Foto gemaakt door Jannes Wiersema - Verschillende gewassen, waaronder deze aardappelgewassen, hebben het moeilijk door de droogte. De op 2-na langste droogteperiode ooit gemeten komt zondag waarschijnlijk ten einde.
Foto gemaakt door Jannes WiersemaVerschillende gewassen, waaronder deze aardappelgewassen, hebben het moeilijk door de droogte. De op 2-na langste droogteperiode ooit gemeten komt zondag waarschijnlijk ten einde.
Nu

Extreem lange droogteperiode komt vandaag mogelijk ten einde

De op 2 na langste droogteperiode ooit gemeten komt vandaag (zondag) mogelijk ten einde. Al ruim een maand viel op de meeste plekken in ons land geen druppel regen meer. Op het weerstation van De Bilt is het sinds 13 mei kurkdroog en daarmee duurt de huidige droogteperiode al 36 dagen. Waarschijnlijk blijft het bij die 36 dagen, want vandaag neemt de kans op neerslag toe.

Een droogteperiode is een periode van minstens 20 dagen op rij waarop geen noemenswaardige neerslag valt (in totaal niet meer dan een halve millimeter). Omdat op 12 mei voor het laatst regen viel in De Bilt, was begin deze maand officieel sprake van een droogteperiode. Na 36 dagen komt die droogteperiode dus mogelijk ten einde.

Hardnekkige hogedruk maakt plaats

De oorzaak van de extreme droogte waren hogedrukgebieden die continue dichtbij, ten westen en noorden van ons land lagen. In een hogedrukgebied vinden dalende luchtbewegingen plaats. Wanneer de lucht daalt, warmt deze op en droogt deze uit. Hierdoor worden wolken- en neerslagvorming onderdrukt.

Momenteel komt vanuit het westen juist een lagedrukgebied dichterbij. Het blijft nog even warm, maar het wordt wel vochtig (en dus broeierig) met meer bewolking en een toenemende kans op regen- en onweersbuien. De kans is groot dat vandaag voor het eerst sinds lange tijd verspreid over het land een aantal regen- en mogelijk ook onweersbuien voor gaan komen. Deze ochtend valt in het zuidwesten van het land al regen.

36 dagen droogte goed voor top-3 notering

De inmiddels alweer 36-dagen durende droogteperiode is goed voor een plek in de top-3. Slechts 2 keer eerder was het nóg droger. Zo viel in de hete en droge zomer van 2018 op maar liefst 43 opeenvolgende dagen in De Bilt geen regen. In april/mei 2007 bleef het maar liefst 46 dagen achtereen droog. De vorige nummer 3 in de ranglijst gingen we de afgelopen week al voorbij.

Na tijden van droogte en veel zon, neemt nu dan dus de kans op bewolking en neerslag toe. Wel blijft het heet. Mocht het zo zijn dat het tóch ook vandaag in de Bilt nog droog blijft, dan nog is het zeer onwaarschijnlijk dat de huidige droogteperiode de top-2 benadert. De komende dagen neemt de kans op stevige regen- en onweersbuien namelijk verder toe, alvorens het later in de week mogelijk weer wat droger wordt.

Ondanks buien houdt droogte aan

De droogte van de afgelopen tijd stond natuurlijk in enorm contrast met de zeer natte lente waar we tot 13 mei aan toe mee te maken hadden. Was het watertekort als gevolg van de neerslagtekorten van de afgelopen jaren eindelijk weer redelijk op peil, daar hebben we inmiddels wéér met een voor de tijd van het jaar enorm neerslagtekort te maken. We benaderen qua neerslagtekort zelfs het recordjaar van 1976.

Foto gemaakt door KNMI - Het neerslagtekort volgens het KNMI. Inmiddels zit het huidige jaar bij de 5% droogste jaren ooit gemeten. We zitten boven het niveau van 2018 (vergeleken met dezelfde periode in dat jaar) en benaderen zelfs het niveau van recordjaar 1976.
Foto gemaakt door KNMIHet neerslagtekort volgens het KNMI. Inmiddels zit het huidige jaar bij de 5% droogste jaren ooit gemeten. We zitten boven het niveau van 2018 (vergeleken met dezelfde periode in dat jaar) en benaderen zelfs het niveau van recordjaar 1976.

Normaal gesproken valt in de periode van 13 mei tot en met 17 juni in De Bilt zo’n 79 mm aan neerslag. Nu viel er dus helemaal niks. De verdamping was daarentegen enorm, door de grote hoeveelheid zonneschijn, de vaak stevige wind en de oplopende temperaturen. Zo kon per dag gemakkelijk 5 à 6 mm water verdampen. Ook in de rest van het land viel niet of nauwelijks neerslag, terwijl de verdamping groot was. Het neerslagtekort is landelijk genomen dan ook alweer opgelopen tot zo’n 150 mm. De buien die voor vandaag en het begin van komende week in de verwachting staan, zijn dan ook niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Het zorgt er slechts voor dat de 50e droogteperiode sinds het begin van de metingen ten einde komt.

Daan van den BroekMeteoroloog