Regionaal wat sneeuw op 1e Kerstdag
Bij de kerstdagen hoort voor veel mensen gevoelsmatig toch altijd een beetje sneeuw, maar voor de laatste keer dat we in Nederland van een witte Kerst konden genieten, moeten we terug naar het jaar 2010. In de jaren daarna kwam het tijdens de kerstdagen lokaal of regionaal nog wel tot (natte) sneeuw, maar volledig witte landschappen… dat is lang geleden. Toch zijn er ook dit jaar weer een paar van die plekken in het land waar het kerstgevoel even extra wordt aangewakkerd door een beetje sneeuw. Vooral ten zuiden van de grote rivieren kan de regen tijdelijk overgaan in (natte) sneeuw, maar de kans dat het ook echt even wit wordt is ook daar klein.Vanuit het noorden is afgelopen nacht koude lucht onze omgeving ingestroomd en dat is ook hele droge lucht. Op de plekken waar de kou al is gearriveerd is het dan ook kraakhelder en daar waait een stevige en ijzige noordoostelijke wind. In Groningen en Drenthe is de temperatuur zelfs tot onder de -5 graden gezakt, ofwel matige vorst. De koudste plek was tot nu toe het Drentse Eelde, met daar op een minimumtemperatuur van -6,0 graden. Dit in schril contrast met het uiterste zuiden van het land, waar de temperatuur rond half 8 vanochtend nog ruim boven het vriespunt lag. In Westdorpe in Zeeuws Vlaanderen was het nog 5,3 graden, met daar nog veel bewolking en regen.
Grens tussen vrieskou en zachte lucht boven ons land
De grens tussen de vrieskoude en relatief zachte oceaanlucht ligt dus precies boven ons land en zakt geleidelijk verder zuidwaarts. Ook het midden van het land werd vanochtend al snel veroverd door de koude lucht, met ook daar steeds bredere opklaringen en op veel plaatsen lichte vorst. Alleen in het gebied ten zuiden van de grote rivieren is het nog bewolkt en valt in de nog zachtere lucht regen. De achterste begrenzing van het regengebied wordt al een beetje ingehaald door de koudere lucht vanuit het noorden en precies op die lijn transformeert de regen vandaag enige tijd in wat sneeuw, grofweg in een lijn van Rotterdam naar Eindhoven en Venray. Plaatselijk valt op die lijn zo’n 1 tot 2 centimeter, dus vooral daar toch een beetje dat 'ultieme kerstgevoel'.
Grote verschillen
Grote verschillen in het land dus, met vooral in het noorden en midden stralend winterweer, met veel zon en vanmiddag nog temperaturen rond het vriespunt. En in het zuiden het zachtere weer, met daar uiteindelijk 3 tot 5 graden, bewolking, perioden met regen en lokaal een beetje sneeuw. In de tweede middaghelft wordt het ook in het zuiden droog met ook nog net een gaatje voor de zon.
Lokaal mogelijk strenge vorst
In die opklaringen koelt het vanavond en komende nacht sterk af. In het zuiden van het land neemt later vannacht de bewolking alweer toe en daar zakt het kwik tot rond het vriespunt, maar in het nog lang heldere midden en noorden van het land gaat het op grote schaal matig en plaatselijk mogelijk streng vriezen. De koudste lucht zit dan nog in de hoek van Groningen, met daar lokaal -10 graden.
Tweede Kerstdag risico op gladheid
Lang houdt de winterkou helaas niet aan, want vanuit het zuidwesten stroomt aan de achterzijde van de bewolking en regen alweer zachtere lucht het land in. Dit beweegt van zuidwest naar noordoost over het land en hoewel de luchttemperaturen op veel plaatsen dan alweer boven het vriespunt uit weten te komen, is de grond vaak nog wel bevroren. Vooral landinwaarts is er morgen, op Tweede Kerstdag, dan ook enige tijd risico op ijzel en dus gevaarlijke gladheid. Rond de middag vooral in het midden van het land en in de avond en nacht vooral in het noorden en noordoosten.
Na het weekend zacht en wisselvallig
In het noordoosten blijft de kou en lokale gladheid nog tot maandagochtend aanwezig, maar in de rest van het land is het dan alweer een stuk zachter. Maandag overdag wordt het van noord naar zuid 5 tot 10 graden, met veel bewolking en een naar zuidoost draaiende wind. De dagen daarna verschijnen de dubbele cijfers weer in de weerkaarten en wordt het wisselvallig, met regen en af en toe flink wat wind.