Foto gemaakt door Jolanda Bakker - Moet er wel of niet worden gesproeid nu het al wekenlang vrijwel droog is gebleven?
Foto gemaakt door Jolanda BakkerMoet er wel of niet worden gesproeid nu het al wekenlang vrijwel droog is gebleven?
Nu

Wat vinden jullie: de tuin al sproeien of nog niet?

"Veel mensen hebben de neiging om bij zonnig en droog weer de tuin al te gaan sproeien. Wat doe jij?" Dat was de weervraag van de afgelopen week, waarop 1.246 keer werd gestemd. De meesten van jullie (42%) gaven aan alleen nieuwe plantjes soms wat water te geven. Gezien de weersomstandigheden van de afgelopen weken is dit een logische keuze.

Het contrast kan bijna niet groter. Na een kletsnatte februarimaand met lokaal bijna 200 mm regen, verloopt maart droger dan ooit. Verder is de maand maart ook recordzonnig en de temperaturen zijn vaak vrij hoog voor de tijd van het jaar. Tot slot is de gemiddelde luchtvochtigheid ook erg laag dankzij een vaak droge, continentale luchtsoort. Al met al is vooral de toplaag van de bodem daardoor op veel plekken al behoorlijk droog.

Toplaag droog, grondwater op peil

Rond de Veluwe en in Drenthe viel in februari lokaal bijna 200 millimeter regen. Ook elders was het kletsnat en daardoor was de hele bodem verzadigd. Er viel zo veel regen dat op een gegeven moment de grond geen extra water meer kon opnemen en er overal grote plassen ontstonden. Een maand later is dat beeld compleet anders en zijn alle plassen verdwenen.

Door een uitzonderlijke combinatie van droog, zonnig en zacht lenteweer in maart is de toplaag van de bodem razendsnel droger geworden. Echter, dat betreft alleen de bovenste centimeters. Ga je dieper in de bodem, dan wordt het al snel vochtiger. Van een tekort aan grondwater zoals in de zomers van 2018, 2019 en 2020 nog lang geen sprake. Daarvoor moet het veel langer erg droog zijn en bovendien verdampt in maart ook maar relatief weinig water uit de bodem in vergelijking met de zomermaanden.

Nieuwe plantjes water geven

Van de 1.246 antwoorden op onze weervraag gaf 42% aan alleen nieuwe plantjes soms water te geven. De rest van de beplanting zou nog wel even kunnen wachten. Gezien de huidige toestand van de bodem en het weer van de komende tijd is dit een logische keuze. Nieuwe plantjes hebben vaak nog geen grote wortels en moeten daarom al hun water uit de toplaag van de bodem halen. Planten en struiken die al wat langer staan kunnen wel vrij gemakkelijk bij het vocht dieper in de bodem.

Verder koos 32% om nog lang niet te sproeien, omdat er nog voldoende water in de grond zou zitten. Aangezien de hoeveelheid vocht in de bodem van plaats tot plaats flink kan verschillen is het goed mogelijk dat sproeien nog niet nodig is, zeker als het gaat om wat grotere planten met wortels die wat dieper in de bodem komen. Bovendien geeft 16% aan helemaal nooit te sproeien en alles aan de natuur over te laten. Slechts een klein deel (10%) is de planten in de tuin nu al volop aan het water geven.

Inmiddels is er een nieuwe weervraag: "De zomertijd komt eraan. Vind je dat we de wintertijd moeten afschaffen?" Laat weten wat jij vindt door te stemmen via de homepagina.

Jelmer van der GraaffMeteoroloog