Foto gemaakt door Erica van Leeuwen - Bunnik
Foto gemaakt door Erica van LeeuwenBunnik
Nu

Officieel warmste oudejaarsdag ooit gemeten

Afgelopen nacht liep de temperatuur in De Bilt op naar 14,4 graden en daarmee is het oude warmte-datumrecord van 13,7 graden uit 2017 verbroken. Het aantal officiële datumrecords staat nu op 12 en dit zijn allemaal warmterecords. Dit zijn zowel dagrecords wat betreft de minimum- als maximumtemperatuur. Kouder dan 13,6 graden is het vandaag nog niet geweest in De Bilt, een historisch zachte decembernacht. Het oude officiële minimumrecord was 8,8 graden, gemeten in 1901. Daar blijven we de rest van de dag ruimschoots boven.

Op andere plekken is het nog zachter, zo is het in Westdorpe maar liefst 14,6 graden tegen 14,5 graden in Arcen in 2017. Gisteren werden de officiële datumrecords ook al verbroken en afgelopen nacht was ook al recordzacht in De Bilt.

Het was een tijdje stil wat de records betreft, want vóór het record van gisteren moeten we terug naar 18 juni 2021 en dat is alweer een tijd geleden. Op die dag werd het dagrecord wat de minimumtemperatuur betreft verbroken. In De Bilt werd het niet kouder dan 18,8 graden. Het oude dagrecord uit 1957 werd daarmee met 3 graden verbroken.

Eerste 7 records allemaal in februari en maart

Op 31 maart werd voor het laatste het maximumtemperatuurrecord verbroken. In De Bilt werd het 23,8 graden tegen 21,8 graden in 2017. De andere 6 datumrecords vielen allemaal in de extreme februarimaand. Zo was de minimumtemperatuur op 17 en 24 februari niet eerder zo hoog en op 21, 22, 23 en 24 februari was het recordwarm. Opmerkelijk en kenmerkend voor de klimaatopwarming is dat zowel de vorstperiode eerder in februari als de koude april- en meimaand het niet voor elkaar kregen om kouderecords te produceren.

Dit jaar telt nu 12 warmterecords tegenover 0 kouderecords

Gemiddeld telt deze eeuw in De Bilt jaarlijks, als wordt gekeken naar zowel de minimum- als maximumtemperatuur, 15 warmterecords tegenover 1 à 2 kouderecords. Warmterecords komen tegenwoordig 10 keer vaker voor dan kouderecords.

Tot eind jaren ’80 was het aantal warmte- en kouderecords nagenoeg gelijk. Er was een goede balans. In de jaren ’90 is deze balans flink verstoord en deze eeuw is de balans totaal uit verhouding. Een dagrecord zegt vaak nog niet zoveel, maar deze verhouding wel.

Meer records op komst

Ook nieuwjaarsnacht blijft het opvallend zacht. Tijdens de jaarwisseling is het een graad of 11 en de temperatuur duikt waarschijnlijk niet onder de 10 graden. Dat gebeurde alleen in 2012, toen het minimum op 10,2 graden uitkwam.

Morgen wordt het in de middag maximaal 14 graden en ook dat zou weer een record kunnen betekenen. Het officiële dagrecord voor 1 januari is nu nog 12,9 graden in 2012. Grote kans dus dat 2022 direct met warmterecords begint. En zo dendert de klimaatopwarming door.

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator