Jaar na Eunice wordt Denemarken getroffen door zware storm
Gisteren en vandaag stond er flink wat wind, met aan de kust soms windstoten tot 80 km/uur. Vergelijken we dit met een jaar geleden, dan stelt dit echter niks voor. Precies een jaar geleden, op 18 februari 2022, trok storm Eunice namelijk over ons land: een zware storm waarbij windstoten van meer dan 140 km/uur voorkwamen en op sommige weerstations zelfs even windkracht 11 werd gemeten. Het scheelde echter weinig of we hadden een jaar na dato weer een flinke storm gehad: nog geen 500 km naar het noorden, in Denemarken, was namelijk sprake van een zware storm.De stevige wind bij ons gisteren was in feite een staartje van het windveld van storm Otto bij Denemarken. Storm Otto werd veroorzaakt door een fel lagedrukgebied dat ten noorden van Denemarken, over Noorwegen en Zweden, langstrok. De wind trok gistermiddag aan en piekte in de avond. In Kopenhagen werden op voorhand al enkele oudere gebouwen ontruimd vanwege het risico op schade. Veerboten stopten tijdelijk met hun diensten en ook de bekende Øresundbrug, de brug tussen Denemarken en Zweden, werd gesloten.
De hoogste windsnelheden werden gisteravond gemeten in Hanstholm en Hammer Odde Fyr. De gemiddelde windsnelheden bedroegen daar respectievelijk 27,3 en 27,2 m/s (= 98,3 en 97,9 km/uur). De zwaarste windstoten hadden op deze plekken een snelheid van respectievelijk 38,1 m/s en 34 m/s (= 137,2 & 122,4 km/uur), dit zijn windstoten van orkaankracht. Gemiddeld komt zo’n sterke storm in Denemarken slechts 1 keer per ruim 3 jaar voor.

Een jaar geleden: Storm Eunice
Precies een jaar geleden werd in Nederland ook een uurgemiddelde wind van 10 Bft gemeten: een zware storm dus. Lokaal tikte de wind zelfs even de 11 Bft aan en met windstoten van ruim 140 km/uur was het de zwaarste storm sinds 26 februari 1990. Het KNMI gaf code rood uit.
Zeer zware windstoten in het binnenland
Om meerdere redenen was Storm Eunice opmerkelijk. Niet alleen waaide het extreem hard, de storm duurde ook opvallend lang. Op Vlieland stormde het ruim 12 uur lang. In tegenstelling tot veel andere stormen hield Eunice ook in het binnenland flink huis. Limburg was de enige provincie waar de wind niet tot stormkracht (9 Bft) reikte. Met uitzondering van Maastricht kwamen op elk weerstation in het binnenland windstoten tussen de 100 en 130 km/uur voor. In Cabauw werd zelfs de zwaarste windstoot van het land gemeten: 145 km/uur! De storm veroorzaakte veel schade en overlast. Er vielen ook 4 dodelijke slachtoffers te betreuren.
Drielingstorm
In een tijdsbestek van 4 dagen raasden in totaal 3 stormen over het land; naast Eunice hadden we ook te maken met storm Dudley en Franklin. Deze stormen waren duidelijk minder krachtig dan storm Eunice. Desalniettemin zorgden deze stormen samen met storm Eunice voor een record: in totaal stormde het maar liefst 6 dagen op rij. In totaal veroorzaakten de drie stormen samen voor een half miljard euro aan schade in Nederland alleen.
Schade en sneeuw door storm Otto
Hoewel storm Otto niet zo sterk was als storm Eunice bij ons een jaar geleden, veroorzaakte de storm logischerwijs wel schade. Op sommige plekken werden daken van huizen gerukt en op meerdere lag de stroomvoorziening plat. De storm trok afgelopen nacht en vandaag afzwakkend oostwaarts richting de Baltische Staten. In delen van deze staten en Finland zorgde het lagedrukgebied naast een stevige wind vooral voor enkele decimeters sneeuw.
16.000 huishoudens zonder stroom in Zuid-Zweden
Storm Otto zorgde ook in Schotland, Noorwegen en Zweden voor problemen. In het zuiden van Zweden was de wind met maximale stoten rond 30 m/s (108 km/uur) niet zo sterk als in Denemarken en Noorwegen, maar desalniettemin kwamen in totaal 16.000 huishoudens zonder stroom te zitten. Op de meeste plekken was de stroom snel terug, maar voor 2000 huishoudens hield het ongemak lang aan, omdat er veel bomen van de stroomlijnen moesten worden gehaald en leidingen gerepareerd moesten worden. Er vielen buitengewoon veel bomen om door het natte weer van de afgelopen tijd: als gevolg van de drassige grond waren de bomen minder stabiel.
Tijdelijk rustiger
Zowel in Scandinavie als bij ons is het de rest van het weekend rustiger weer. Maandag kan het langs de Deense en Noorse kust echter opnieuw stevig waaien. Een stormintensiteit als bij storm Otto ligt niet in de lijn der verwachting.
