Foto gemaakt door NASA/NOAA - Caribische Zee - Orkaan Delta neemt snel in kracht toe
Foto gemaakt door NASA/NOAACaribische ZeeOrkaan Delta neemt snel in kracht toe
Nu

Extreem weer in overvloed

Het ging de afgelopen dagen goed los in vooral Frankrijk, maar ook het noordwesten van Italië, en het westen van Zwitserland. Storm Alex liet daar op sommige plekken net zoveel neerslag los als dat er normaal in een half jaar zou vallen, waardoor het regionaal tot enorme modderstromen en grootschalig wateroverlast kwam. Bij de Zwitserse grens viel lokaal 630 millimeter! Dichterbij huis kwam het gisteren net over de grens bij onze zuiderburen tot een zogeheten supercell met daaronder een windhoos. Verder maken Mexico en de Verenigde Staten zich alweer op voor een volgende, snel in kracht toenemende orkaan: Delta.

Het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan is tot nu toe erg actief verlopen. Zo actief zelfs dat de ‘normale’ namenlijst al helemaal gebruikt is en ze nu zijn overgaan op de benaming volgens het Griekse alfabet. Inmiddels zijn we bij de naam Delta. Na het orkaanseizoen van 2005 is dit jaar het tweede meest actieve Atlantische orkaanseizoen ooit en het is ook pas de tweede keer dat het Griekse alfabet voor de stormbenaming wordt gebruikt.

La Niña

Het Atlantische orkaanseizoen loopt officieel van 1 juni tot en met 30 november en de teller staat dit jaar al op 26 (sub)tropische stormen. Op eentje na kregen ze allemaal een naam en 9 ervan waren orkanen, waarvan 2 zogeheten Major Hurricanes. Ook 9 ervan wisten ofwel de Verenigde Staten de bereiken of een van de nabijgelegen landen. De enorme stormactiviteit wordt aangewakkerd door een zogeheten La Niña, die in de zomermaanden krachtiger werd. Bij een La Niña is het oppervlaktewater van de equatoriale, oostelijke delen van de Stille Oceaan 3 tot 5 graden kouder dan normaal, wat uiteindelijk effecten heeft op het weer in de hele wereld. En dus ook het orkaanseizoen op zowel de Atlantische als de Stille Oceaan.

Orkaan Delta

En nu raast in het Caribisch gebied, in het Atlantische bassin, dus orkaan Delta. Dit etmaal krijgen vooral de Kaaiman Eilanden en het westen van Cuba met deze snel activerende orkaan te maken, gevolgd door het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Delta is de afgelopen etmalen snel krachtiger geworden en uitgegroeid tot een orkaan. Met de huidige ontwikkelingen verwacht het Amerikaanse Hurricane Center dat orkaan Delta binnen 48 uur verder zal uitgroeien tot een Major Hurricane, met rondom het oog maximale windsnelheden tussen 160 en 215 kilometer per uur en windstoten tot mogelijk zelfs 260 kilometer per uur.

Wind, maar ook regen

Niet alleen de wind is echter gevaarlijk, maar ook de grote neerslagsommen die kunnen vallen. Men verwacht regionale hoeveelheden tussen 150 en mogelijk 250 millimeter in korte tijd. Dit kan resulteren in modderstromen en grootschalig wateroverlast. Later deze week ook in enkele zuid(oost)elijke staten van de Verenigde Staten, waaronder Tennessee.

Storm Alex

En dat die modderstromen en overstromingen gevaarlijk zijn, hebben we de afgelopen dagen gezien in grote delen van Frankrijk en in de Italiaanse en Zwitserse Alpenregio. Complete dorpen zijn daar door de grote neerslagsommen en wind van de bewoonde wereld afgesloten door ingestorte bruggen en weggespoelde wegen. Vooral in de regio rondom Nice was het ook goed raak, met daar binnen een etmaal lokaal 450 millimeter. Ter vergelijking: dat is ongeveer de helft van wat er normaalgesproken in Nederland in een heel jaar valt. Vooral aan de Atlantische kust werden de zwaarste windstoten gemeten; op een eiland vlak voor de kust eentje van 186 kilometer per uur. Extreme omstandigheden dus en voorlopig zijn ze ook daar nog niet van het herfstachtige weer af. Ook in de loop van deze week ontwikkelt zich wederom een flink lagedrukgebied op hoogte boven Frankrijk, wat aan de grond weer in flink wat wind en regen kan resulteren.

Windhoos in België

Ook wij krijgen deze week nog enkele vegen van de oude storm Alex mee. Gisteren al vielen er aan de kust stevige buien, met onweer en regionaal veel regen. In Wijk aan Zee kwam het lokaal zelfs tot meer dan 50 millimeter. Bij onze zuiderburen vielen ook stevige buien en daar kwam het net over de grens, iets ten noorden van Antwerpen, zelfs tot een supercell met daaronder een flinke windhoos. Deze wist de grond ook even te bereiken en heeft lokaal veel schade veroorzaakt. Ook de komende tijd blijven in onze omgeving regelmatig buien vallen. Enkele weermodellen laten tot eind van deze week langs onze westkust totale hoeveelheden rond 100 millimeter zien.

Britta van GendtMeteoroloog