Foto gemaakt door Sebastian Kammermayer - Hupsel - Krijgen we dit soort luchten komende week weer te zien? Dat is nog de vraag. In ieder geval neemt de kans op felle regen- en onweersbuien toe, al blijft de onzekerheid nog groot.
Foto gemaakt door Sebastian KammermayerHupselKrijgen we dit soort luchten komende week weer te zien? Dat is nog de vraag. In ieder geval neemt de kans op felle regen- en onweersbuien toe, al blijft de onzekerheid nog groot.
Nu

Komende week felle regen- en onweersbuien?

Nog altijd hebben we te maken met warm en zonnig zomerweer. De warmte blijft nog een aantal dagen, maar het weerbeeld wordt duidelijk anders. Het wordt een stuk vochtiger (en dus benauwd!), de bewolking neemt toe en ook wordt de kans op regen- en onweersbuien steeds groter. Als bijkomstigheid krijgen we ook te maken met een serie ‘plaknachten’. In dit artikel nemen we een voorschot op het weer voor morgen en de komende week en kijken we specifiek naar de onweerskansen.

De verandering in het weerbeeld heeft alles te maken met een lagedrukgebied dat dichterbij komt. Al meer dan een maand lang is het extreem droog in ons land omdat hogedrukgebieden zich ophielden in onze omgeving, specifiek ten westen en noorden van ons. Vaak was de wind bij ons daardoor noordoostelijk, later ook steeds vaker oost en soms zelfs zuidoostelijk. Het gevolg was dat zeer droge en steeds warmere lucht ons land binnenstroomde. Door het droge weer en de invloed van het hogedrukgebied waren de atmosferische omstandigheden perfect voor droogte en flink zonnig weer.

Maar nu komt dus dat lagedrukgebied ten westen van onze omgeving te liggen, op een vergelijkbare plek waar de afgelopen weken vaak een hogedrukgebied lag, net ten westen van de Britse Eilanden. De wind zoekt daardoor vanaf morgen meer de zuidhoek op. Met een zuidelijke stroming blijft het onverminderd warm. Het grote verschil is echter: de aangevoerde lucht wordt een stuk vochtiger. Verder is er ook geen hogedrukgebied meer dat wolken- en buienvorming actief onderdrukt.

Zeer broeierige zondag

Het gevolg is een zeer broeierige zondag. Er komt meer bewolking voor en de kans op een bui neemt morgen toe. Een extreem lange droogteperiode komt hierdoor zondag mogelijk ten einde. Later op de dag kan zelfs een onweersbui voorkomen. Dit alles gaat gepaard met nog wat hogere maxima dan de afgelopen dagen. In het binnenland kan het tropisch warm worden met temperaturen ruim boven de 30 graden. Meer details over de omslag naar vochtiger weer en het weer van zondag als gevolg van het lagedrukgebied dat dichterbij komt kun je hier terugvinden.

Plaknachten

Niet alleen wordt het overdag broeierig, doordat de bewolking toeneemt blijft het ook in de nachten erg warm. Bewolking weerkaatst warmtestraling die het oppervlak in de nacht uitstraalt. Op die manier werkt bewolking 's nachts dus als een soort deken die warmte vasthoudt. Gedurende de aankomende nachten is het dan ook ronduit warm, met minima die lokaal op 19 of zelfs 20 graden kunnen blijven steken. Tijdens eventuele buien is het wel iets koeler.

Verder toenemende onweerskansen

Komende week nemen de onweerskansen dan verder toe. Zo kunnen in de nacht naar maandag verspreid over het land ook regen- en onweersbuien overtrekken. De zwaarste buien moeten dan waarschijnlijk echter nog volgen.

Warmte, vocht, wind en timing

Dat zit als volgt. Het ontstaan en de sterkte van onweersbuien zijn van veel verschillende (atmosferische) omstandigheden afhankelijk. Allereerst moet de lucht onderin de atmosfeer natuurlijk warm en vochtig zijn. De warmte is belangrijk zodat de lucht kan stijgen, vocht om de onweersbuien te ‘voeden’.

Die warmte is niet alleen afhankelijk van de (warme) luchtmassa die vanuit het zuiden aangevoerd wordt. Uiteraard helpt de dagelijkse gang, oftewel de opwarming van het landoppervlak door de zon gedurende de dag, ook flink mee. En daarom is het voor onweersbuien het meest ideaal wanneer die warme, vochtige luchtmassa overlapt met het warmste moment van de dag, oftewel de tweede helft van de middag of het begin van de avond. Want hoe warmer en hoe vochtiger de lucht (onderin de atmosfeer), des te meer potentiële energie er aanwezig is voor onweersbuien.

