Sneeuw in Zuid-Afrika: verkeer stond urenlang vast
Op het noordelijk halfrond nadert het einde van de zomer, terwijl ze aan de andere kant van de evenaar afscheid nemen van het winterweer en richting de lente gaan. Hoewel de winter in Zuid-Afrika officieel ten einde is, heeft zich een opvallende weersituatie voorgedaan. Een dik pak sneeuw leidde tot verkeerschaos.In de bergachtige en centrale delen van de provincie KwaZoeloe-Natal kwam veel verkeer vast te zitten door zware sneeuwval. Veel wegen moesten worden afgesloten, zoals een bergpas over de Drakensbergen en de N3 – een belangrijke noord-zuidroute tussen Johannesburg en de havenstad Durban. Duizenden auto’s en vrachtwagens stonden urenlang vast door het noodweer.
Opvallende weersituatie
Vanuit het zuiden kwam een front met regen het gebied binnen. Het front ging door steeds koudere lucht, waardoor de regen overging in sneeuw. De sneeuwbuien hielden urenlang aan in de regio. Op het hogere deel van de weg over de Van Reenen’s pas, een bergpas die tot 1690 meter hoogte gaat, vielen tientallen centimeters sneeuw.
De Drakensbergen is een bergketen die tot 3482 meter hoogte reikt en sneeuwval is daar niet uitzonderlijk. Het komt echter zelden voor dat de sneeuw ook in lagergelegen bergpassen valt, zeker rond het begin van de lente in september. De temperatuur ligt de komende dagen ver boven het vriespunt, dus de sneeuw zal snel weer smelten. De sneeuw trok veel mensen aan; het is in Zuid-Afrika een bezienswaardigheid omdat het niet vaak voorkomt. De breedtegraad van Zuid-Afrika komt overeen met het zuiden van Spanje, waar het in de winter ook alleen in de hoger gelegen delen sneeuwt.
Koude lucht van de Zuidpool
Het is niet de eerste keer dit jaar dat een opmerkelijke sneeuwsituatie zich voordoet in delen van het Zuidelijk Halfrond. In juli, aan het begin van de winter, werden kouderecords gemeten in het zuiden van Zuid-Amerika, op Antarctica en in Australië. Dit heeft te maken met een abrupte opwarming in de hogere stratosfeer (SSW, sudden stratospheric warming) die een golvende straalstroom veroorzaakt. Boven de Zuidpool ontstond een sterk hogedrukgebied, waardoor koude lucht makkelijker kon uitbreken naar het noorden. Zo’n uitbraak van koude lucht kan veel sneeuwval opleveren als er gelijktijdig een regenfront in het gebied aanwezig is.