Foto gemaakt door Chris Biesheuvel - IJmuiden - Een ruige zee bij IJmuiden.
Foto gemaakt door Chris BiesheuvelIJmuidenEen ruige zee bij IJmuiden.
Nu

Teruglezen: Storm Eunice trekt over Nederland

Op 18 februari 2022 hield zware storm Eunice ons land urenlang in haar greep. Het is waarschijnlijk de zwaarste storm geweest sinds 25 januari 1990. Hoewel deze eeuw al een paar keer nog wat hogere windstoten werden gemeten, was vooral de duur en grootte van het stormveld horende bij Eunice uitzonderlijk. Met uitzondering van Maastricht kwam het op alle KNMI-stations tot zeer zware windstoten van meer dan 100 km/h.

De hoogste windstoten tot nu toe zijn:

  1. Houtribdijk: 145 km/h
  2. Cabauw: 145 km/h
  3. Hoek van Holland: 141 km/h
  4. Vlieland: 138 km/h
  5. Vlissingen: 135 km/h

23:59 uur: De voorlopige eindstand

Hoewel in delen van het Waddengebied nog altijd sprake is van een zware storm (windkracht 10), neemt de wind ook daar langzaam wat in kracht af. De extreme windstoten van bijna 150 km/h waar voor werd gevreesd zijn daarmee (gelukkig) uitgebleven. Storm Eunice is nu overal over het hoogtepunt heen. Het was een uitzonderlijk zware storm met niet alleen aan de kust, maar vooral ook in het binnenland extreem zware windstoten.

In het westen hebben vrijwel alle KNMI-stations een windkracht 10 bereikt en daarmee zal Eunice de boeken in gaan als zware storm. Op Vlieland en de Houtribdijk werd tijdelijk een windkracht 11 gemeten, maar de uurgemiddelde windsnelheid was niet hoog genoeg om Eunice een zeer zware storm te noemen. Alle KNMI-stations aan de westkust, rond het IJsselmeer en in het Waddengebied noteerden windstoten rond of (ver) boven 120 km/h.

Misschien nog wel opvallender was de bijzonder harde wind in het binnenland. In Cabauw (Utrecht), Herwijnen (Gelderland) en Eelde (Groningen) werd een gemiddelde windsnelheid van 10 Beaufort bereikt. Alleen in de provincie Limburg kwam het niet tot windkracht 9, daar was dan ook alleen code geel van kracht. Tot slot kwam het ook landinwaarts - weliswaar lokaal - tot extreem zware windstoten. In Hoogeveen werd een windstoot van 132 km/h gemeten en in Cabauw kwam het zelfs tot een windstoot van 145 km/h.

De top-10 hoogste windstoten op 18 februari 2022:

  1. Cabauw: 145 km/h
  2. Houtribdijk: 145 km/h
  3. Hoek van Holland: 141 km/h
  4. Vlieland: 138 km/h
  5. Vlissingen: 135 km/h
  6. Hoogeveen: 132 km/h
  7. IJmuiden: 130 km/h
  8. Rotterdam: 129 km/h
  9. Nieuw-Beerta: 128 km/h
  10. Wilhelminadorp: 127 km/h

22:50 uur: vanuit zuiden/zuidoosten geleidelijk rustiger

In het noorden stormt het voorlopig, zoals gezegd, nog flink door. Vooral in het noordelijk kustgebied, het het noorden van Drenthe en Groningen waait het stevig met 9, lokaal 10 Beaufort. Nog altijd komen er zeer zware windstoten voor die pieken rond 120 km/uur. In Nieuw Beerta werd zojuist zelfs een windstoot van 128 km/h genoteerd.

In het zuiden en zuidoosten wordt het nu wel duidelijk rustiger. De windkracht is op veel plekken in Limburg, Brabant en het zuidoosten van Gelderland gezakt naar 6 Beaufort of lager. Ook de windstoten nemen m.u.v. het noorden nu duidelijk af en komen in het midden, zuiden en oosten nauwelijks meer boven de 100 km/uur uit, waarmee de zeer zware windstoten daar uit het weerbeeld verdwijnen. In Brabant en Limburg lijkt het op de meeste plekken ook gedaan met de zware windstoten (windstoten nu veelal onder de 75 km/uur). In het zuidwesten duurt het door de ligging vlakbij de kust allemaal nog iets langer. Zo staat er in Vlissingen nog altijd een windkracht 9 met windstoten tot 104 km/uur.

