig toe.
Dinsdag – guur met wind en veel neerslag
De meeste onzekerheid van de weermodellen was deze week voor dinsdag. De positie en koers van het lagedrukgebied, dat stormachtig weer veroorzaakt, verschilden per model. Hierdoor was de exacte kracht van de wind niet eenduidig en kon het volgens sommige modellen gaan stormen. Inmiddels pakt de wind minder sterk uit, echter kunnen in de ochtend vooral in de zuidelijke helft van Nederland flinke windstoten tot 80 km/h voorkomen. Het blijft de hele dag hard waaien met windkracht 4 in het binnenland tot windkracht 6 aan de kust.
Omdat de depressie direct over Nederland trekt, verschilt de windrichting regionaal. In de noordelijke helft van het land waait in de ochtend een noordoostenwind, terwijl die in de zuidelijke helft uit het zuidwesten komt. Tijdens de passage van het lagedrukgebied draait de wind overal naar het noorden en later het noordwesten.
Natuurlijk zijn dit slechts modelberekeningen en kan de daadwerkelijke situatie net wat anders uitpakken. Hoe dan ook wordt het een interessante dag wat het weer betreft. Twee luchtsoorten vormen een uitgesproken grens boven Nederland, wat een groot contrast in windrichting en temperatuur veroorzaakt.
De kern van het lagedrukgebied bevindt zich dinsdagochtend boven Nederland en scheidt twee luchtsoorten. Bron: Wetterzentrale / GFS model
Aan de zuidkant van de grens vinden we een wat warmere luchtsoort en kan het zo’n 10 graden worden. Noordelijk van de grens trekt de koude Arctische lucht de temperatuur naar beneden tot rond het vriespunt. Halverwege de dag verschuift het drukgebied verder naar het oosten en verdwijnen daarmee de meeste regionale contrasten. De rest van de dag liggen de temperaturen tussen de 3 en 8 graden.
In de koudste gebieden kan de neerslag overgaan van regen naar sneeuw, die mogelijk even blijft liggen. Deze kans is het grootste in delen van de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. De grond is nog te warm om een blijvend sneeuwdek te kunnen vormen. Volgens een deel van de modellen is er ‘s ochtends ook op de Veluwe en in delen van Overijssel een kans op natte sneeuw en gladheid. De eerste golf met neerslag begint in de nacht naar dinsdag en trekt richting het einde van de ochtend weg naar het oosten. In deze periode valt tussen de 10 en 20 mm neerslag, met de minste regen in het zuiden en de meeste in het noorden. Kort daarna volgt de tweede golf, die voor wat lagere neerslaghoeveelheden zorgt. Gedurende de dag lopen de neerslagsommen op en voelt het buiten guur aan. De winterse buien kunnen aan de kust gepaard gaan met zware windstoten en een klap onweer.
Vanaf woensdag – buiig karakter houdt aan
Na dinsdag blijven we nog even in de koude luchtsoort met het bijbehorende gure weer door de invloed van lagedrukgebieden. Woensdag, donderdag en vrijdag bewegen buien over het land. Daar waar het koud genoeg is, kan natte sneeuw vallen. In de nacht van woensdag naar donderdag klaart het lokaal op en kan het een graad of 2 vriezen. Overdag wordt het niet warmer dan 6 tot 8 graden, waarbij het onder de buien een paar graden afkoelt. De wind komt uit westelijke richtingen en is matig tot krachtig.
Zaterdag komt een hogedrukgebied vanuit Frankrijk dichterbij en worden de temperaturen weer wat omhoog gestuwd. Zoals het nu lijkt, blijft het drukgebied te ver in het zuiden om hier in Nederland stabiel weer te geven. Een groot en sterk lagedrukgebied beweegt zondag over de Britse Eilanden richting Scandinavië. De Benelux bevindt zich aan de rand hiervan en kan opnieuw neerslag verwachten. Of deze neerslag ook winters van aard is, is nog even afwachten. De kans is kleiner omdat de temperaturen weer richting de normaal gaan, maar ook kan de koude luchtsoort terugkeren.
Binnenkort volgt een nieuwe update met het uitgebreidere weerbericht voor de tweede helft van de week. Houd onze kanalen in de gaten en wees voorbereid op mogelijke gladheid.