Bevrijdingsdag 2023 was de natste van deze eeuw
Door de stevige regen- en onweersbuien die gisteren over het land trokken zal Bevrijdingsdag 2023 de boeken ingaan als de natste van deze eeuw. In De Bilt viel 10,6 mm regen. Sinds 1945 was het alleen in 1950, 1957 en 1997 nog natter op Bevrijdingsdag. Het natst was het gisteren uiteindelijk in Noordoost-Groningen met lokaal 46 mm regen.Nadat donderdag de eerste officiële warme dag kon worden genoteerd met 22,1 graden in De Bilt was de aangevoerde lucht op Bevrijdingsdag een stuk vochtiger. Samen met de vrij hoge temperaturen - langs de oostgrens werd het nog ruim 21 graden - zorgde dat voor flink wat (onweers)buien.
Al vroeg buien
De eerste buien ontstonden gisterenochtend al. Nog voor 10 uur 's ochtends groeiden de stapelwolken in Zeeland al uit tot enkele buien. Rond het middaguur had het zuiden, midden en westen te maken met - soms stevige - buien die zich geleidelijk verder noordoostwaarts uitbreidden.
In de middag trok een groot buiengebied van zuidwest naar noordoost over het land, waarbij het soms flink plensde. Daarbij kwam het aanvankelijk vooral in het zuiden tot onweer, maar later ook rond de Veluwe en in het (noord)oosten. Uit de omgeving van Amsterdam kwamen eveneens meldingen van onweer en hagel.
Op veel Bevrijdingsfestivals niet droog
Op veel Bevrijdingsfestivals bleef het dan ook niet droog. Alleen op de festivallocaties in Den Haag en Haarlem bleef het grotendeels droog, elders was een regenponcho geen overbodige luxe. Sterker nog, op sommige plekken moest het programma zelfs worden aangepast. Bij de Bevrijdingsfestivals in Zwolle, Assen en Groningen werd het programma tijdelijk onderbroken omdat de zware onweersbuien een te groot veiligheidsrisico vormden.
Lokaal wateroverlast
Op het landelijke hoofdstation in De Bilt viel flink wat regen, maar er waren plekken waar nog veel meer regen is gevallen dan in De Bilt. In een strook van Zeeland via Utrecht richting Zwolle viel gisteren lokaal 20 à 25 mm regen. Aan het einde van de middag kreeg het noordoosten te maken met aanhoudende hoosbuien. In Noordoost-Groningen leidde dat lokaal zelfs tot wateroverlast. In korte tijd viel daar (polder Roodeschool) maar liefst 46 mm regen, bijna 75% van de hoeveelheid die normaal in de hele maand mei valt. In het Brabantse Ginneken viel 37 mm.
Alleen in het noordwesten en uiterste zuidoosten bleef het gisteren overwegend droog. Overigens eindigde Bevrijdingsdag bijna overal zonnig, nadat het gebied met buien richting Duitsland en Denemarken was weggetrokken. Voor de komende dagen staan echter nog meer regen- en onweersbuien op het programma.