22:25 uur: Grote schade aan het spoor, morgenochtend geen treinen

ProRail heeft zojuist bekent gemaakt dat in ieder geval morgenochtend ook nog geen treinen rijden. Wanneer de eerste treinen wel weer zullen rijden is nog onbekend. De reden daarvoor is de grote schade aan het spoorwegen net. De spoorwegbeheerder voert in sommige provincies - waar de wind inmiddels is gaan liggen - schouwritten uit om de schade te inspecteren. Pas later vanavond en vannacht wordt in de regio's met de zwaarste windstoten de schade geïnspecteerd.

Tientallen bomen zijn op het spoor gewaaid. Op sommige plekken hebben de omgevallen bomen ook de bovenleiding beschadigd, zoals tussen Vlissingen en Middelburg. Het herstel daarvan kan nog even kan gaan duren.

21:50 uur: Zuidelijke helft code geel, windstoten tot 130 km/h op de Wadden

Het KNMI heeft voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland en Overijssel de waarschuwing terug geschaald naar code geel. De zwaarste windstoten zijn daar verdwenen, al kunnen nog de hele avond en een deel van de nacht ook daar nog zware windstoten tot ca. 100 km/h voorkomen.

Voor Noord-Holland, Flevoland en Friesland geldt nog altijd een code rood (weeralarm). In Groningen en Drenthe is een code oranje actief. Vooral aan de noordwestkust, op het IJsselmeer en in het Waddengebied staat nu nog heel veel wind. Inmiddels waait op alle Waddeneilanden en zware storm (windkracht 10) met windstoten tot 130 km/h. Later vanavond zouden de windstoten mogelijk nog wat zwaarder kunnen uitpakken.

21:30 uur: Schuim stroomt over de dijk

Storm Eunice bereikte als eerste Zeeland. Halverwege de middag was sprake van een zware storm en dat zorgde voor bijzondere beelden in bijvoorbeeld Westkapelle. Daar stroomde het schuim op het water zelfs over de dijk.

21:00 uur: Vierde slachtoffer in Groningen

Bij Adorp is een automobilist om het leven gekomen na een botsing met een omgevallen boom. Eerder vandaag vielen in de regio Amsterdam al drie doden, ook door omgevallen bomen. In de noordelijke provincies blijft het de komende uren nog stormen met vooral op de Wadden extreem zware windstoten.

20:40 uur: zwaarste windstoten tijdens buien

De zwaarste windstoten kwamen en komen vandaag vaak voor tijdens of in de buurt van buien. Momenteel trekt er nog een buienlijntje vanuit het noorden richting de Wadden, waarop het nogmaals goed los kan gaan. De windstoten kunnen dan opnieuw uithalen tot richting de 130 km/uur, volgens sommige modellen nog iets meer.

20:10 uur: In het noorden trekt de wind nog even aan

In het noorden trekt de wind nog even aan. Op de Wadden ligt de windsnelheid steeds rond de 10 Beaufort met windstoten steeds tussen de 110 en 130 km/uur. Op de Houtribdijk stond net opnieuw even een windkracht 11. Mogelijk lopen de windsnelheden nog wat verder op, voordat het vannacht rustiger wordt.

19:40 uur: Lokaal zwaarste windstoten ooit gemeten

Op sommige plekken zijn nog nooit zulke zware windstoten gemeten als vandaag. Hupsel noteerde met 120 km/h de zwaarste windstoot sinds het begin van de metingen (1989). In Westdorpe (metingen sinds 1991) werd met 126 km/h ook een nieuw record gevestigd. In Hoogeveen kon vandaag een nieuw record sinds het begin van de metingen in 1989 worden genoteerd, met een windstoot van 132 km/h. In Cabauw - waar vandaag een windstoot van maar liefst 145 km/h werd gemeten - waaide het sinds 1986 ook nog nooit zo hard.

