Foto gemaakt door Willy Bonnink  - Winterswijk - Door de extreme droogte wordt de mais ruim een maand eerder dan normaal gehakseld.
Foto gemaakt door Willy Bonnink WinterswijkDoor de extreme droogte wordt de mais ruim een maand eerder dan normaal gehakseld.
Nu

Meteorologische herfst begint met nazomerweer

Na de kurkdroge, op één na zonnigste en op twee na warmste zomer ooit gemeten, zit er ook tijdens de start van de meteorologische herfst nog geen koelere en nattere periode aan te komen. Vanaf donderdag blijft de middagtemperatuur rond 25 graden schommelen en is er ruimte voor de zon. Wel stijgt later op de vrijdag en in het weekend de kans op een regen- of onweersbui, maar het blijft warm.

Op 1 september komt een bijzondere zomer ten einde. Het neerslagtekort is dan opgelopen tot ongeveer 300 millimeter en dat is sinds 1901 nog maar 5 keer eerder gebeurd, voor het laatst in 2018. Ook was een zomerseizoen zelden zo warm en zonnig. Alleen in 1976 scheen de zon nog heel iets meer en in 2003 en 2018 was de gemiddelde zomertemperatuur een fractie hoger.

Nazomerweer

Met de meteorologische herfst op de kalender is het warme, overwegend droge en vrij zonnige weer nog niet voorbij. Net als vandaag en morgen, is het donderdag 1 september droog met flink wat zon afgewisseld door een paar stapelwolken. Met een meest matige (noord)oostenwind wordt warme lucht aangevoerd. De temperatuur loopt op tot 22 graden in het Waddengebied, 24 of 25 graden in het midden van het land en ruim 26 graden in het zuiden en in de duingebieden in het westen. Overigens is de fruitmaand nog wel eens warmer begonnen. Lang geleden in 1926 steeg de temperatuur in De Bilt tot 28,4 graden. In Maastricht werd het tropisch warm met 31,4 graden.

Tropische temperaturen hoeven we voorlopig niet meer te verwachten, maar het blijft wel zomers warm. Vrijdag loopt de temperatuur zelfs nog wat verder op, met 25 tot 27 graden. Alleen in het uiterste noorden wordt de 25 graden net niet gehaald. Door een lagedrukgebied boven Frankrijk neemt in het zuiden de bewolking toe en later op de dag ook de kans op een (onweers)bui.

Warm weekend met een lokale regen- of onweersbui

Zaterdag doet de temperatuur een klein stapje terug, met maximaal 23 tot 26 graden. Zon en wolken wisselen elkaar af en in het zuiden is kans op een regen- of onweersbui. Zondag blijft het waarschijnlijk droog en kan de temperatuur nog wat verder oplopen tot maximaal 27 graden. Omdat de luchtvochtigheid dit weekend een stuk hoger is, voelt het broeierig aan.

Wisselvaliger en koeler?

Maandag verandert er nog weinig met een mix van wolken, zon en een lokale regen- of onweersbui. Het blijft dan zomers warm. Vanaf dinsdag neemt de wisselvalligheid toe en gaat de temperatuur naar beneden. Eerst is het nog 20 tot lokaal 25 graden, maar er zijn berekeningen die de temperatuur later in de week niet meer boven 20 graden laten uitkomen. De verwachting voor de rest van de maand vind je in onze 30-daagse.

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator