Foto gemaakt door Joost Mooij  - Alphen aan den Rijn
Foto gemaakt door Joost Mooij Alphen aan den Rijn
Nu

Dudley is de derde officiële storm van 2022!

Tussen 19 en 20 uur werd in IJmuiden een gemiddelde windsnelheid van 9 Beaufort gemeten en later gebeurde dit ook in Vlissingen, op Vlieland en de Houtribdijk. Daarmee is de derde officiële storm van 2022 een feit. Op Vlieland kwam een zeer zware windstoot voor van 113 km/u. Afgelopen nacht kwam het ook op Texel en in het Groningse Lauwersoog tot storm (windstoot 114 km/u), waardoor Dudley 2 stormdagen brengt. Het is de vijfde dag met storm van de meteorologische winter. Normaal komt het in een jaar tot 7 stormen in ons land, waarvan 4 in de winter. Vrijdag komt zware storm Eunice op bezoek met in het Waddengebied windstoten van ruim 140 km/u!

Het onrustige weer van vanavond heeft met de eerste van de twee stormdepressies te maken: Dudley. Het lagedrukgebied zelf trekt van Schotland over de Noordzee naar Noorwegen en blijft ver van ons. Wel ligt de straalstroom pal boven Nederland, met op een hoogte van 10 kilometer windsnelheden boven 300 kilometer per uur. Eronder ontstaat vanavond een actieve buienstoring en deze trekt vanuit het noorden over het land.

Code geel, vrijdag weeralarm?

Het KNMI heeft tot en met morgenmiddag waarschuwingen uitstaan in verband met zware windstoten. In de noordelijke regio's kunnen de zware windstoten nog aanhouden tot in de avond. Vooral vanavond en vannacht trekken fikse buien over het land en juist daarop kunnen de zware windstoten van ruim 100 km/u zich voordoen. Verder kunnen bij buien lokale windhozen ontstaan, maar die kans is het grootst voor Duitsland.

Morgen verdwijnen de buien en breekt de zon door, maar het blijft stevig waaien met een windkracht 5 tot 6. Aan zee waait het nog wat harder, in het Waddengebied kan het ook rond het middaguur nog even stormen en daarbij komen windstoten voor rond 90 km/u.

Vrijdag volgt de volgende storm Eunice en zij gaat gepaard met veel regen en wind. Zeker gedurende de tweede helft van de middag neemt de dan zuidwestenwind sterk toe, aan zee tot een windracht 9, mogelijk 10, met in de kustgebieden al windvlagen tot ver boven en in het binnenland tot aan 100 kilometer per uur. Omdat de wind dan meekoppelt met de straalstroom, hoog boven ons (opnieuw meer dan 300 km/u) kan de wind ook diep in het binnenland nadrukkelijk worden gevoeld.

Mogelijk lijkt de storm op die van 18 januari 2018 (die destijds ook landinwaarts veel schade aanrichtte met een windkracht 11 aan zee en zelfs in het oosten windstoten tot 125 km/u). Omdat het hoogtepunt aan het einde van de middag en tijdens de avondspits valt, kan de overlast ervan behoorlijk groot zijn.

Meteorologische winter telt gemiddeld 4 stormen

Veel mensen denken dat het in de herfst het vaakst stormt, maar dat is niet waar. De maanden november, december, januari en februari tellen de meeste stormen, waarvan januari de topper is. De meteorologische winter, die van december tot en met februari loopt, telt gemiddeld 4 stormen in ons land. Deze winter hadden we tot nu op 1 december, 31 januari (Corrie) en 6 februari ook al een storm, dat maakt de totaalsom op 4.

Afgelopen winter kwam het slechts tot één winterstorm op 27 december, deze kreeg de naam Bella. Een keer in de 7 à 8 winters blijft een winterstorm uit, voor het laatst in 2013. De winters van 1974 en 1983 telden 10 officiële dagen met storm in ons land. De winter van 1944 telde er 11 en in 1990 kwam het 12 dagen tot storm in de winter, een record. Deze eeuw was het onstuimig in 2002 (9 keer storm) en in 2020 (8 keer).

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator