Foto gemaakt door Weer.nl
Foto gemaakt door Weer.nl
Nu

Vier namen voor één storm?! [Column]

Het is weer zover: stormnamenverwarring. Hoewel het geven van namen aan hevige stormen steeds meer ingeburgerd raakt, staat de teller voor de mediterrane storm bij Griekenland nu al op 4 namen. Een knap staaltje chaos, verzorgd door de Europese weerdiensten.

Gisteren schreven we al over maar liefst 5 genaamde stormen die gelijktijdig op de Atlantische Oceaan rondwaren. Als je niet beter zou weten, lijkt het vandaag alsof er vier tropische stormen op de Middellandse Zee actief zijn. Gelukkig gaat het in de realiteit om één en dezelfde stormdepressie.

We houden het op Ianos

Italië doopte haar Cassilda, in Griekenland is het een hij en heet hij Ianos (met een i ), de Turken noemen de storm ondertussen Tulpar. In Duitsland, dat niet eens in de buurt ligt, maar al jarenlang elk hoge- en lagedrukgebied enthousiast een naam geeft, heet ze Udine. Omdat de storm bij Griekenland waarschijnlijk op z’n hevigst is en tot een medicane uitgroeit, wordt nu de naam Ianos aangehouden. Maar omdat het gisteren overal nog over Cassilda ging, is dat behoorlijk verwarrend.

Naturaliseren

Het lijkt of elk land de baas wil zijn van zijn eigen weer. Het zou wat zijn, om een 'buitenlandse’ storm jouw eigen territoriale wateren binnen te laten dringen. Nee, als je hem zelf een naam geeft, dan hoort ie tenminste bij jou. Alsof je hem naturaliseert. Een paspoort geeft.

Zou het zo werken? Een beetje kinderachtig klinkt het wel. Bovendien, een stormdepressie heeft natuurlijk lak aan de landsgrenzen die wij bedacht hebben en raast onverstoorbaar door, welke naam we hem ook geven. En het doel van dat hele systeem van naamgevingen was toch om het allemaal wat begrijpelijker te maken?

Samenwerking

Dat leek ons in Nederland ook. Daarom werken wij sinds kort samen met de Britse en Ierse meteorologische diensten, die vaak met dezelfde weersystemen te maken krijgen als wij. Het doel: duidelijkheid scheppen. Kijk, dat klinkt nog eens nobel en praktisch. Maar de realiteit bleek eerder dit jaar al een stuk minder duidelijk.

De niet-Ellen

Herinnert u zich storm Ellen nog? Nee? Dat kan kloppen, want er was geen Ellen bij ons. Na Ciara en Dennis, die in de stormachtige februarimaand van dit jaar wél langskwamen, kwam de volgende storm al weer in zicht. Inmiddels waren we in Nederland al helemaal gewend aan de stormnamen. Tegen het eind van de week was #StormEllen al dagen trending topic, we waren er allemaal klaar voor. En jawel, het stormde. Maar: het was Ellen helemaal niet. Huh?

Storm zonder storm

Het bleek te liggen aan verschillende criteria die de landen hanteren, en verschillende definities van ‘storm’. Een storm krijgt een naam als er code oranje voor wordt uitgegeven, maar dat gaat niet in alle landen op dezelfde manier. Bovendien is in Nederland de definitie van ‘storm’ breder dan 'code-oranje-storm'. Er kan dus een storm voorbij komen, zonder dat deze een naam krijgt. En er kan een reeds genaamde storm vanuit bijvoorbeeld Ierland bij ons langskomen, die bij ons al helemaal niet meer 'stormt'. Snapt u het nog?

Majesteit

In de landen rond de Middellandse Zee zijn er ongetwijfeld weer andere nuanceverschillen tussen de verschillende weerdiensten en hun criteria. En zo zitten we nu met Cassilda Ianos Tulpar Udine. Een naam voor een Koninklijke Hoogheid. En hoewel de betreffende storm zo'n titel eigenlijk wel verdient - hij neemt ondertussen behoorlijk majesteitelijke vormen aan - het naamgevingssysteem verdient wellicht nog wel wat aandacht.

Misschien kan men op z’n minst overeenkomen dat een storm die al een naam heeft, niet een paar honderd kilometer verderop weer een andere naam krijgt. Of zal iemand zich dan werkelijk tekortgedaan voelen?

Dorien BouwmanMediameteoroloog