Foto gemaakt door Bruce Sounder - Seattle - Een noodreparatie aan een snelweg in de staat Washington, tijdens de hittegolf van vorig jaar.
Foto gemaakt door Bruce SounderSeattleEen noodreparatie aan een snelweg in de staat Washington, tijdens de hittegolf van vorig jaar.
Nu

‘Dodelijke hittegolf’ in zuiden en zuidwesten VS

Schroeihitte wordt de komende dagen niet alleen in het zuidwesten van Europa, maar ook in het zuiden en zuidwesten van de VS verwacht. Sommige lokale weerdiensten daar spreken al van een ‘dodelijke hittegolf’, die in grote lijnen tot zondag aanhoudt.

Terwijl de temperaturen in veel steden in het gebied van Texas tot aan Californië meerdere dagen lang tot rond of zelfs ruim boven 40 graden kunnen oplopen en vele tientallen temperatuurrecords worden aangevallen of zelfs verbroken, is er een kans dat het kwik in Death Valley, één van de heetste plekken op aarde, richting 50 graden stijgt. Als dat gebeurt, dan komt het junirecord voor die plaats aan het wankelen.

Hittekoepel

De omstandigheden worden zo extreem omdat boven de regio een hogedrukgebied, gevuld met warme lucht komt te liggen; een zogenoemde heat dome of hittekoepel. Onder de warme luchtlagen kan de warmte, die door de zonnestraling aan het aardoppervlak wordt gegenereerd, niet hogerop in de atmosfeer ontsnappen. Hierdoor kunnen de temperaturen ’s middags verder oplopen en blijft het ook ’s nachts erg warm.

Overal zijn inmiddels hittewaarschuwingen van kracht, de inwoners van de door de hitte getroffen is gevraagd om hun gedrag aan te passen. Daarbij zijn er zorgen over het elektriciteitsnet. De verwachting is dat veel mensen hun airco’s zo hard aanzetten dat het net het op enig moment niet meer houdt. Vooral in delen van Texas worden de komende dagen wat dit betreft met spanning tegemoet gezien.

Droogte

Het hete weer in het zuiden en westen van de VS wordt extra versterkt door de jarenlange droogte die het gebied in een houdgreep heeft. Het meeste vocht is uit de bodem en de begroeiing verdwenen. Er gaat nauwelijks meer warmte aan verdamping van water verloren. Bijna alle straling van de zon, die nu op zijn hoogst staat, wordt nu in warmte omgezet en dit maakt dat de temperaturen zo ongelooflijk ver kunnen stijgen.

Het lijkt erop dat de meeste overlast van de warme nachten zal komen. Omdat het kwik in de binnensteden deels niet beneden 30 graden uitkomt, krijgen de mensen die in niet gekoelde huizen wonen (en dat zijn er ook in de VS nog heel wat) niet de kans om van de hitte overdag bij te komen. Ze koelen daarvoor niet voldoende af. Dat is een enorme belasting voor het menselijke lichaam. In vorige jaren werden al om die reden al speciale plaatsen opengesteld waar mensen naartoe konden komen om even af te kunnen koelen.

Na het weekend minder heet

De verwachting is dat het meest extreme van de hitte na het weekend voorbij zal zijn. De temperaturen gaan dan omlaag en vallen terug naar waarden die normaler zijn voor de tijd van het jaar. En dan is het wachten op de volgende hitte-opstoot van de zomer.

Reinout van den BornChef Redactie