Vanmiddag wintermeeting 2022: krijgen we echt een uitzonderlijke winter?
De winter van 2021/2022 werpt zijn schaduwen steeds nadrukkelijker vooruit. Vandaag is op diverse plaatsen de eerste sneeuw gevallen en ook de komende dagen is er nog kans op winterse neerslag. Vanmiddag, tijdens de wintermeeting, presenteren we onze definitieve verwachting voor de komende winter. Iedereen kan daar online bij zijn, tussen 14 en 17 uur. Het programma staat in het verhaal hieronder.Iedereen kan er online bij zijn
Omdat de bijeenkomst vanwege de coronasituatie een online-evenement is, kan iedereen die dat wil eraan meedoen. De wintermeeting zal online of via Vimeo te volgen zijn. We beginnen zaterdag 27 november om 14 uur (de stream is al eerder bereikbaar) en het duurt naar verwachting tot 17 uur.
De aanloop naar de winter tot nu toe lijkt heel erg op die in het jaar 1962 (gevolgd door één van de strengste winters van de vorige eeuw; die van 1963 met 337,2 Hellmannpunten), maar ook op die in de jaren 1984 (gevolgd door de strenge winter van 1985 met 193,6 Hellmannpunten), 2005 (2006 had 31,5 Hellmannpunten, daarin miste Nederland net de boot) en 2011 (2012 had 88,4 Hellmannpunten).
Aan de warme kant zitten de vergelijkingsjaren 2007 (gevolgd door de zachte winter van 2008), 1950, 1970 en 2017 in het pakket. Van die laatste werden vooral de jaren 1950 (1951 had 61,2 Hellmannpunten) en 1970 (1971 had 99.5 Hellmannpunten) in Nederland nog wel door een aardige winter gevolgd en ook in 2018 (na 2017) bleef de winter met 34,1 Hellmannpunten niet helemaal zonder vorst. De winter van 2008 bracht het als warmste uit het setje nog tot 20,3 Hellmannpunten.
Krijgen we echt een uitzonderlijke winter?
Omdat de eerste wintermaand op het punt van beginnen staat, is het zaterdag 27 november weer tijd voor de jaarlijkse wintermeeting, die zo langzamerhand een traditie begint te worden. Het thema dit jaar kan natuurlijk niet anders zijn dan het proberen te beatwoorden van de vraag of we inderdaad weer eens aan de vooravond van een uitzonderlijke winter staan?
Voor de pauze
Om iedereen op te warmen vertelt Sebastiaan Cobelens (een van de organisatoren van de bijeenkomst) een verhaal over de winterlandschappen van de schilder Andreas Schelfhout. Daarna gaat Lars van Galen in op de rol die de stratosfeer speelt in de ontwikkeling van de winter. Paul Verheij (ook een van de organisatoren van de bijeenkomst) werkt dit uit voor de winter van 2021, toen we een plotselinge opwarming van de stratosfeer hadden. Hij laat zien hoe die zich afspeelde en wat de gevolgen ervan uiteindelijk waren voor het weer in Nederland en wijde omgeving. Het eerste deel van de bijeenkomst wordt afgesloten door Robert de Vries. Hij kijkt nog eens terug op het prachtige winterweer dat we in februari 2021 beleefden met sneeuw en vorst.
Na de pauze
Na de pauze, waarin prachtige weerfoto’s van Rick Bekker worden getoond, is het de beurt aan Jelmer van der Graaff, Jordi Huirne, Paul Verheij en Reinout van den Born. Onder leiding van Frank de Groot praten zij in een rondetafelgesprek over hun winterbeleving, nu en in het verleden. Aansluitend blikt Cees van Zwieten terug op één van de grootste winters uit de Nederlandse winterhistorie; de monumentale winter van 1963. Tijdens het slot van de bijeenkomst staat de definitieve verwachting van Weer.nl voor de komende winter centraal. Eerst zal Reinout van den Born hem presenteren, daarna praten de deelnemers aan de Ronde Tafel er nog even over na.
Iedereen kan er online bij zijn
Omdat de bijeenkomst vanwege de coronasituatie een online-evenement is, kan iedereen die dat wil eraan meedoen. De wintermeeting zal online of via Vimeo te volgen zijn. We beginnen zaterdag 27 november om 14 uur (de stream is al eerder bereikbaar) en het duurt naar verwachting tot 17 uur.
Aan het einde van de middag zal de definitieve verwachting voor de winter van 2021 dan ook op Weer.nl te lezen zijn. Houd de site dus in de gaten. SEO Description
Staan we echt voor een uitzonderlijke winter? Die vraag staat zaterdag 27 november centraal tijdens de wintermeeting van 2022. Iedereen kan erbij zijn.