Foto gemaakt door ANP
Foto gemaakt door ANP
Nu

Rijkswaterstaat strooide 100 miljoen kilo zout minder dan vorige winter

Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben afgelopen winter (2021-2022) ruim 41 miljoen kilo zout gestrooid tegen iets minder dan 100 miljoen kilo gemiddeld. Dat is een stuk minder dan in de winter van 2020-2021. Toen strooide Rijkswaterstaat 135 miljoen kilo zout van de 250 miljoen kilo die voorradig is.

Het strooien van zout gebeurt als kans is op gladheid. Zo worden wegen veilig gehouden. Rijkswaterstaat zet hiervoor ruim 577 strooiwagens in, die ze ook een sneeuwschuiver kunnen geven. Er zijn ook 350 sneeuwploegen actief. Daarnaast hebben ze 630 sneeuwschuivers in bezit. Het gladheidsseizoen loopt van 1 oktober tot 1 mei.

Zachte winter

Afgelopen winter was bijzonder zacht met een gemiddelde temperatuur van 5,8 graden in De Bilt tegen 3,9 graden normaal. De winter van vorig jaar was ook al te warm met 4,4 graden gemiddeld en de laatste koude winter dateert van 2013. Toch moest vorig jaar wel meer worden gestrooid dan normaal en dat kwam puur door de ijskoude winterweek in februari.

Afgelopen winter werd relatief weinig gestrooid en vonden per provincie gemiddeld slechts twintig preventieve strooiacties op de snelwegen plaats. De strooiwagens legden bij elkaar ruim 600.000 kilometer af. Dat zijn vijftien rondjes rond de wereld. Op 1 april strooide Rijkswaterstaat vanwege de sneeuw en hagel in 24 uur nog ruim vijf miljoen kilo zout om de gladheid te bestrijden. Dat was opvallend laat in het seizoen.

Er waren afgelopen seizoen 88 nachten waarbij de temperatuur richting de nul graden ging. Tijdens deze nachten hielden gladheidscoördinatoren van Rijkswaterstaat de wegdektemperaturen goed in de gaten om te bepalen of er gestrooid moest worden. Deze beslissing valt vaak pas midden in de nacht. Na het sein van de gladheidscoördinatoren hebben de strooiwagens binnen twee uur de snelwegen en op- en afritten bestrooid.

Recordveel en recordweinig zout

In de winter van 2019 op 2020 zijn de strooiwagens van Rijkswaterstaat nog minder uitgerukt dan afgelopen winter. Met slechts 16 miljoen kg zout is er alleen in de winter van 2013 op 2014 minder gestrooid. Toen werd er 12 miljoen kg zout verbruikt. Het hoogste verbruik was in de winter van 2009 op 2010, toen werd 191 miljoen kg zout gestrooid. Het 10-jarige gemiddelde ligt op 90 miljoen kg per jaar en neemt door de snel opwarmende winters steeds verder af.

Bron: Rijkswaterstaat.

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator