Foto gemaakt door Els Bax - Noordwijk aan Zee
Foto gemaakt door Els BaxNoordwijk aan Zee
Nu

Absurd: warmste novemberdag ooit gemeten

Update: inmiddels is in De Bilt een temperatuur van 19,3 graden bereikt. Daarmee is nu ook nog eens het maandrecord verbroken. Nog nooit werd het op een dag in november zo warm op hoofdstation De Bilt. Het oude maandrecord was 19,0 graden, gemeten op 6 november 2018. De 6 warmste novemberdagen sinds 1901 zijn allemaal afkomstig uit deze eeuw.

Hoe het ineens zo warm kan worden, leggen we hier uit. Eerder vandaag sneuvelde het 11e datumrecord al wat de maximumtemperatuur betreft. Niet eerder was het op 2 november in De Bilt zo warm als vandaag. Meteen om middernacht was het er al 17,3 graden en in de loop van de nacht steeg het kwik alleen maar verder tot 18,6 graden aan het begin van de ochtend. Het oude record was 17,4 graden, gemeten in 2014.

Het was daarmee een ongekend warme novembernacht. In Berkhout in Noord-Holland steeg de temperatuur midden in de nacht zelfs tot 19,1 graden. Uiteindelijk werd het overdag in Arcen 20,4 graden en daarmee is het ook landelijk de warmste 2 november ooit gemeten.

11e datumrecord voor maximumtemperatuur, 0 kouderecords

Op 31 januari, 16 februari, 5, 6 en 8 april en 8 , 9 en 11 augustus, 15 september en 21 oktober was het ook al recordwarm op het hoofdweerstation bij het KNMI. Op 15 september was daarbij de meest late officiële tropische dag sinds 1901.

Vorig jaar telde qua maximumtemperatuur maar liefst 14 datum-warmterecords tegen één kouderecord, 2018 telde 13 warmterecords en 3 kouderecords. Dit jaar wachten we nog steeds op het eerste kouderecord, wat betreft de maximumtemperatuur. Een dagrecord op zich zegt nog niet zoveel met betrekking tot het klimaat/klimaatverandering, maar de verhouding van het aantal warmte- en kouderecords doet dat wel. Deze verhouding is sinds het eind van de jaren '80 uit balans en deze eeuw zien we 10 keer meer warmte-records dan kouderecords!

Harde tot stormachtige zuidwestelijke wind voert warmte aan

Het warme weer is te danken aan de diepe zuid tot zuidwestelijke stroming waar we inzitten en die tot stand komt door een lagedrukgebied ten noordwesten van onze omgeving en hogedruk boven Zuid-Europa. Door het grote verschil in luchtdruk tussen het noordwesten en zuidoosten staat er veel wind, die warmte vanaf de Azoren en Zuidwest-Europa in hoog tempo onze kant op stuurt. De warmte werd gisteren al aangevoerd en de afgelopen nacht werd het dus alleen maar warmer.

Vanmiddag afkoeling

Vanmiddag trekt er een koufront over het land. Het overtrekken van dit front gaat lokaal gepaard met zware windstoten en soms felle buien. Achter dit koufront wordt een stuk minder zachte lucht aangevoerd waardoor de temperatuur later vandaag zakt tot een graad of 12. De komende dagen blijven de temperaturen op dat lagere niveau. Verder wordt het een stuk rustiger omdat een hogedrukgebied in de buurt komt. Dat betekent meer zon, koudere nachten en een toenemende kans op mist gedurende de nacht en de vroege ochtend.

Daan van den BroekMeteoroloog
Jordi HuirneMeteoroloog en presentator