19:15 uur: Zwaartepunt trekt naar het noorden

Het blijft flink doorwaaien, ook tot ver in het binnenland komen zware windstoten voor. Zo mat Hupsel iets geleden bij een bui een windstoot van 120 km/uur. Zojuist kwam het in Hoogeveen tot een windstoot van 132 km/uur, en verder waait de wind daar ook nog met stormkracht (9 Beaufort). De komende uren zal de wind langs de noordkust en op de Wadden iets toenemen. Daar zijn dan nog stoten mogelijk tot rond 140 km/uur. Elders nemen de windstoten heel langzaam wat af.

18:40 uur: Ook op de Wadden nu extreem zware windstoten

Op Vlieland is zojuist een windstoot van 138 km/h gemeten. Later vanavond en aan het begin van de nacht kunnen de windstoten nog wat zwaarder worden, mogelijk tot 150 km/h. Langs de (noord)westkust en op het IJsselmeer staat nog steeds een zware storm en op de Wadden zal dat bijna heel de avond nog het geval zijn. Alleen op het KNMI-station van Maastricht is nog geen zeer zware windstoot gemeten van meer dan 100 km/h.

18:00 uur: Woningen rondom kerk Den Haag geëvacueerd: instortingsgevaar

De Telegraaf meldt dat mensen uit woningen rondom de Elandkerk in Den Haag zijn geëvacueerd en de omgeving daar is afgesloten. De kerktorens lijken instabiel te zijn: de torens wankelen onder de kracht van de wind. Zie de beelden hieronder!

17:50 uur: Storm dendert door, windkracht 11 op Vlieland

Op bijna alle kuststations en de Houtribdijk staat een windkracht 10, Vlieland meet zelfs een windkracht 11! Ook landinwaarts staat op veel plekken windkracht 8 (stormachtig) tot windkracht 9 (storm). Zelfs in Twente wordt windkracht 9 gemeten!

17:35 uur: Derde slachtoffer

In de regio Amsterdam is een derde slachtoffer gevallen. De brandweer meldt dat een boom op een fietser viel. Blijf daarom binnen als het kan. Deze bestuurder kwam heel goed weg:

17:25 uur: Nu ook op de Wadden windkracht 10

De storm begon in het zuidwesten, maar nu waait er ook op de Waddeneilanden een windkracht 10. Vanavond is daar mogelijk zelfs sprake van een zeer zware storm, windkracht 11. De windstoten kunnen dan oplopen naar meer dan 140 km/h, misschien krijgen we wel te maken met de zwaarste windstoot ooit gemeten in februari. Daarvoor moet een snelheid van 149 km/h worden bereikt.

17:10 uur: NL Alert!

Er is een NL Alert verzonden in verband met een overbelasting van het noodnummer (112). Het is levensgevaarlijk buiten met grote kans op schade of letsel. Daarom is het dringende advies is daarom om binnen te blijven!

17:00: Extreem zware windstoten en windkracht 11

De wind neemt nóg verder toe. Zelfs diep in het binnenland wordt een windkracht 10 bereikt, zoals in Cabauw en Herwijnen. In Cabauw kwam het zelfs tot een windstoot van 145 km/h, wat zeer uitzonderlijk is voor een station zo ver van zee. Op de Houtribdijk is zelfs een windkracht 11 gemeten met ook daar een windstoot van 145 km/h.

16:50 uur: slachtoffers

Helaas heeft storm Eunice meerdere slachtoffers geëist. Twee personen zijn overleden. De Telegraaf meldt dat er één persoon is overleden in Amsterdam, nadat die persoon onder een boom terecht was gekomen. In Diemen kwam een persoon om in een auto, nadat een boom op die auto waaide. Blijf binnen om ongelukken te voorkomen!

16:40 uur: windstoten

De windstoten zijn echt heel fors voor Nederlandse begrippen. De kaart hieronder is van 20 minuten geleden. De zwaarste windstoot staat nog steeds op naam van Hoek van Holland met 141 km/uur, maar ook landinwaarts komen de windstoten steeds hoger uit. Geleidelijk zal het zwaartepunt van de storm naar de noordelijke provincies en de Wadden trekken.

