Foto gemaakt door Joost Mooij -  Alphen aan den Rijn
Foto gemaakt door Joost Mooij Alphen aan den Rijn
Nu

Eunice brengt windstoten van orkaankracht

Storm Dudley is over zijn hoogtepunt heen en bracht twee officiële stormdagen met zich mee. In de loop van vanmiddag wordt het rustiger, maar morgen komt zware storm Eunice over ons land met een winkracht 10 aan de kust en tijdelijk windkracht 11 op de Waddeneilanden. In de kustgebieden komen zeer zware windstoten voor tot circa 130 km/u en op de Wadden rond 145 km/u. Een verhaal over de potentiële impact van Eunice vind je hier.

Gisterenavond kwam het in Vlissingen, IJmuiden, op Vlieland en de Houtribdijk minstens een uurvak tot gemiddeld windkracht 9 en daarmee was de derde storm van 2022 een feit. Afgelopen nacht stormde het op Texel, Vlieland en in het Groningse Lauwersoog, met daar een windstoot van 114 km/u. Daarmee telt dit jaar al 4 officiële stormdagen. De meteorologische winter telt er al 5, tegen 4 normaal.

De wind neemt komende uren geleidelijk af en de zon breekt door, al blijft het in het noorden onstuimig met zware windstoten tot 90 km/u. Pas tegen de avond wordt het ook in het Waddengebied rustiger. De temperatuur ligt rond 9 graden.

Eunice veel zwaarder dan Dudley

Morgen volgt stormdag nummer 5 van dit jaar en dit wordt direct een zware storm. In de vroege ochtend ligt stormdepressie Eunice nog boven Ierland. In ons land neemt de bewolking snel toe en gaat het flink regenen. Eunice trekt ’s middags snel in noordoostelijke richting over de Noordzee. De regen trekt dan naar Duitsland weg en vanuit het zuidwesten klaart het op. Ondanks het doorbreken van de zon, wordt het weer snel onstuimiger.

Rond het middaguur steekt langs de westkust een zuidwesterstorm op. Halverwege de middag heeft het windveld ook het oosten bereikt, met daar een windkracht 7 tot 8. Aan zee is dan inmiddels een zware zuidwesterstorm opgestoken, windkracht 10. In het binnenland komen (zeer) zware windstoten tussen 90 en 120 km/u voor. In de kustprovincies en rond het IJsselmeer zijn de windstoten nog een stuk feller, rond 130 km/u.

Piek Wadden avond | Gevaarlijke windstoten >140 km/u

Vanaf de avond draait de wind naar het westen en is Eunice in de zuidelijke helft van het land over haar hoogtepunt heen. Dit geldt niet voor de kop van Noord-Holland, het IJsselmeergebied, de Waddeneilanden, Friesland, Groningen en Drenthe. Tot in het binnenland staat een windkracht 9 en aan de kust een volle windkracht 10. Op de Waddeneilanden kan het zelfs tijdelijk zeer zwaar stormen, windkracht 11! Er komen windstoten van orkaankracht voor, 130-145 km/u.

Er zijn weermodellen die met nóg hogere uitschieters komen, maar dat is nu nog niet te zeggen. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat het een gevaarlijke storm wordt voor het noordwestelijk kustgebied die ook nog eens lang aanhoudt. Zo houdt de windkracht 10 langs de westkust hooguit een paar uur aan, terwijl het op de Wadden maar liefst 8 uur lang zwaar kan stormen! Pas in de nacht naar zaterdag verlaat het windveld ook het noorden van het land en wordt het minder heftig.

Vergelijkbare februaristorm voor het laatst in 1990

Voor een vergelijkbare storm moeten we terug naar 18 januari 2018. Toen werd windkracht 11 gemeten in Hoek van Holland, met een windstoot van 144 km/u. Verder was er deze eeuw alleen een windkracht 11 op 28 oktober 2013 op Texel en Vlieland, met een windstoot van 151 km/u op Vlieland en in Lauwersoog.

Kijken we alleen naar februari, dan moeten we terug naar 26 februari 1990 met een dikke windkracht 10 in Nieuw-Beerta, Vlissingen, IJmuiden en op Texel. Den Helder mat toen een zeer zware windstoot van 146 km/u. Mochten we een uurgemiddelde windkracht 11 halen - zeer zware storm - dan is dat in februari alleen nog maar op 1 februari 1953 (watersnoodramp) en 9 februari 1974 gebeurd.

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator