Stormkans woensdag blijft spannend
Op het moment van schrijven is storm Bert net over de Britse Eilanden getrokken. Dit lagedruksysteem veroorzaakte daar veel chaos; grote regenbuien, sneeuwsmelt en zware windstoten leiden tot overstromingen en stormschade. Woensdag komt een nieuw lagedrukgebied onze kant op, dit keer met stormkansen voor Nederland.Veel wind door Bert
Stormdepressie Bert, de tweede van dit stormseizoen, bevond zich vannacht boven Schotland. Door zijn beweging naar het noordoosten neemt de invloed op Nederland geleidelijk af. Deze invloed was gisteren en vannacht goed te merken in de vorm van een sterk windveld. Overdag stond een windkracht 3 tot 4 in het binnenland en 5 tot 6 in de kustgebieden, maar ook waren er zeer krachtige windstoten. Een regengebied ter grootte van heel Nederland trok maandag in noordoostelijke richting over Nederland en daardoor viel door het hele land enkele millimeters regen.
Ook de zachte lucht uit Marokko hadden we te danken aan Bert, die een sterke zuiden tot zuidwestenwind aanwakkerde. Het bleef vannacht daardoor erg warm en op veel meetstations werden nachttemperaturen van boven de 16 graden waargenomen, meer dan 5 graden warmer dan de maximumtemperatuur overdag. Dit verschil heeft te maken met het regengebied dat de warme lucht verdrijft. De overgang van de ene luchtsoort naar de andere ging gepaard met een draai in de windrichting van een zuidenwind naar wind uit het zuidwesten.
Woensdag – wat gaat het worden?
We zaten dus in het staartje van storm Bert en kregen (gelukkig!) niet de volledige stormkracht mee. Komende woensdag lijkt daar verandering in te kunnen komen. Verschillende modellen berekenen op dit moment een klein, actief lagedrukgebied dat woensdag stormachtige omstandigheden kan geven in Nederland. Eenzelfde situatie deed zich voor op dinsdag 20 november, toen een depressie pal over Nederland trok.
Het moment van afsplitsen van het kleine lagedrukgebied op dinsdag 26 november. Uiteindelijk komt dit systeem bij Nederland terecht. Bron: Windy.com / ECMWF
Dinsdagochtend splitst zich een klein lagedrukgebied af van een groot druksysteem boven de Noord-Atlantische Oceaan. Het lagedrukgebied beweegt vervolgens via het Kanaal (de zeestraat tussen Groot-Brittannië en Frankrijk) in noordoostelijke richting naar Nederland. Omdat het een kleine depressie is dat over het Kanaal trekt, is zijn ontwikkeling lastig te voorspellen.
Een klein stormsysteem als deze kon vroeger niet berekend worden door de computermodellen met lage resolutie en grote gridcellen. De term “kanaalrat” komt hier vandaan: een onzichtbaar, sluipend systeem dat kan leiden tot gemene en gevaarlijke weersituaties, zoals de Hemelvaartsstorm van 1983. De huidige computermodellen hebben een kleiner grid en kunnen systemen als deze beter volgen boven het Kanaal. Dat volgen is belangrijk, want tussen nu en woensdag kan er nog een hoop veranderen. De precieze route van het lagedrukgebied is bepalend voor de windsterkte in Nederland. Ten zuiden van de kern waait de zwaarste wind, dus zouden we hiermee maken krijgen als de kern precies over Nederland trekt. Hoe oostelijker de kern, hoe groter het deel van Nederland dat met zware windstoten (40 tot 80 km/h) te maken krijgt. Blijft de kern meer langs de kust te liggen, dan blijft de zwaarste wind op de Noordzee. Dit is waar de modellen nu van elkaar verschillen, wat een verwachting voor het exacte verloop en windkracht ingewikkeld maakt. Wat wel duidelijk is, is dat we te maken gaan krijgen met een mogelijke storm of onstuimig weer. Daarnaast is een hoge neerslagsom van meer dan 20 millimeter niet uit te sluiten.
Koude lucht in het vooruitzicht
Het systeem brengt ook zachte lucht mee, maar later op de dag zal deze weer overgenomen worden door een koelere luchtsoort. Deze wat koudere lucht blijft tot tenminste komend weekend aanwezig en wordt naar Nederland gebracht door een hogedrukgebied dat zich ontwikkelt boven het Verenigd Koninkrijk. De bijbehorende windrichtingen uit het noorden en oosten, wanneer de hogedruk naar Centraal-Europa beweegt, brengen stabieler weer met meer zon. Tijdens opklaringen kan het in de tweede helft van de week ’s nachts een paar graden vriezen en is er kans op laaghangende bewolking (mist). Overdag ligt de temperatuur tussen de 3 en 8 graden en in het weekend is het een graadje kouder.