Morgen opnieuw kans op storm en zware windstoten
Na de eerste officiële lentestorm van gisteren, staat morgen mogelijk de volgende storm alweer op het programma. In de kustgebieden waait een stormachtige zuidwestenwind en in het Waddengebied kan het enige tijd stormen met windkracht 9. Er trekken maartse buien met hagel en een klap onweer over het land en daarbij komen zware windstoten van 75-90 km/u voor, in het noordwesten 100-110 km/u.Het weekend gaat zeer onstuimig van start. Na de buien die deze middag over het land trekken, volgt vannacht een actief neerslaggebied. De regenmeters worden dan goed gevuld met op veel plaatsen zo’n 15 mm. Zaterdag trekt de regenzone snel naar Duitsland weg, maar volgen zo nu en dan nieuwe buien die vooral het noorden van het land aandoen. Daar kan de neerslagsom plaatselijk verder oplopen tot ruim 25 mm. Het zijn maartse buien met soms korrelhagel en een klap onweer.
Goed weer voor buitenactiviteiten is het dus niet. Daardoor is het proeffestival op het evenemententerrein van Walibi Holland in Biddinghuizen al afgelast. Tussen de buien door is er vooral in het (zuid)westen ook ruimte voor de zon en in die hoek van het land worden overdag weinig buien verwacht. Het wordt 6 graden op Terschelling tot 10 graden in Eindhoven, maar in een stevige bui kan het afkoelen tot een graad of 3.
Weer een officiële storm?
De westen- tot zuidwestenwind trekt zaterdag in het hele land aan tot een windkracht 5-7 en tijdens buien komen zware windstoten voor van 75 tot 90 km/u. In de kustregio’s waait het stormachtig en kunnen zeer zware windstoten rond 100 km/u voorkomen. In het Waddengebied zou het zelfs eventjes kunnen stormen, 9 Bft. Daar kan de wind uitschieten tot 110 km/u. Er is pas officieel sprake van een storm als het op minstens één van de KNMI-meetpunten een uurvak stormt. De kans dat dit morgen gaat lukken is circa 30%.
Gisteren kwam het op de weerstations in Vlissingen, Cadzand, de Oosterschelde, de Houtribdijk, IJmuiden en Vlieland tot een uurvak met storm. De zwaarste windstoot van 124 km/u werd op de Houtribdijk gemeten. Vlissingen noteerde een schuiver van 120 km/u en Rotterdam kwam op 114 km/u uit.
Ouderwetse maartse buien
In de avond neemt de wind snel in kracht af, maar er blijven buien over het land trekken en in de nacht naar zondag krijgen deze buien steeds meer een winters karakter. Buien gaan dan gepaard met hagel en vooral in de hogere gebieden, zoals de Veluwe of de Limburgse heuvels, ook smeltende sneeuw. In deze tijd van het jaar noemen we dat maartse buien. In de vorige eeuw kwamen ze veelvuldig voor en was het regelmatig wit in maart. Tegenwoordig worden we vaker verwend door warm en zonnig lenteweer.
Zondag trekken de meeste buien geleidelijk weg en komt de zon wat vaker tevoorschijn. Ook staat er minder wind en is geen sprake meer van zware windstoten. Met 7 tot 10 graden blijft het aan de frisse kant voor maart.
Na het weekend wordt de stroming noordelijk en blijven we af en toe te maken houden met maartse buien. Omdat de lucht kouder wordt, neemt de kans op wat (natte) sneeuw toe. Met een graad of 7 ligt de middagtemperatuur onder de norm van 10 graden. Later in de week komt een hogedrukgebied boven ons land te liggen, waardoor de kans op neerslag afneemt. Het blijft ook dan koud met een toenemende kans op vorst in de nachten. Ouderwets maartweer dus!