Foto gemaakt door NOAA-NHC / NASA - Midden-Amerika - De zware orkaan Iota in november 2020.
Foto gemaakt door NOAA-NHC / NASAMidden-AmerikaDe zware orkaan Iota in november 2020.
Nu

Actief Atlantisch orkaanseizoen en mogelijk vaker aan land

Officieel start het Atlantische orkaanseizoen pas op 1 juni, maar omdat we de laatste jaren steeds vaker al (veel) eerder te maken kregen met orkanen of tropische stormen, is door het National Hurricane Center (NOAA-NHC) besloten om al eerder te beginnen met het maken van zogeheten ‘outlooks’, ofwel verwachtingen. De laatste jaren werd vanaf 15 mei steeds al de eerste orkaanverwachting gemaakt en toen kwam dat goed van pas. Momenteel is het nog rustig op de Atlantische Oceaan, maar het lijkt ook dit jaar weer een actief seizoen te worden.

Het Atlantische bassin waar de verwachtingen voor gemaakt worden, beslaat niet alleen de hele Atlantische Oceaan zelf, maar ook de Golf van Mexico en het Caribische gebied vallen hieronder. Grote delen van deze enorme wateren kampen de laatste jaren met ruim boven gemiddelde watertemperaturen, wat de orkaanactiviteit doet toenemen. Bovendien hebben we dit jaar voor het derde jaar op rij te maken met een La Nina, waardoor ook het komende seizoen, net als de afgelopen 2 jaar, naar verwachting weer actief zal gaan uitpakken.

Verwachting

Voor het komende seizoen worden er net als vorig jaar 21 tropische systemen met naam verwacht, waarvan er 8 tot een orkaan zullen uitgroeien en 4 tot een orkaan van de 3e categorie of hoger. De eerder uitgebrachte verwachting van de Colorado State University (CSU) lag iets lager, met volgens hen circa 19 genaamde stormen, waarvan 9 de orkaanstatus zouden krijgen en 4 zelfs de status van superorkaan, ofwel Major Hurricane. De officiële verwachting van het National Hurricane Center (NOAA-NHC) is nog niet gepubliceerd, die komt komende dinsdag 24 mei, maar lijkt in lijn te liggen met het bovenstaande.

Vaker aan land

Gelukkig blijven veruit de meeste tropische systemen boven het open zeewater, maar de afgelopen jaren kwamen er toch meerdere aan land, met vaak desastreuse gevolgen. In de Amerikaanse staat Louisiana kwamen er binnen een jaar zelfs 3 orkanen aan land; namelijk Laura, Zeta en Ida. En ook dit jaar blijkt uit verschillende verwachtingen dat de kans bijzonder groot is (ruim 70%) dat een zware orkaan ergens langs de Amerikaanse kustlijn of in het Caribisch gebied aan land komt. Opvallend is dat ook de eerdergenoemde verwachting van het CSU die toename specifiek benoemde. Er werd daarin specifiek genoemd dat de kans bijna 3 op 4 is dat zo’n Major Hurricane ergens in het komende seizoen op een willekeurige plek langs de Amerikaanse oostkust aan land zou komen. Normaalgesproken is de kans dat dit gebeurt ongeveer fiftyfifty. Het belang van de orkaanverwachtingen lijkt dus steeds groter te worden.

Meeste activiteit in het najaar

Aan het einde van de zomer en in de herfst is het water van de Atlantische Oceaan, de Golf van Mexico en de Caribische Zee het warmst. Omdat het warme water een belangrijke voedingsbron is voor dit soort systemen, is dit dan ook de tijd waarin de meeste genaamde stormen tot ontwikkeling komen. Het Atlantische orkaanseizoen eindigt eind november.

Britta van GendtMeteoroloog