Foto gemaakt door Bungert55 - Laacher See - De Laacher See in de Eifel is een plaats waar nog vulkanische activiteit wordt gemeten.
Foto gemaakt door Bungert55Laacher SeeDe Laacher See in de Eifel is een plaats waar nog vulkanische activiteit wordt gemeten.
Nu

Uitbarstingen zoals op La Palma zijn in Nederland onmogelijk

Op het Canarische eiland La Palma is al meerdere weken een vulkaanuitbarsting aan de gang waarvan het einde nog altijd niet in zicht lijkt. Hoewel bekend is dat alle Canarische eilanden een vulkanische oorsprong hebben, was het er alweer langere tijd rustig en kwam de uitbarsting van nu voor veel mensen op La Palma toch een beetje als een verrassing. Je vraagt je dan meteen af of zoiets in de buurt van Nederland ook zomaar ineens mogelijk zou zijn?

Het antwoord op die vraag is makkelijk te geven: de kans is nul procent. Het dichtste bij enige vorm van vulkanisme komt nog de Eifel in Duitsland. Daar bevinden zich meerdere slapende vulkanen en lijkt het proces, dat tot de vorming ervan heeft geleid, nog niet helemaal uitgedoofd.

Minuscule aardbevinkjes

Volgens Duitse deskundigen worden vooral in de buurt van de Laacher See minuscule aardbevinkjes gemeten die er op wijzen dat magma, heel diep onder de grond bezig zou kunnen zijn om zich een weg omhoog te banen. Ze sluiten niet helemaal uit dat het daar ergens in de verre toekomst ooit nog eens tot een soort van uitbarsting zou kunnen komen, maar niet op korte termijn. De laatste keer dat er in de Eifel een grote uitbarsting was, is overigens ook al 13000 jaar geleden.

Op Nederlands grondgebied bevinden zich twee nog actieve vulkanen, maar daarvoor moeten we wel naar de Caribische Zee. Op Saba en op Sint-Eustatius liggen ze. De ontwikkeling ervan wordt door het KNMI in de gaten gehouden. Op dit moment is er geen enkele vorm van activiteit in de twee vulkanen te ontdekken en de laatste uitbarstingen ervan zijn alweer lang geleden.

In Nederland twee dode vulkanen

In Nederland zelf zijn de restanten van twee vulkanen gevonden, die heel lang geleden actief waren. De eerste is de Zuidwalvulkaan, die diep onder zee net ten zuidwesten van het eiland Griend ligt en de tweede is de onlangs gevonden Mulcibervulkaan, die wat verder naar het noordwesten onder de Noordzee ligt. Beide vulkanen zijn dood en het proces dat lang geleden tot de vorming ervan aanleiding gaf, is er simpelweg niet meer. Dus kunnen ze ook niet meer actief worden.

Het feit dat er in de Eifel nog wel een vorm van Vulkanisme bestaat, heeft een bijzondere achtergrond en is op de ijstijden terug te voeren. Er lag toen zoveel ijs in delen van Europa dat de bodem door het enorme gewicht ervan omlaag werd gedrukt. Toen het ijs weg was, veerde de bodem weer terug, een proces dat nog steeds gaande is en in de Eifel tot bodemstijgingen van jaarlijks ongeveer een millimeter aanleiding geeft. Daar hoort dus ook een vorm van vulkanisme bij, die een heel andere achtergrond heeft dan de processen die nu de uitbarsting op La Palma veroorzaken.

Reinout van den BornChef Redactie