De totale neerslagsom door het lagedrukgebied afkomstig van ex-orkaan Kirk loop in een strook over West-Europa. © WXCharts
De totale neerslagsom door het lagedrukgebied afkomstig van ex-orkaan Kirk loop in een strook over West-Europa. © WXCharts
Nu

Hoogtepunt Kirk niet langer over Nederland

In mijn vorige artikel schreef ik over de verwachte extreme weersomstandigheden vanwege de restanten van orkaan Kirk die Europa binnenkort naderen. Kirk zou met een vrij noordelijke route recht over de Benelux razen met alle gevolgen van de zware windstoten en hevige neerslag van dien.

Dit was geschreven met modelruns van zondag 6 oktober 06Z en later aangepast naar de nieuwe informatie van de 12Z uitvoer, die een zuidelijkere route aangaf. Inmiddels zijn we een paar dagen verder en is er een hoop veranderd in de modelberekeningen. Dit benadrukt de onzekerheid van de meteorologie en het lastige aan het uitgeven van verwachtingen op de lange termijn. Bij deze een nieuwe update over Kirk: wat wordt morgen het meest waarschijnlijke scenario?

Ontwikkelingen vanaf zondag

De restanten van Kirk bevonden zich zondag nog op de Atlantische Oceaan en trokken in een oostelijke richting naar Spanje, Portugal en Frankrijk. Daar begon het dinsdag met regenen en vandaag waait het er zeer stevig. Het lagedrukgebied, afkomstig van orkaan Kirk, beweegt langs het noordwesten van Spanje en veroorzaakt op veel plekken hevige regenval. In een brede strook van Noordwest-Spanje tot midden-Frankrijk valt tussen de 30 en 100 millimeter neerslag binnen 24 uur.

Vanavond trekt het lagedrukgebied in een noordoostelijke richting over Frankrijk en vannacht bereikt deze het oosten van België. Gedurende de nacht beweegt het systeem weg over Duitsland naar Scandinavië. Tijdens de passage brengt het systeem veel neerslag en wind mee, maar over land zwakt het af. De regen loopt vooruit op de kern van het lagedrukgebied en bevindt zich vooral aan de noord- en westkant. De meeste wind vinden we aan de zuidkant van het lagedrukgebied.

Morgen valt het mee

De route van ex-orkaan Kirk bracht dagenlang verwarring op de sociale media. In Nederland gingen de verwachtingen van een grote storm met veel wind en regen, naar steeds minder wind en uiteindelijk ook minder regen. De passage van het systeem werd steeds een beetje naar het oosten opgeschoven. Hierdoor werd de invloed op Nederland steeds minder en blijft het windveld op afstand. De kern van het drukgebied ligt komende nacht ten zuidoosten van Zuid-Limburg en ’s ochtends is het al bij Noord-Duitsland aangekomen. Het hoogtepunt lijkt dus in de nacht langs Nederland te gaan.

Een paar dagen later en het beeld ziet er heel anders uit. Zondag werd er voor heel Nederland een enorme bak water verwacht (links), maar vandaag is de verwachting oostwaarts bijgesteld (rechts). Bron: Meteologix / GFS

Regen en wind

Tijdens het schrijven van dit bericht is het al een tijd aan het regenen in het zuidoosten van het land. In Limburg is de afgelopen 24 uur zo’n 6 millimeter neerslag gevallen en naar verwachting loopt de neerslagsom op tot ten minste donderdagochtend. De geschiedenis van het systeem is daarmee goed terug te zien, als ex-orkaan draagt het een grote hoeveelheid water met zich mee.

Volgens het Amerikaanse weermodel (GFS) valt er in Limburg in totaal tussen de 40 en 75 millimeter regen. De meeste regen wordt berekend ten zuidoosten van de lijn van ongeveer Eindhoven tot Almelo. Ten noordwesten van deze lijn valt enkel een paar millimeter neerslag. De berekeningen van het Europese weermodel (ECMWF) komen aardig overeen met het GFS, maar geeft een maximale neerslagsom van 55 millimeter voor het zuiden van Limburg. Ook reikt de strook met 10-20 millimeter neerslag wat verder in het binnenland. In de loop van de dag trekken de buien weg naar het oosten. Door de grote neerslaghoeveelheden stijgen de waterstanden van de Rijn en Maas. Na de passage van Kirk wordt het een paar dagen wat droger in het stroomgebied, waardoor de afvoer van de rivieren een tijd later weer zal dalen.

De wind loopt wat achter op de regen. Vandaag waait het met een zuidelijke wind die geleidelijk afneemt. Gedurende de nacht draait de wind naar het westen en later het noordwesten en wordt hierbij tijdelijk krachtiger. In de nacht en ochtend kan een windkracht 6 tot 7 gehaald worden aan de kust, maar verder landinwaarts waait het niet harder dan windkracht 4. In de middag waait het nog matig tot vrij krachtig.

Eva SandelowskyRedactie Weer.nl