Foto gemaakt door Ilona Koolwijk - Reeuwijk - Het heldere weer biedt ruimte voor een prachtige zonsopkomst zoals deze
Foto gemaakt door Ilona KoolwijkReeuwijkHet heldere weer biedt ruimte voor een prachtige zonsopkomst zoals deze
Nu

14-daagse: deze keer geen saai grenslaagweer

Het was een zonovergoten weekend, compleet verschillend van twee weken geleden. De lucht aan de grond was kouder dan de lucht daarboven (inversie) en daardoor hing er veel lage bewolking. De koude en vochtige luchtlaag bleef hardnekkig hangen en dagenlang was het mistig. Dit weekend was het ook rustig hogedrukweer, maar nu wél met zon. Hoe lang houdt dit zonnige en licht winterse weertype aan?

Week 1: 3 t/m 9 februari

  • Meer kans op bewolking; ook regelmatig zon
  • Kort intermezzo van zachte lucht uit het zuidwesten
  • Vanaf het weekend koudere oostenwind, maar niet altijd een heldere lucht

Vanwege de heldere lucht kon het de afgelopen dagen ’s nachts sterk afkoelen en vroor het op veel plekken licht of matig. Deze omstandigheden houden niet lang aan. In de nacht naar maandag kan het nog aardig vriezen, maar maandag neemt de bewolking toe en blijft het wat warmer. De daaropvolgende nachten ligt het kwik net boven het vriespunt. Totdat we na vrijdag opnieuw in koudere lucht terechtkomen.

Maandag draait de wind naar het zuiden tot zuidwesten en wordt zachtere lucht aangevoerd. Vanaf de Noordzee stroomt bewolking het land op en zijn er vanaf de middag wolkenvelden. Hierbij wordt het zo’n 6 graden en er staat een zachte tot matige wind. In de nacht naar dinsdag en dinsdagochtend blijft de bewolking hangen. Overdag neemt de zuidwestenwind wat toe en vallen steeds meer gaten in de bewolking. Aan de kust kan het waaien met windkracht 6, waardoor de temperatuur van 8 graden frisser aanvoelt.

Dinsdagnacht valt in de noordelijke helft van het land een spatje regen. Deze verstoring van het weer is van korte duur, want woensdag komt opnieuw de zon er goed door en neemt geleidelijk de wind af. Met temperaturen tussen de 5 en 8 graden is het vrij zacht. Vanaf donderdag begint het circulatiepatroon te veranderen door de opkomst van hogedruk op de Noordzee. Dit drukgebied trekt naar het noordwesten en maakt vrijdag verbinding met het massieve hogedrukgebied boven Scandinavië/Rusland. Hierdoor draait de wind in Nederland eerst naar noordelijke richtingen en later wordt het een oostelijke stroming. Dat betekent het einde van de wat zachtere periode.

Zowel aan de grond als hoog in de atmosfeer wordt door de oostenwind koudere lucht aangevoerd. Het is geen garantie voor zonnig winterweer, want ook nu worden regelmatig wolkenvelden berekend door de modellen. Gedurende het weekend staat er weinig wind. Zondagmiddag neemt de wind licht toe en is er kans op een druppel regen of sneeuw. De temperatuur neemt in het weekend af tot rond de 4 graden overdag en enkele graden onder 0 in de nacht.

Week 2: 10 t/m 16 februari

  • Sterk hogedrukgebied houdt stand
  • Afwisselend wolken en zon
  • Enkele lichte buien met een winters karakter
  • Temperaturen van rond het vriespunt

Er vormt zich een zeer sterk hogedrukgebied bij Scandinavië en Rusland dat de stroming boven Europa blokkeert. Gemaakt met WXCharts.

Ook na het weekend houdt hogedruk zijn greep op Europa. De stroming komt vanuit het oosten naar Nederland en brengt koude, droge continentale lucht mee. Vaak zijn dat de situaties dat het winterweer in Nederland kouder en zonniger wordt. Wanneer het aantal zonuren afneemt koelt de continentale luchtmassa boven het oosten van Europa sterk af en daarmee verliest het zijn capaciteit om veel vocht te bevatten. Deze lucht is daarom over het algemeen droger en is er weinig bewolking. Toch kan er bij aanhoudende afkoeling een inversielaag ontstaan wat hardnekkige lage bewolking veroorzaakt, zoals in het weekend van 18 januari.

Ook volgende week verschijnen regelmatig wolkenvelden op de weerkaarten. Aan het begin van de week komt een neerslaggebied in de buurt van het noorden van Nederland. Daar kan, in de koude bovenlucht, lokaal wat sneeuw uit vallen. Om grote neerslaghoeveelheden gaat het echter niet. Ook woensdag en donderdag is er kans op een beetje regen en/of sneeuw.

De temperaturen liggen in de week van 10 februari enkele graden boven het vriespunt. ’s Nachts tijdens opklaringen vriest het op de meeste plaatsen licht. Onder de bewolking ligt de nachttemperatuur waarschijnlijk net boven 0. Er staat een veelal matige wind uit het noordoosten tot het oosten.

En daarna?

Houdt de blokkade van hogedruk stand en blijft deze krachtig, dan kan het de hele februarimaand aanhouden. Hier en daar groeit het natuurijs genoeg aan om op te schaatsen. Toch bestaat er ook de mogelijkheid tot teleurstelling voor schaatsliefhebbers: zolang de temperaturen overdag oplopen tot een paar graden boven het vriespunt en het ’s nachts slechts licht vriest, bevriezen geen grote stukken water.

De lange termijn kaart van het ECMWF berekent voor de tweede helft van februari nog steeds een hogere druk boven Fennoscandinavië. De sterkte van de positieve afwijking neemt wel af, wat betekent dat lagedruk vanaf de Atlantische Oceaan meer invloed kan uitoefenen op het weer in Nederland. De circulatie zal dan meer uit zuidelijke richtingen komen en de temperaturen lijken daarbij op te krabbelen naar wat warmer dan normaal.