Foto gemaakt door Willy Bonnink - Winterswijk
Foto gemaakt door Willy BonninkWinterswijk
Nu

Waterschappen blijven gebruik grondwater verbieden vanwege droogte

Terwijl een smalle kuststrook verzuipt van het regenwater, blijven het oosten en zuiden zeer droog. Zo droog zelfs, dat waterschappen in Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel het gebruik van grond- en oppervlaktewater blijven verbieden.

Gewoonlijk vervallen deze verboden na het groeiseizoen per 1 oktober, maar het is in delen van Nederland nog zo droog dat extra maatregelen nodig zijn. De voorgaande droge jaren 2018 en 2019 hebben volgens waterschap Vechtstromen aangetoond dat de natuur anders onherstelbare schade kan oplopen.

Waterschap De Dommel verlengt het verbod op het oppompen van water uit beken en sloten in het stroomgebied van de Beerze en de Reusel en het hele gebied ten zuiden van het Wilhelminakanaal. Er mag ook geen water worden gehaald uit vennen en visvijvers.

Neerslagtekort bijna zo groot als in 1976

In het oosten van het land is het neerslagtekort afgelopen zomer opgelopen tot 320 mm en dat is net onder het neerslagtekort van 1976, dat lange tijd gold voor de 'droogste zomer ooit'. Inmiddels is dat 2018 geworden, met een neerslagtekort van 400 mm! In de Achterhoekse top-10 droogste jaren sinds 1906 staan zowel 2018, 2019 en 2020.

Waterschap Rijn en IJssel denkt dat het nog maanden gaat duren voor de watervoorraad voldoende is aangevuld. Het huidige neerslagtekort begin oktober is 285 mm, wat overeen komt met 4 maanden aan neerslag. Verder verdampt ook in het winterhalfjaar nog een kleine 100 mm vocht. Als sprake is van een nat winterhalfjaar, zal het neerslagtekort pas in februari zijn verdwenen.

In de Achterhoek hoort 2020 bij de 6 droogste jaren sinds 1906. De rode lijn, 1976, werd lange tijd gezien als 'de droogste zomer ooit', maar inmiddels is dit 2018 geworden. Vorig jaar, niet te zien in deze grafiek, staat op een 10e plek met 262 mm tekort.
In de Achterhoek hoort 2020 bij de 6 droogste jaren sinds 1906. De rode lijn, 1976, werd lange tijd gezien als 'de droogste zomer ooit', maar inmiddels is dit 2018 geworden. Vorig jaar, niet te zien in deze grafiek, staat op een 10e plek met 262 mm tekort.

Duikers afsluiten

Naast het verbod op watergebruik roept het schap boeren daarom op om verbindingsbuizen tussen sloten af te sluiten, om zo veel mogelijk water langs de landbouwgrond vast te houden. Of de boeren dit nu ook al gaan doen is nog maar de vraag. Veel gewassen moeten in oktober namelijk nog van het land worden gehaald en dan mag het bouwland niet te zompig zijn.

Ten zuiden van de Overijsselse Vecht, in Twente en in Salland, mag geen grondwater worden opgepompt binnen 200 meter van natuurgebieden. Waterschap Vechtstromen verbiedt ook gebruik van water uit openbare vijvers in steden, omdat het water daar nog erg warm en ondiep is. Dat veroorzaakt problemen als blauwalg.

Bron: ANP/Weer.nl

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator