Foto gemaakt door Jolanda Bakker - Zevenhuizen - Wordt het weerpatroon van nu de komende weken eindelijk doorbroken?
Foto gemaakt door Jolanda BakkerZevenhuizenWordt het weerpatroon van nu de komende weken eindelijk doorbroken?
Nu

30-Daagse: strijd om huidige patroon te doorbreken wordt harder

We gaan de metrologische zomer van 2021 uit zoals we hem in gingen; met een totaal geblokkeerde drukverdeling. Een hogedrukgebied, met zijn kern in het zeegebied ten noordwesten van Schotland, maakt de dienst uit en heeft de wind in Noordwest-Europa in de noordhoek vastgezet. Is het op de Britse eilanden daarbij prachtig weer met veel zon en aangename temperaturen, storingen boven het oosten van Europa slagen er bij ons steeds in om toch buien te laten vallen.

Voor de tijd van het jaar zien we, en we hebben dat hier al vaker aangegeven, een atypische drukverdeling. Er waaien nu steeds noordelijke winden terwijl dat eigenlijk zuidelijke winden zouden moeten zijn. Omdat dit de tijd is waarin hogedrukgebieden zich boven het Europese continent en lagedrukgebieden zich op de oceaan thuis voelen, niet zelden geholpen door de restanten van orkanen. Het seizoen in de Atlantische sector groeit nu naar zijn hoogtepunt toe.

Activiteit orkanen neemt toe

Kijken we naar de oceaan en naar de Caribische Zee, dan zien we daar ook allerlei activiteit. Zo is ten zuiden van Cuba de tropische storm Ida ontstaan die de komende dagen richting de zuidkust van de Verenigde Staten trekt en zondag in de avond waarschijnlijk in Louisiana als een gevaarlijke orkaan aan land gaat. Verder broeien er twee nieuwe tropische systemen, één boven de centrale delen van de oceaan en de ander een stuk zuidelijker, halverwege Afrika en de Caribische Zee.

Geen van die systemen is er tot nu toe in geslaagd aan het weer bij ons een andere wending te geven. Het hogedrukgebied aan de westkant van het Europese continent is zo sterk gebleken dat het vooralsnog geen kick heeft gegeven en het weer bij ons nog altijd stevig in de greep heeft. Daarbij liggen de lagedrukgebieden op dit moment dermate zuidelijk dat van een hogedrukgebied bij de Azoren even helemaal geen sprake is. Eerder deze week lieten we in een verhaal over de naderende winter al zien, dat een dergelijke situatie zich in de aanloop naar de koudste winters uit het verleden vaker heeft voorgedaan. Terwijl we in de aanloop naar de erg zachte winters uit het verleden in deze tijd van het jaar vaak juist een sterk Azorenhogedrukgebied tegenkwamen.

Wordt het huidige patroon doorbroken?

De grote vraag is natuurlijk hoe dit de komende weken verder zal gaan? Blijft het hogedrukgebied ook de komende tijd dominant in het weer in Noordwest-Europa, of zien we toch de verandering op de weerkaarten die bij deze tijd van het jaar past en gaat de wind alsnog een tijdje uit richtingen tussen zuid en west waaien, met bij ons eindelijk uitzicht op enige tijd nazomerweer? We gaan het nu uitzoeken in de aflevering van deze week van onze 30-daage verwachting.

Week 1: van 30 augustus tot en met zondag 5 september

  • Een afwisseling van zon en stapelwolken en eerst in het oosten nog een bui
  • Pas op zondag komt een eerste storing dichterbij
  • Temperaturen overdag rond 20 graden, ’s nachts op de koudste plekken onder 10 graden
  • Betrouwbaarheid groot

Het hogedrukgebied boven de oceaan in het zeegebied tussen IJsland en Schotland blijft nog lang op zijn plaats, lagedrukgebieden in het oosten en noordoosten, maar ook in het zuidwesten stribbelen tegen. De buien, horend bij de lagedruk in het oosten, kunnen ons land vooral op maandag nog wel bereiken, maar vanaf dinsdag lijkt het een aantal dagen droog te blijven. Tegen het einde van de week zien we de kracht van het hogedrukgebied afnemen, maar het duurt wel tot zondag voordat een eerste storing vanuit het zuidwesten echt bij Nederland in de buurt komt.

Omdat de wind de hele week uit het noorden waait, verandert in de temperaturen niet veel. In de nachten kan het tijdens opklaringen op de koudste plekken tot ruim beneden 10 graden afkoelen, overdag wordt het meestal niet warmer dan ongeveer 20 graden.