Foto gemaakt door Weer.nl - Forse windstoten. Beeld van 16:20.
Foto gemaakt door Weer.nlForse windstoten. Beeld van 16:20.

16:25 uur: Landinwaarts steeds meer schade

Ook landinwaarts komen nu op grote schaal windstoten van meer dan 100 km/uur voor. De situatie wordt ook daar steeds gevaarlijker. Naast de Weer.nl-redactie in Hilversum zijn al 2 grote bomen afgescheurd. Verder in het binnenland vallen ook dakpannen van het dak en gaan lokaal bomen om. Ga niet naar buiten als dat niet nodig is.

16:10 uur: Meer en meer schade: Dak van stadion ADO kapot

De situatie wordt op veel plekken steeds gevaarlijker. Zojuist is het dak van het ADO-stadion in Den Haag kapotgewaaid! In Amsterdam zijn al meerdere grote bomen omgewaaid.

16:00 uur: Schade en ongemakken

Er komen nu steeds meer meldingen binnen van stormschade. Ook het verkeer ondervindt steeds meer ongemakken. Omgevallen vrachtwagens, bomen en voorwerpen op de weg zorgen voor vertraging. Ga als het niet dringend nodig is niet meer de weg op, zeker niet in de provincies waar code rood staat uitgegeven!

15:50 uur: Meer dan 140 km/uur!

Zojuist mat Hoek van Holland een windstoot van 141 km/uur! Inmiddels meten ook steeds meer stations landinwaarts stormkracht. Op weerstation Cabauw (provincie Utrecht) en Herwijnen (Gelderland) staat nu bijvoorbeeld een windkracht 9. De weerstations op Schiphol en Rotterdam meten zelfs windkracht 10, oftewel zware storm!

15:35 uur: Eerste beelden

Ondertussen krijgen we de eerste beelden van de storm binnen. Heb jij foto's en video's van de storm en/of stormschade? Dan ontvangen we die graag via de e-mail. Mail naar: foto@weer.nl

Foto gemaakt door Ilse Kootkar - Den Helder - Hier kwamen de eerste dakpannen zojuist naar beneden.
Foto gemaakt door Ilse KootkarDen HelderHier kwamen de eerste dakpannen zojuist naar beneden.
Foto gemaakt door Gieny Westra - Katwijk  - Het gaat er echt ruig aan toe langs de kust.
Foto gemaakt door Gieny WestraKatwijk Het gaat er echt ruig aan toe langs de kust.
Foto gemaakt door Ab Donker - Op station Utrecht Centraal werden uit voorzorg de zware deuren afgesloten.
Foto gemaakt door Ab DonkerOp station Utrecht Centraal werden uit voorzorg de zware deuren afgesloten.

15:15 uur: Windstoot van 130 km/uur!

In IJmuiden werd er zojuist een windstoot van 130 km/uur gemeten! De Houtribdijk en IJmuiden, Wilhelminadorp, Hoek van Holland en Vlissingen meten nu allemaal een windkracht 10. Op een van de onofficiële weerstations in de Belgische duinen werd zojuist een windstoot van 167 km/uur gemeten, bizar. Langzaam maar zeker neemt ook de windsnelheid boven land verder toe.

Het koufront is even geleden naar Duitsland weggetrokken. Daarop regende het langs de oostgrens nog even door en mat weerstation Twenthe nog een zeer zware windstoot van 103 km/uur. In Duitsland activeerde de buienlijn nog wat verder en werd zelfs een windstoot van ruim 120 km/uur gemeten.

15:00 uur: Officiële zware storm, windstoten boven 120 km/uur!

Zojuist, om 15:00, was er dan sprake van een officiële zware storm in ons land. Op het weerstation van Vlissingen stond een uurgemiddelde wind van 10 Bft. Voor het laatst kwam het 2 jaar geleden, tijdens storm Ciara, tot een windkracht 10. Hoek van Holland en IJmuiden maten een uurgemiddelde wind van 9 Bft. Daarmee is dit alweer de 4e officiële storm van dit jaar. Deze storm is echter wel van een andere categorie dan voorgaande stormen. Ondertussen maten zowel Vlissingen als Hoek van Holland al een windstoot van 123 km/uur.

