Wat is het ideale hardloopweer?
Morgen is het zover: 17.000 deelnemers staan aan de start van de Rotterdam Marathon. Veel van hen gaan voor een snelle tijd of zelfs een persoonlijk record. Dat hangt natuurlijk af van de vorm van de dag, maar ook van de weersomstandigheden. Het weer kan niet alleen prestaties beïnvloeden, maar ook het comfort tijdens het lopen flink bepalen. Onlangs bespraken we al hoe het weer onze productiviteit beïnvloedt. Maar hoe zit dat eigenlijk bij sport? Wat zijn de ideale omstandigheden voor hardlopers en kunnen we die morgen verwachten?Temperatuur
Tijdens het hardlopen produceert je lichaam warmte. Om die kwijt te raken, ga je zweten. Bij koel weer lukt dat beter dan bij warm weer. Maar te koud is ook weer niet goed. Spieren verkrampen dan sneller en verloopt de zuurstoftoevoer minder efficiënt. Een goede warming-up is dan extra belangrijk.
De ideale temperatuur verschilt per loper. Bij professionele hardlopers ligt deze bij droog en windstil weer tussen de 5 en 10 graden Celsius. Recreatieve lopers presteren doorgaans het beste bij 10 tot 15 graden. Hoe harder je loopt, hoe meer warmte je lichaam produceert - en hoe lager dus de optimale temperatuur.
Bij hogere temperaturen stijgt je hartslag, omdat er niet alleen bloed naar de spieren moet, maar ook naar de huid om af te koelen. Bovendien leidt zweten tot vochtverlies. Al bij een verlies van 2% van het lichaamsgewicht neemt de prestatie merkbaar af. Bij temperaturen van boven de 25 graden kan dit zorgen voor 12 tot 18% prestatiedaling.
Wind
Hoewel wind bij hardlopen minder invloed heeft dan bij bijvoorbeeld wielrennen, speelt het zeker een rol. Tegenwind vraagt meer energie, terwijl wind mee juist voordeel oplevert. Zelfs bij windstil weer heb je te maken met luchtweerstand. Daarom zoeken professionele lopers vaak elkaars schaduw op door in een groep te lopen.
Luchtvochtigheid
Ook de luchtvochtigheid is belangrijk. Bij een hoge luchtvochtigheid verdampt zweet minder goed, waardoor je lichaam minder efficiënt afkoelt. Daardoor kun je zelfs bij 25 graden al snel oververhit raken, terwijl bij 30 graden en droge lucht het hardlopen juist prima kan gaan. Hoe warm het voelt, is dus niet alleen een kwestie van temperatuur, maar ook van hoe vochtig de lucht is.
Persoonlijke voorkeuren
Wat als ‘goed’ hardloopweer wordt ervaren, verschilt sterk per persoon. Sommige lopers geloven dat slecht weer niet bestaat (alleen slechte kleding) en trotseren regen, wind en kou zonder moeite. Anderen slaan hun training liever over bij een paar spatjes. Deze voorkeuren spelen vaak ook mee bij het kiezen van een marathon.
De meeste wedstrijden vinden plaats in het voor- of najaar. Wil je in prettig, zonnig weer trainen, maar ben je bereid de kans op regen of kou tijdens de wedstrijd te accepteren? Dan past een najaarsmarathon bij je. Vind je kou of nat weer tijdens de training geen probleem en wil je tijdens de wedstrijd een grotere kans op droog en warm weer? Dan is een voorjaarsmarathon iets voor jou.
Bovendien geldt: bij goed weer staat er vaak meer publiek langs de kant. Dat kan net dat extra zetje geven.
Het weer tijdens de Rotterdam Marathon
De marathon begint morgen om 10:00 uur. De start verloopt waarschijnlijk bewolkt, bij een temperatuur van ongeveer 12 graden. In de loop van de dag breekt de zon steeds vaker door. Snelle lopers zijn al gefinisht voordat het echt opklaart. Het wordt maximaal 16 graden, wat in de zon warmer kan aanvoelen. Er staat een matige zuidwestenwind, die helpt om overtollige warmte af te voeren. Wel is de luchtvochtigheid aan de hoge kant, waardoor het klam kan aanvoelen en zweten minder effectief is.
Kortom, de omstandigheden zijn morgen aan de warme kant van ideaal. Pas je tempo en je drinkstrategie daar eventueel op aan, of je nu meedoet aan de marathon, een andere race loopt, of gewoon een rondje door het park maakt.