Daarmee is het ‘recept’ voor onweersbuien nog steeds niet compleet. Zo speelt namelijk ook de wind een belangrijke rol. Het gaat in dit geval vooral om het verschil in wind onderin en hoger in de atmosfeer. Als die wind met hoogte van richting verandert (richtingsschering) en de windsnelheid met hoogte toeneemt (snelheidsschering), is er sprake van windschering. Als gevolg van windschering kunnen onweersbuien zich beter organiseren. De stijg- en daalstroom van een onweersbui zitten elkaar dan niet zo in de weg, waardoor buien feller uit kunnen pakken en een langere levensduur hebben. Verder is de kans op randverschijnselen zoals hagel en windstoten dan ook groter.

Komende week zware onweersbuien?

Bij de eventuele buien van morgen en de buien in de nacht naar maandag, vallen al die ‘ingrediënten’ nog niet perfect samen. De timing is niet optimaal en daarbij is er ook weinig windschering aanwezig. Behalve neerslag, lokaal flink wat regenval en onweer hoeven we in die zin dus niet bijzonders te verwachten.

Ook maandag is er kans op enkele regen- en onweersbuien, en dan geldt nog hetzelfde. Spannender wordt het in de nacht naar dinsdag en op dinsdag en woensdag. De weermodellen projecteren nu dat er in die periode van de nacht van maandag tot en met woensdag aan de grond kleine lagedrukgebiedjes ontstaan, terwijl de wind hoger in de atmosfeer steeds meer toeneemt. Dit laatste is vooral het geval vanaf dinsdagmiddag. Dit betekent dat de windschering toe gaat nemen. Precies in de periode tussen de nacht naar dinsdag en woensdag, berekenen de weermodellen ook verschillende gebieden met onweersbuien boven onze omgeving. Vallen de eerdergenoemde factoren allemaal goed samen, dan zouden die buien zomaar felle exemplaren kunnen zijn met veel bliksem, neerslag, hagel en windstoten.

Alles staat of valt met details en timing

Hierin zit ‘m dan ook meteen weer de nuance. Zoals we hebben aangegeven spelen bij onweersbuien veel verschillende factoren een rol. Daarbij moeten alle details ook nog op het juiste moment samenvallen om zware buien tot ontwikkeling te laten komen. Dit maakt de onzekerheid bij onweerssituaties altijd groot. Tel daarbij op dat onweersbuien relatief kleine systemen zijn (weermodellen hebben extra veel moeite met weersystemen van een kleine schaal) en je begrijpt dat de verwachting al gauw onzeker is, specifiek meerdere dagen van tevoren.

Zo kunnen we op dit moment hooguit aangeven dat de kans op felle onweersbuien toeneemt en dat het tussen maandagnacht en woensdag regionaal vrijwel zeker tot stevige regen- en onweersbuien gaat komen. Maar hoe zwaar die buien precies zijn, wanneer die buien precies gaan overtrekken en waar in het land die buien dan precies voor zullen komen is nu nog niet te zeggen. De komende dagen houden we dit natuurlijk uitgebreid in de gaten bij Weer.nl.

Conclusie

De conclusie is voor nu dan ook als volgt. Vanaf zondag verandert het weertype van warm en droog naar heet en broeierig met meer bewolking en kans op een regen- of onweersbui. De dagen daarna houdt het broeierige weer aan en neemt de kans op onweersbuien verder toe, die dan ook nog eens feller uit zullen pakken dan de eventuele buien op zondag. Waar, wanneer en hoe zwaar die buien uit gaan pakken is nu nog niet met detail te zeggen; de onzekerheid is nog groot en de komende dagen zal het beeld steeds iets duidelijker gaan worden.

Na woensdag houdt de kans op enkele regen- en onweersbuien aan, maar omdat de temperatuur een stapje omlaag doet en de atmosfeer een fractie minder vochtig wordt, worden die eventuele buien dan wel wat minder zwaar dan op de eerdergenoemde dagen het geval is. De komende dagen volgen op Weer.nl ongetwijfeld verwachtingen met meer detail.

Daan van den BroekMeteoroloog