14:40 uur: Windkracht 10, windstoot 117 km/uur

In het zuidwesten van ons land, op het weerstation in Vlissingen, bereikte de wind zojuist een kracht van 10 Beaufort, oftewel zware storm. Ook werd er een windstoot van 117 km/uur gemeten.

In het westen van België zien we een indicatie van waar de kustgebieden bij ons later vandaag ook mee te maken zouden kunnen krijgen. Op het weerstation Jabbeke haalde de wind uit naar 134 km/uur. Een paar onofficiële stations maten in de duinen al stoten boven de 150 km/uur! Op Cap Griz-Nez, een kaap in Frankrijk aan het Nauw van Calais, werd een windstoot van 161 km/uur gemeten.

14:15 uur: Eerste zeer zware windstoot

In Vlissingen kwam het zojuist tot de eerste zeer zware windstoot van vandaag. Er werd een windstoot van 108 km/uur gemeten. De windstoten zullen vandaag alleen nog maar zwaarder uitpakken en ook langs de rest van de kust en verder landinwaarts zullen stoten boven de 100 km/uur gemeten gaan worden.

14:10 uur: Storm nadert, zeer zware windstoten in België

IJmuiden had net een uurgemiddelde wind van 73,5 km/uur, nog net een windkracht 9 en dus nog net geen officiële storm. Het komende uurvak zal het wel tot een windkracht 9 komen en zal de storm ook in ons land een feit zijn.

In België gaat het al goed los en worden zware windstoten gemeten van ruim 100 km/uur. Langs een aantal onofficiële stations langs de kust zijn al stoten van meer dan 130 km/uur gemeten.

Ondertussen activeert de buienlijn (het koufront) in het oosten van ons land. Langs de oostgrens gaat het zo flink plenzen en kunnen dan ook al stevige windstoten voorkomen. Daarachter neemt, na een kort intermezzo, de wind alleen maar verder toe.

13:30 uur:

Twee buienlijnen trekken over het land, waarbij het op de eerste lijn even flink plenst. Vooral op de tweede lijn neemt de kans op zware windstoten toe. Met name aan zee kunnen dan al de eerste windstoten (ruim) boven 100 km/h voorkomen. Daarna klaart het even op en neemt de wind heel even af.

Foto gemaakt door Weer.nl - Het radarbeeld van 13:25. De voorste lijn trekt nu richting het oosten van het land, daar kan het even flink op plenzen. Op beide lijnen kunnen (zeer) zware windstoten voorkomen. Kijk zelf op: weer.nl/regenradar.
Foto gemaakt door Weer.nlHet radarbeeld van 13:25. De voorste lijn trekt nu richting het oosten van het land, daar kan het even flink op plenzen. Op beide lijnen kunnen (zeer) zware windstoten voorkomen. Kijk zelf op: weer.nl/regenradar.

Echter, over een klein uurtje bereikt het stormveld van Eunice al Zeeland. De wind neemt dan heel snel in kracht toe met langs de kust een (dikke) windkracht 10. De windstoten kunnen aan zee dan oplopen tot zo'n 130 km/h, maar ook in het binnenland kunnen dan windstoten van 100 tot 120 km/h voorkomen. Alleen in Limburg waait het waarschijnlijk net wat minder hard.

Foto gemaakt door Weer.nl - Over ongeveer een uur zal de storm het zuidwesten van het land bereiken. Daarna verspreid de storm zich snel over de rest van het land. Hier zie je de maximale windsnelheid en windstoten die we verwachten.
Foto gemaakt door Weer.nlOver ongeveer een uur zal de storm het zuidwesten van het land bereiken. Daarna verspreid de storm zich snel over de rest van het land. Hier zie je de maximale windsnelheid en windstoten die we verwachten.

Vanavond verplaatsten de zwaarste windstoten naar het noordelijk kustgebied. Aan zee en op het IJsselmeer kan dan een (zeer) zware storm staan, windkracht 10 à 11. Op grote schaal komen daar windstoten voor van 130 tot 140 km/h en windstoten tot 150 km/h zijn niet uitgesloten. Daarmee zou het de zwaarste windstoot ooit in februari kunnen worden.

