Eunice is weg, maar komende dagen waarschijnlijk opnieuw storm
Zware storm Eunice heeft ons land verlaten, maar van het stormachtige weer zijn we voorlopig nog niet verlost. Hoewel de windstoten een stuk minder krachtig zullen zijn in vergelijking met gisteren, kan het stormachtige weer van de komende dagen lokaal opnieuw voor wat schade zorgen. Zondagavond en maandagmiddag krijgen we vooral aan zee waarschijnlijk opnieuw te maken met een officiële storm.Een groot deel van januari verliep nog rustig door dominante hogedrukgebieden, maar sinds storm Corrie lijkt de wind van geen wijken te weten. Zelfs nu de twee stormen Dudley en Eunice zijn gepasseerd blijft het nog even stormachtig. Sterker nog, morgenavond en maandag bestaat kans dat opnieuw sprake is van een officiële storm. Of deze stormen een naam krijgen hangt ervan af of bij ons, in het Verenigd Koninkrijk of Ierland code oranje wordt afgekondigd.
Deze winter nu al meer stormen dan normaal
Veel mensen denken dat het in de herfst het vaakst stormt, maar dat is niet waar. De maanden november, december, januari en februari tellen de meeste stormen, waarvan januari de topper is. De meteorologische winter, die van december tot en met februari loopt, telt gemiddeld 4 stormen in ons land.
Gelijk op 1 december konden we al de eerste storm van de winter noteren, maar daarna bleef een volgende storm lang uit. Tot drie weken geleden. Op 31 januari trok storm Corrie over ons land, op 6 februari was opnieuw sprake van storm en op 16 en 17 februari hadden we te maken met storm Dudley. Gisteren trok zware storm Eunice over het land, maar ook afgelopen nacht werd nog stormkracht gemeten in het uiterste noorden. Daarmee staat de teller voor deze winter al op 7 dagen met storm, waarvan 5 in februari.
Morgenavond en maandag storm Franklin?
Morgen valt niet alleen veel regen, maar ook staat er in de ochtend en middag al een stevige wind. Aan zee zijn dan al windstoten van 75 tot 90 km/h mogelijk bij een harde tot stormachtige wind. Dat alles op nadering van een groot lagedrukgebied dat vanaf het Verenigd Koninkrijk richting Denemarken trekt. Wanneer 's avonds een pittig koufront overtrekt neemt in heel het land tijdelijk de kans op (zeer) zware windstoten toe. Boven land kunnen dan windstoten tot ca. 100 km/h optreden, aan zee mogelijk tot 120 km/h. Ook is dan langs de westkust, op het IJsselmeer en in het Waddengebied waarschijnlijk sprake van een volgende officiële storm. Wellicht wordt zelfs even een windkracht 10 gemeten.
In de nacht naar maandag verdwijnen landinwaarts dan de zwaarste windstoten, maar aan zee staat nog lange tijd een windkracht 8 à 9 met windstoten van circa 90 à 100 km/h. In de loop van de ochtend nadert vanuit het noordwesten een nieuw windveld met wederom zware tot zeer zware windstoten. Boven land staat dan op veel plekken een krachtige wind (6 Beaufort) met windstoten van 75 tot 90 km/h. Aan zee komt het dan opnieuw tot storm met windstoten van mogelijk opnieuw 120 km/h. Of het lagedrukgebied dat het stormachtige weer veroorzaakt de naam "Franklin" krijgt is nog niet zeker, daarvoor moet in Nederland, het Verenigd Koninkrijk of Ierland code oranje worden afgegeven.
Waarschijnlijk tweede plaats meeste stormdagen in februari
Morgen en maandag kunnen waarschijnlijk nog twee dagen worden bijgeschreven waarop het ergens in ons land tot storm is gekomen. Daarmee zou de teller voor de maand februari op 7 dagen met storm kunnen komen. Alleen 1990 kende nog meer dagen met storm in februari, namelijk 9. Twee jaar geleden (2020) en in 2002 kwam het in februari op 6 dagen tot storm.
Kijken we naar het aantal stormen over het gehele winterseizoen, dan komt de teller maandag waarschijnlijk op 9 te staan. Afgelopen winter kwam het slechts tot één winterstorm op 27 december, deze kreeg de naam Bella. Een keer in de 7 à 8 winters blijft een winterstorm uit, voor het laatst in 2013. De winters van 1974 en 1983 telden 10 officiële dagen met storm in ons land. De winter van 1944 telde er 11 en in 1990 kwam het 12 dagen tot storm in de winter, waarvan 9 keer in februari, een record. Deze eeuw was het onstuimig in 2002 (9 keer storm) en in 2020 (8 keer).