Foto gemaakt door Dwayne Reilander - Calgary - Met meer dan 1100 bosbranden actief en grootschalige evacuaties in de Northwest Territories onderweg lijkt het bosbrandseizoen in Canada uit de hand te lopen.
Foto gemaakt door Dwayne ReilanderCalgaryMet meer dan 1100 bosbranden actief en grootschalige evacuaties in de Northwest Territories onderweg lijkt het bosbrandseizoen in Canada uit de hand te lopen.
Nu

Bosbranden in Canada lopen verder uit de hand

Met meer dan 1100 bosbranden actief en grootschalige evacuaties in de Northwest Territories onderweg lijkt het bosbrandseizoen in Canada zo tegen het einde van de zomer verder uit de hand te lopen. Duizenden mensen hebben hun huizen al moeten verlaten en in de Northwest Territories is de noodtoestand uitgeroepen.

Hoewel er feitelijk geen provincie in Canada is die niet op de een of andere manier met de natuurbranden te kampen heeft, is de situatie in de westelijke helft van het enorme land toch het ernstigst. In totaal is er in 2023 al zo’n 13,2 miljoen hectare aan bos in vlammen opgegaan, een gebied ter grootte van ongeveer Griekenland. Dat is ruwweg 6 keer zoveel als normaal in een heel jaar. Langdurige droogte en hoge temperaturen staan aan de basis van de branden. In Noordwest-Canada werd het in juli met ruim 37 graden recordwarm.

Bosbranden waren er vroeg bij

Het bosbrandseizoen was er in Canada eerder dit jaar al vroeg bij. Als gevolg van een hogedrukgebied, dat in het voorjaar lange tijd boven Canada lag, begonnen de branden al in april en zijn daarna nooit meer weggeweest. Vooral in grote delen van de westelijke helft is tot nu toe nauwelijks regen gevallen. Het gras in die gebieden, dat groen hoort te zijn, is bruin en zo droog dat het, als je erover loopt, onder je voeten breekt als ware het glasresten. De rook, waarmee de branden gepaard gaan, leverde niet alleen in Canada en de VS soms overlast en gezondheidsrisico’s op, met de westelijke winden boven de Atlantische Oceaan slaagde de rook er ook af en toe in om helemaal tot Europa door te dringen.

Later in de zomer schoof het hogedrukgebied naar het zuiden op en begon in het zuiden van de VS een ongekende hittegolf. De regen in delen van Canada, die normaal van de noordelijke delen van de Grote Oceaan naar het oosten komt, bleef uit. Boven het noordelijke deel van de zee ligt een hogedrukgebied. Dit houdt storingen tegen, niet alleen in Canada, maar ook op Hawaï, waar zich de afgelopen tijd eveneens extreme natuurbranden hebben voorgedaan, daar weer mede onder invloed van orkaan Dora.

Nieuwe hitte, nieuwe branden

Bleef extreme hitte de afgelopen weken, met uitzondering van de eerdergenoemde gebieden in het zuiden, grotendeels uit, inmiddels heeft een hittegolf zich over het westen van de VS naar het noorden uitgebreid en heeft die hitte ook delen van British Columbia, in het westen van Canada bereikt. Daar zijn de afgelopen dagen enkele honderden nieuwe branden ontstaan en die zorgen er nu voor dat de situatie uit de hand loopt.

Ook aan de andere kant van de grens, in de VS woeden nu een paar grote branden die niet onder controle zijn en zich snel verder kunnen uitbreiden. Met de hitte mee, die zich vooral in de VS de komende dagen in oostelijke richting uitbreidt, schuift ook het vergrote risico op bos- en natuurbranden de komende tijd naar het oosten op.

De branden gaan nog langer door

In Canada bestaat nu de vrees dat een deel van de branden ook in de herfst nog zal aanhouden, waarmee het seizoen van de bosbranden flink verlengd wordt. Die vrees is deels gebaseerd op het feit dat er nog steeds geen regen in zicht is, maar ook op de vaststelling dat het aantal branden waartegen de brandweer moet strijden nu zo groot is. In een poging om de branden in te dammen, zijn al brandweerlieden ui andere landen in Canada actief en wordt ook materieel vanuit andere landen overgevlogen. Vooralsnog lijkt het echter onbegonnen werk om het vuur in het grote land onder controle te krijgen

Reinout van den BornChef Redactie