12:55 uur:

Een deel van de Kadoelerkeersluis op de grens tussen Flevoland en Overijssel wordt vandaag gesloten. Dat is uitzonderlijk, want de laatste keer dat deze sloot was meer dan twaalf jaar geleden. Reden is het voorkomen van overstromingen in de Kop van Overijssel. Door de west- tot zuidwesterstorm wordt een hoog waterpeil verwacht aan de oostkant van het IJsselmeer.

12:50 uur: hardste windstoot ooit gemeten in Engeland

Het waait heel erg hard op het Kanaal. In Needles, aan de zuidkust van Engeland werd een windstoot van maar liefst 196 km/h gemeten. Zelfs voor een hele open locatie aan zee is dit extreem, want nog nooit waaide het in Engeland zó hard.

12:20 uur:

Inmiddels trekt een koufront van zuidwest naar noordoost over het land. Het kan daarbij even flink plenzen en neemt de kans op zeer zware windstoten toe. In Vlissingen werd bij de passage van het koufront een windstoot van 96 km/h gemeten, de zwaarste windstoot tot nu toe.

Na de passage van het koufront wordt het weer even wat rustiger, maar later vanmiddag volgt pas de echte storm met dan voor een langere tijd zeer zware windstoten in een heel groot deel van het land.

12:00 uur:

Nu storm Eunice nadert worden steeds meer maatregelen genomen. Vervoerder Connexxion heeft besloten om vanmiddag het busvervoer in Zuidwest-Nederland stil te leggen. In Rotterdam rijden vanmiddag ook geen bussen, trams en metro's. Gisteren werd al besloten dat er na 14.00 uur in heel het land geen treinen meer zullen rijden.

De maaltijddienst Thuisbezorgd.nl zal na 13.00 uur geen eten meer bezorgen in vrijwel heel het land. Alleen in Heerlen en Maastricht blijft de dienst actief, daar geldt dan ook geen code oranje of rood, maar code geel.

11:20 uur:

De wind neemt momenteel al duidelijk in kracht toe. Aan zee is de wind al krachtig tot hard, op de Wadden soms zelfs stormachtig. Op Vlieland is inmiddels een windstoot van 85 km/h gemeten, maar in vergelijking met vanmiddag en vanavond stelt dat bijna niets voor. Dan komen op heel veel plekken zeer zware windstoten van meer dan 100 km/h voor, aan zee en op de Wadden mogelijk zelfs 130 tot 145 km/h.

In België en het Verenigd Koninkrijk waait het ook al hard. Aan de Belgische Kust worden nu windstoten van ruim 100 km/h gemeten tijdens de passage van een koufront. In de zuidelijke delen van Engeland worden ook landinwaarts windstoten van 100 tot 120 km/h bereikt, aan zee zelfs tot 140 km/h.

Verder heeft de KNVB besloten dat alle wedstrijden in het amateurvoetbal vanavond worden afgelast:

10.10 uur:

KNMI kondigt Code Rood af voor kustprovincies en Waddengebied!

10.00 uur:

Op de Noordzee verschijnen de eerste weerstations die een stormachtige zuidenwind doorgeven, windkracht 8. Texelhors was daarnet het eerste Nederlandse weerstation dat een zware windstoot doorgaf met een snelheid van 76 kilometer per uur. Voorlopig blijft de wind verder toenemen.

09.50 uur:

Ook Rijkswaterstaat bereidt zich voor op de storm.

Op de weg:

En op het water:

09.20 uur:

En ook Schiphol houdt rekening met uitvallende vluchten en vertragingen.

09.15 uur:

De NS legt vandaag vanaf 14 uur het hele treinverkeer stil.

09.10 uur:

Vanwege de storm kunnen vanmiddag verschillende afvaarten naar de Waddeneilanden vervallen. Zo vaart Rederij Doeksen na 13.30 uur niet meer naar Vlieland en Terschelling en houdt ook TESO later vandaag rekening met het schrappen van afvaarten van en naar Texel. Kijk op de sites van de diverse rederijen voor de actuele informatie.

09.05 uur:

In Engeland zijn ze er niet helemaal gerust op.

