Foto gemaakt door Thom Zwagers - De Bilt - Voor het eerst in bijna 2 jaar ligt er in de ochtend weer sneeuw bij het KNMI in De Bilt. Achter de bomenrij staat een boerderijtje en daar wordt de dagelijks de officiële neerslag- en sneeuwmeting verricht.
Foto gemaakt door Thom ZwagersDe BiltVoor het eerst in bijna 2 jaar ligt er in de ochtend weer sneeuw bij het KNMI in De Bilt. Achter de bomenrij staat een boerderijtje en daar wordt de dagelijks de officiële neerslag- en sneeuwmeting verricht.
Nu

Einde aan recordlange periode zonder sneeuwdek

Voor het eerst sinds 1 februari 2019 ligt er vandaag, op de Internationale Dag van de Sneeuw, weer een officieel sneeuwdek in De Bilt. Voor een sneeuwdekdag hoeft er geen gesloten sneeuwdek te liggen. Zojuist is tijdens de dagelijkse meting een gebroken sneeuwdek van minder dan 1 cm waargenomen. Daarmee komt een eind aan de recordlange ‘groene’ periode van 715 dagen. Het oude record was een periode van 692 dagen zonder sneeuwdek, tussen 17 maart 1989 en 8 februari 1991. Dit record werd Eerste Kerstdag al verbroken.

Op circa 325 KNMI-neerslagstations meten waarnemers dagelijks in de wintertijd om 09 uur en in de zomertijd om 10 uur de hoeveelheid neerslag en eventueel de dikte van het sneeuwdek. De waarneming in De Bilt geldt als officieel voor ons land.

Sinds het begin van de sneeuwmetingen in 1930 waren er slechts 3 winters zonder de vorming van een sneeuwdek in De Bilt. Dit was het geval in 1990, 2014 en 2020. In 1991 bleef na 692 dagen weer sneeuw liggen. Eind 2014 lag er na 636 dagen weer sneeuw in De Bilt en vandaag is het weer wit na 715 ‘groene’ dagen.

Sneeuwdekdagen gehalveerd

Afgelopen dertig jaar is het aantal dagen met een sneeuwdek gehalveerd. In De Bilt lag tussen 1961 en 1990 nog gemiddeld op 23 dagen per jaar sneeuw. In het huidige klimaat is dit aantal gedaald naar 11. Gemiddeld over het land is het aantal sneeuwdekdagen gedaald van 19 naar 10.

Afgelopen 7 winters werd dit gemiddelde niet eens gehaald en de winters van 2014 en 2020 verliepen zonder sneeuwdek, iets wat vóór 1990 nog ondenkbaar was in ons land. De winter van 1963 telde gemiddeld over het land maar liefst 73 dagen met een sneeuwdek. In De Bilt lag toen op 74 dagen sneeuw en in Groningen zelfs 84 dagen.

Foto gemaakt door Weer.nl - Het aantal 'witte dagen' (gemiddeld over Nederland) neemt flink af en grote uitschieters boven 50 sneeuwdekdagen komen niet meer voor.
Foto gemaakt door Weer.nlHet aantal 'witte dagen' (gemiddeld over Nederland) neemt flink af en grote uitschieters boven 50 sneeuwdekdagen komen niet meer voor.

Klimaatverandering de oorzaak van de afname sneeuw

Door steeds vaker zachte zuidwestenwinden in het winterhalfjaar en het verder oplopen van de wintertemperatuur, wordt de kans op sneeuw steeds kleiner. Ook warmen de winters in Scandinavië en Rusland nog sneller op dan de winters in Nederland. Koude noorden- en oostenwinden, die vroeger sneeuwstoringen met zich meebrachten, worden in de toekomst steeds vaker te warm voor sneeuw. Aan het eind van deze eeuw wordt sneeuw een zeldzaamheid en worden groene winters de norm.

Meer over het afnemen van het aantal sneeuwdagen.

Meer over het afnemen van het aantal dagen met een sneeuwdek.

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator