Foto gemaakt door Daan van den Broek - Spitsbergen - Op deze foto, genomen op 13 augustus 2018, is rechts bovenin het gebroken champagneglas te zien.
Foto gemaakt door Daan van den BroekSpitsbergenOp deze foto, genomen op 13 augustus 2018, is rechts bovenin het gebroken champagneglas te zien.
Nu

Champagneglas Spitsbergen breekt recordvroeg door extreme warmte

Een zeer warm einde van mei en begin van juni hebben tot een opvallend record geleid op Spitsbergen. De 'steel van het champagneglas' is dit jaar vroeger dan ooit gebroken.

Al jarenlang organiseert de lokale krant van Spitsbergen (Svalbardposten) een competitie waarbij men kan gokken op welke datum het glas van de steel wordt gescheiden op een sneeuwveld dat de vorm van een champagneglas heeft. Het sneeuwveld, dat zich op Operafjellet bevindt, ligt schuin tegenover Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen, en is dus vanuit het stadje te zien.

Foto gemaakt door Ymke Lathouwers - Longyearbyen, Spitsbergen - Het champagneglas brak recordvroeg dit jaar. De foto is genomen op maandag 6 juni.
Foto gemaakt door Ymke LathouwersLongyearbyen, SpitsbergenHet champagneglas brak recordvroeg dit jaar. De foto is genomen op maandag 6 juni.

Afgelopen maandag - 6 juni - zag men het glas recordvroeg 'breken'. Tot dit jaar was het glas zelfs nooit vóór de julimaand gebroken. De vorige vroegste datum waarop het glas brak sinds de lokale krant van Spitsbergen deze competitie organiseert, is 2 juli. Dit oude record stond op naam van 2020. Vorig jaar brak het glas op 15 juli. In 2012 brak het glas recordlaat. Toen bleef het sneeuwveld intact tot 31 augustus.

Foto gemaakt door Daan van den Broek - Het 'champagneglas' op 13 augustus 2018. Het 'glas' is uitgelicht in de rode cirkel.
Foto gemaakt door Daan van den BroekHet 'champagneglas' op 13 augustus 2018. Het 'glas' is uitgelicht in de rode cirkel.

Recordwarmte oorzaak van snelle sneeuwsmelt

Dat het 'champagneglas' zo vroeg breekt, komt niet als een verrassing. Na een opvallend koud begin van mei, verliep het einde van mei recordwarm op Spitsbergen. De temperatuur steeg op 28 mei naar maar liefst 12,9°C. Normaal ligt de temperatuur deze tijd van het jaar rond het vriespunt. Het oude record uit 1976 (10,6°C) werd met meer dan 2 graden verbroken. Het was überhaupt pas de tweede keer dat de temperatuur in mei boven de 10 graden uitkwam. Ook begin juni lag de temperatuur ver boven de normaal voor de tijd van het jaar.

Foto gemaakt door Anna Sartell - Longyearbyen, Spitsbergen - Het 'champagneglas' op 8 juli 2019. Dit jaar brak het glas in de laatste dagen van juli pas.
Foto gemaakt door Anna SartellLongyearbyen, SpitsbergenHet 'champagneglas' op 8 juli 2019. Dit jaar brak het glas in de laatste dagen van juli pas.

Zeer veel temperatuurrecords op Spitsbergen

Het is niet de eerste keer dat Spitsbergen in het nieuws komt vanwege recordwarmte. Er worden aan de lopende band records gebroken. Zo schreven we eerder op deze website al over eindelijk een te koude maand in Spitsbergen na 111 te warme maanden een absoluut warmterecord op Spitsbergen in de zomer van 2020, een bizar temperatuurrecord in de poolnacht en extreme warmte in het poolgebied eerder dit jaar.

De reden dat er op Spitsbergen zoveel warmterecords worden verbroken is dat de omgeving van Spitsbergen één van de snelst opwarmende plekken op aarde is. De gemiddelde temperatuur is er sinds de jaren ’70 met 4 graden gestegen, terwijl de wereld in die tijd gemiddeld met 0,8 graad is opgewarmd. Spitsbergen warmde in die periode dus 5x meer op dan de rest van de wereld.

Bron: Svalbardposten.no

Daan van den BroekMeteoroloog