08.55 uur:

Aan zee waait de zuidelijke wind op dit moment op de meeste plaatsen met een windkracht 6, tendens toenemend. Op zee wordt al een windkracht 7 gemeld. De windvlagen bereiken op dit moment snelheden tot 60 kilometer per uur. Landinwaarts is de wind minder sterk en zien we vlagen met snelheden rond 45 kilometer per uur. Een echte verdere toename van de wind wordt pas na het middaguur verwacht, als een lijn met fikse buien het land vanuit het westen gaat passeren. Het is nu 5 graden in Groningen, 11 graden in Zeeland.

08.50 uur:

Het bijzondere met stormen in Nederland is dat ze steeds meer een aangelegenheid voor de kustgebieden lijken te worden, terwijl het aantal keren dat het binnenland door een zware storm wordt aangedaan steeds verder afneemt. Jordi Huirne van Weer.nl dook in de cijfers en vond dat het aantal zware stormen in het binnenland inderdaad steeds kleiner wordt. Ook vandaag wordt de nadruk van de storm weer op de kustgebieden verwacht.

08.15 uur:

De meeste van de nieuwe modelberekeningen herhalen het beeld van de voorgaande. Vanaf vanmiddag lange tijd storm met in het binnenland windvlagen tussen 100 en 120 kilometer per uur, aan zee (ruim) boven 130 kilometer per uur. Het is lang geleden dat een storm zo zwaar als deze op Nederland af kwam. We zitten er vandaag bovenop.

08.10 uur:

De laatste storm van betekenis die we in Nederland hadden, was Ciara die op zondag 9 februari 2020 over het land trok. Ook toen werd flink wat schade aangericht en was er in de loop van de dag flink wat overlast door de harde wind.

Dakpannen zijn van het dak gewaaid tijdens de passage van storm Ciara op 9 februari 2020. Foto: Toon Boons in Berkel-Enschot.

08.00:

Ondertussen bij het Fastnet Lighthouse, een vuurtoren bij de zuidpunt van Ierland. Een orkaan vanuit het noorden met windsnelheden rond 122 kilometer per uur en windvlagen met snelheden tot 140 kilometer per uur. Hier trekt Eunice nu weg.

07.47 uur:

Soms veranderen zware stormen het Nederlandse landschap voor goed. Diep verscholen in de Drentse bossen ligt het unieke stormbos, een restant van de zeer zware storm die Nederland op 13 november 1972 trof en miljoenen bomen tegen de grond smeet. Dorien Bouwman van Weer.nl schreef er een prachtig verhaal over.

07.38 uur:

In ons verhaal over de impact, die storm Eunice vanmiddag mogelijk op de Nederlandse samenleving heeft, vind je dat Eunice mogelijk de zwaarste storm sinds orkaan Daria van 25 januari 1990 wordt. In 32 jaar tijd dus!

Hieronder een tweet van Weer.nl over Daria, afgelopen 25 januari.

07.36 uur:

Het KNMI heeft voor de storm in het grootste deel van het land code oranje uitstaan.

07.16 uur:

Verder noord van de kern van de storm zijn er gebieden waar het vandaag sneeuwt.

07.12 uur:

In Nederland is de situatie intussen nog rustig. Op veel plaatsen waait een matige zuidelijke wind, kracht 3 tot 4. In Zeeland is de wind inmiddels krachtig geworden, kracht 6. In de loop van de ochtend trekt de wind verder aan, maar de storm volgt pas vanmiddag en vanavond. Het is bewolkt, hier en daar valt wat regen. In de eerste helft van de middag volgt vanuit het westen een actieve buienlijn. Dan gaat het beginnen.

07.10 uur:

En dit is de situatie in Ierland.

07.05 uur:

Ook Engeland schaalt intussen op met zijn waarschuwingen.

07.00 uur:

Het lagedrukgebied dat later vandaag de storm gaat brengen ontwikkelt zich nu razendsnel. Ten zuiden van Ierland werd vanochtend al een orkaan gemeld met windvlagen boven 140 kilometer per uur. Eunice trekt snel onze kant op.

Reinout van den BornChef Redactie
Jelmer van der GraaffMeteoroloog
Daan van den BroekMeteoroloog