Typisch festivalweer met buien op Bevrijdingsdag
Na een prachtige en rustige 4 mei wordt Bevrijdingsdag een behoorlijk spannende. Koud wordt het zéker niet, maar er zijn wel plekken waar flinke plensbuien met onweer worden verwacht. Waarom dit precies is en op welke plekken je als festivalganger toch het beste die poncho mee kunt nemen, zetten we hieronder nog een keer voor je uiteen.Vandaag was de eerste officiële warme dag van 2023 met een temperatuur van minimaal graden in De Bilt. Deze eerste officiële warme dag viel dit jaar laat. 31 jaar lang werd niet zó laat pas 20 graden gehaald in De Bilt. Ondanks het feit dat deze warme dag dit jaar veel te laat viel, is de trend dat de eerste 20 graden op het hoofdstation steeds vroeger valt. Normaal is dit tegenwoordig gemiddeld al op 13 april.
Meest droog rond Dodenherdenking, later buien
Rond Dodenherdenking (20.00 uur) is het op de meeste plekken droog, maar vlak lokaal kan het toch wat spetteren. Deze nattigheid stelt nog niet veel voor en hoewel in de nacht wat buien overtrekken, lijkt de boel, naar het noordoosten trekkend, in eerste instantie behoorlijk in te kakken. Tegen het einde van de nacht én in de ochtend ligt deze ‘vochtzone’ boven Noordoost-Nederland, waar de buien weer opleven. Dit kan lokaal al flink wat hemelwater en onweer opleveren. De aangevoerde lucht komt namelijk niet meer vanuit de droge oosthoek, maar vanuit het vaak nattere zuidwesten.
Typisch festivalweer met onweersbuien op Bevrijdingsdag
Hoewel het dus een stuk wisselvalliger wordt is het niet persé koud op Bevrijdingsdag. In de ochtend verlaat de buienzone van de nacht de noordoostelijke provincies met hier achteraan opklaringen. Het is 's ochtends gelijk behoorlijk zacht en wat broeierig met temperaturen die rond 11 uur tussen 16 en 18 graden liggen. De luchtvochtigheid is behoorlijk hoog, waardoor het wat zwoel aandoet. Tegelijkertijd trekt een nieuw cluster met buien in de loop van de ochtend Zeeland binnen. Aan zee zijn deze buien nog betrekkelijk mak, maar zodra ze verder het land op kruipen en het warmer wordt, nemen ze in intensiteit toe. Dit resulteert in flinke plensbuien met onweer en kans op hagel en windstoten dieper landinwaarts, maar aan de kust lijkt het mee te vallen.
Festivallocaties zoals Haarlem, Amsterdam en Den Haag zouden maar zo de dans kunnen ontspringen. Ga je naar bijvoorbeeld Wageningen, Utrecht, Den Bosch of Zwolle, dan is de kans aanzienlijk dat je in de middag de volle laag krijgt met een flinke plens regen en onweer. Zoals je wel vaker ziet op festivals zou een poncho in je tas voor de regen zéker niet misplaatst zijn. Uiteindelijk wordt het 's middags 16 graden in het noordwesten tot 20 graden langs de oostgrens. Ook in de avond kunnen in het oosten nog een paar onweersbuien overschuiven, maar op steeds meer plekken is het dan droog. In verband met de onweersbuien is er door het KNMI voor het hele land met uitzondering van de Wadden code geel uitgegeven. Het is dus raadzaam om de weerberichten goed in de gaten te houden. Ben je benieuwd naar de slechtste Bevrijdingsdagen? Deze hebben we hier voor je op een rijtje gezet.
Sterk wisselvallig vervolg
De dagen erna valt het het niet mee als het gaat om bestendig lenteweer. Er vallen geregeld buien, soms met onweer, maar er zijn ook mooie dagdelen waarin de zon even tevoorschijn komt. Ook na het weekend blijft het onbestendig. Vanaf dinsdag zakt de temperatuur hierbij met een graad of 15, 16 weer beneden peil. Wil je verder vooruitkijken om te zien wat de maand mei nog meer voor ons in petto heeft, bekijk dan ons 30-daagse weerbericht.