Alles wat je moet weten over storm Corrie
Momenteel koerst een relatief klein lagedrukgebiedje vanaf de Atlantische Oceaan via Schotland richting Nederland. Dit systeem bereikt ons morgenochtend en gaat voor heftig weer zorgen. Storm, zware windstoten tot meer dan 100 km/uur en felle buien staan voor het einde van de nacht en morgenochtend namelijk op het menu. De aanstaande storm heeft de naam 'Corrie' gekregen. Alles wat je over storm 'Corrie' moet weten, lees je hier.De storm stond al een poosje in de weermodellen, al was, mede door de relatief kleine schaal van het lagedruksysteem, de onzekerheid lang groot. Langzaam maar zeker werd duidelijk dat het komende nacht en morgen overdag inderdaad flink zou gaan waaien, zoals we gisteren al bespraken en nu lijkt het inderdaad tot een officiële storm te gaan komen.
Wanneer?
Vandaag, zondag, neemt de wind eerst nog af. In loop van vanavond trekt vanuit het (noord)westen de wind weer aan. Rond middernacht waait het vooral in de kustgebieden al stevig en tegen het eind van de nacht neemt de wind ook boven land duidelijk in kracht toe. Aan het begin van de maandagochtend begint het in de kustgebieden dan te stormen en zo tussen 8 en 12 uur bereikt de storm zijn hoogtepunt. Het hoogtepunt wordt in het noorden en noordwesten wat eerder bereikt dan in de zuiden en oosten.
In de middag neemt de wind geleidelijk in kracht af, al blijft het stevig waaien, vooral in de kustgebieden.
Hoe hard gaat het waaien? En waar waait het het hardst?
In de nacht staat er langs de kust al een krachtige tot harde wind (6 a 7 Beaufort). In de ochtend staat in de kustprovincies dan een windkracht 8 tot 9 (stormachtig tot een volle storm). Op de Noordzee kan tijdelijk zelfs een windkracht 10 - oftewel een zware storm - komen te staan. Wat dieper in het binnenland trekt de wind waarschijnlijk ook overal aan naar een (vrij) krachtige tot harde wind (5 tot lokaal 7 Bft). In de middag neemt de wind zoals gezegd af, maar blijft het aan de kust met 6-7 Beaufort nog lang onrustig.
Windstoten
Het meest verraderlijk morgen zijn waarschijnlijk de windstoten. Tijdens het hoogtepunt van de storm, dus waarschijnlijk de tweede helft van de ochtend, kunnen in de noordwestelijke helft van het land zeer zware windstoten van 90-100 km/uur voorkomen. Pal langs de (noordwest)-kust, kunnen die windstoten zelfs uithalen naar 110-120 km/uur. Deze windstoten kunnen nog iets hoger of lager uitvallen, meer daarover onder het kopje 'onzekerheden'. Boven land komen ook zware windstoten voor, met windsnelheden van 75-90 km/uur.
Het KNMI heeft alvast een waarschuwing voor zware windstoten uitgegeven in de vorm van code geel. De kans is groot dat deze waarschuwing later verder opgeschaald wordt. Want hoewel een storm niet uniek is, betekent dat niet dat deze geen schade aan kant richten. Windstoten boven de 100 km/uur zijn ruimschoots genoeg om ongelukken en schade te kunnen veroorzaken.
Hoogwater
Omdat de windrichting noordwestelijk is, wordt het water in de Noordzee als in een soort trechter tegen de Nederlandse kust gestuwd. Zeker met het naderende springtij op het oog, kunnen de waterstanden aan zee daardoor erg hoog zijn. Ook gisteravond en vannacht kwam het al tot hoogwater.
Regen en buien?
Het weerbeeld beperkt zich niet alleen tot de wind, ook valt er van tijd tot tijd neerslag. Vanaf middernacht tot in de vroege ochtend trekt een regenfront van west naar oost over het land. Op dat front kan het soms stevig doorregenen, en in het uiterste oosten is aanvankelijk zelfs nog kans op een vlok (hele) natte sneeuw. Op een sneeuwdek hoeft men dan ook absoluut niet te rekenen. In de ochtend trekt een nieuw gebied met buiige regen van noord/noordwest naar zuidoost over het land. Bij deze buien kunnen de windstoten nog eens extra hard uithalen.
In de middag wordt het geleidelijk droger, al komt er nog steeds van tijd tot tijd een bui voor. Tussendoor kan soms de zon zich laten zien. In totaal valt er op veel plekken, vooral in de noordoostelijke helft, zo'n 10 mm regen of meer, lokaal kan er meer dan 15 mm vallen. Dat zijn zeker geen extreme hoeveelheden, maar is alsnog wel redelijk veel.
Onzekerheden? - Hoe extreem wordt het?
Er zijn nog een paar onzekerheden met betrekking tot storm 'Corrie'. Onzekerheden zien we vaak bij stormen, maar zeker wanneer die relatief klein zijn zoals nu. Die onzekerheid zit hem dan voornamelijk in de precieze timing en de locatie van de zwaarste windstoten. Ook kunnen de windstoten nog wat lager of hoger uitvallen dan nu in de verwachting staat.
Allereest de timing. Het beeld lijkt vrij duidelijk en zoals gezegd zal de storm vooral in de ochtend huishouden. Wel kan het zo zijn dat het hoogtepunt 1 à 2 uur eerder of later bereikt wordt dan dat nu verwacht wordt.
De windsnelheden die verwacht worden, zijn de afgelopen dagen vooral toegenomen. Vooral de laatste dagen werd duidelijk dat het wellicht zelfs zou kunnen gaan stormen. Het is behoorlijk waarschijnlijk dat het tot een officiële storm gaat komen (een uurvak tenminste 9 Beaufort), maar de maximale windstoten kunnen nog makkelijk 10 km/uur hoger of lager uitpakken. Zo zijn er enkele weermodellen die voor maximale windstoten van net iets meer dan 100 km/uur gaan, maar het Duitse weermodel laat zelfs windstoten tot 130 km/uur zien. Storm zien we in Nederland gemiddeld 7 keer per jaar, dus is op zich niet zo bijzonder. Windstoten van meer dan 130 km/uur zien we minder vaak.
Het laatste aandachtspunt is de precieze locatie van het zwaartepunt van de storm. De afgelopen dagen werd die vaak aan de (zuid)westkust berekend, maar momenteel geven de meeste modellen het zwaartepunt van de storm voor het noordwestelijk kustgebied. Nu lijkt het zwaartepunt dus ergens tussen het westelijk en noordwestelijk kustgebied komen te liggen, maar het zou bijvoorbeeld net wat zuidelijker of net wat verder richting de Wadden terecht kunnen komen. Heel veel maakt dit echter niet uit, want hard waaien gaat het sowieso, en zeker in de kustgebieden!
Waarom 'Corrie'?
Sinds 2019 krijgen stormen waar het KNMI code oranje of rood voor afgeeft een naam. Soms is door onze buurlanden al een naam gegeven aan de storm, en is in ons land geen sprake van code oranje of rood. Het KNMI stelt de namenlijst samen met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland). De Britse en Ierse weerdiensten benoemen stormen al sinds 2015, om mensen bewust te maken voor gevaarlijk weer. Ook het KNMI levert elk jaar een paar namen voor de lijst aan. Dit jaar is een van die namen Corrie. De naam verwijst naar de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI in 1964: Corrie van Dijk.