Week 2: maandag 6 tot en met zondag 12 september

  • De meeste zon in het noorden, de meeste wolken in het zuiden en daar de grootste kans op soms wat regen of een bui
  • Temperaturen rond 20 graden, met veel zon erbij wat hoger
  • Omdat we in een grensgebied liggen, is de verwachting gevoelig voor detailverschillen en daarom is de betrouwbaarheid middelmatig.

De lagedruk in het zuidwesten wordt sterker en duwt de kern van het hogedrukgebied bij ons naar het noorden, naar de omgeving van Groenland. Het houdt een uitloper over Scandinavië en er ontstaat verbinding met een nieuw hogedrukgebied boven het zuidoosten van Europa.

Nederland komt aan de rand van de invloedssfeer van de lagedrukgebieden in het zuidwesten te liggen, maar de hogedruk in het noorden spartelt net genoeg tegen om de meeste regen nog ten zuiden van ons land boven Frankrijk te houden. Omdat de wind uit richtingen tussen zuid en oost gaat waaien, gaan de temperaturen relatief gezien wat omhoog, maar de echte warmte blijft steeds bij ons vandaan, doordat een groot deel van het Europese continent relatief koel blijft.

Week 3: maandag 13 tot en met zondag 19 september

  • Wisselvallig weer met af en toe regen of een bui, tussendoor ook zon
  • Van noord naar zuid wordt het tussen 17 en 21 graden.
  • Nederland nog steeds in een grensgebied. Betrouwbaarheid middelmatig

Het hogedrukgebied in het zuidoosten schuift naar Noordoost-Europa op, de noordelijke hogedruk blijft in tact, al wordt het deel in Scandinavië noordwaarts geduwd. Het herstelde Azorenhoog krijgt op de oceaan verbinding met de hogedruk bij Groenland.

De lagedrukgebieden schuiven wat verder naar het noorden op en komen ten westen van Ierland, boven Engeland en het noorden van Frankrijk terecht.

In Nederland wordt het een stuk wisselvalliger met meer bewolking en af en toe regen of een bui. Tussendoor zijn er ook betere momenten. Met een wind die nog steeds uit richtingen tussen zuid en oost waait, kan vooral in het zuiden af en toe wat warmere lucht binnenstromen. Het noorden ligt dichterbij koelere lucht boven Scandinavië. Het wordt van noord naar zuid tussen 17 en 21 graden.

Week 4: maandag 20 tot en met zondag 26 september

  • Aanhoudend wisselvallig met af en toe regen of een paar buien. Tussendoor ook zon
  • Beneden normale temperaturen, steeds zo tussen 14 en 17 graden.
  • Omdat het nog steeds op de details aankomt, is de betrouwbaarheid middelmatig

Het zwaartepunt van de lagedruk komt boven het noordwesten van Frankrijk terecht, hogedruk zien we boven het noorden en noordoosten van Europa, maar ook bij de Azoren, met een uitloper richting Groenland. Omdat de bovenlucht bij ons vrij koud is en het beetje wind dat er is uit richtingen rond zuidoost tot oost waait, komen de temperaturen opnieuw beneden normaal uit, Het wordt niet warmer dan tussen 14 en 17 graden.

Het is verder aan de bewolkte kant en behoorlijk wisselvallig met nog steeds af en toe regen of een paar buien en alleen in de droge perioden tussendoor ook ruimte voor zonneschijn.

In de twee weken daarna blijft het licht wisselvallig, maar lijkt het lagedrukgebied in onze omgeving maar het oosten weg te trekken. Eerst doet het Azorenhoog een poging om via Frankrijk op het weer in Nederland invloed te krijgen, maar in de week van 4 tot 11 oktober lijkt het belangrijkste hogedrukgebied toch weer op de oceaan en in het zeegebied van IJsland en Groenland terecht te komen. Het cirkeltje voor wat deze verwachting betreft, is dan weer helemaal rond.

Samenvatting

Al met al zien we dat het hogedrukgebied in onze buurt, na een rustige week volgende week, in week 2 en 3 meer te stellen krijgt met lagedrukgebieden vanuit het zuidwesten. Nederland komt dan in het strijdgewoel tussen die storingen in het zuidwesten en de hogedrukgebieden in het noorden terecht waarbij de wisselvalligheid vanuit het zuiden steeds verder toeneemt.

In week 4 hebben we het lagedrukgebied praktisch boven onze hoofden, waarna de hogedruk boven de Oceaan zich in de twee erop volgende weken geleidelijk opnieuw herstelt De temperaturen liggen bij dit alles de hele periode rond normaal, en later zelfs een tikkeltje eronder.

Reinout van den BornChef Redactie