Komt er vanaf zondagavond dan eindelijk onweer?
Zou het na op de meeste plaatsen ruim vijf weken zonder noemenswaardige regen begin volgende week dan eindelijk weer eens tot buien komen? Het krijgt er meer en meer de schijn van. De laatste uitdraai van het Europese weermodel laat de buien (met onweer) er nu zelfs al komende zondagavond inkomen. Dat duurt niet lang meer.De drukverdeling boven Europa zit al tijden op slot. Hogedrukgebieden maken de dienst uit en houden zich vaak in het zeegebied tussen IJsland en Schotland op. Bijna heel de noordelijke helft van Europa profiteert ervan. Zonnige dagen rijgen zich aaneen, ook op plaatsen waar je dat niet meteen zou verwachten, zoals in Schotland. Daar is het kwik op sommige plaatsen al tot boven 30 graden gestegen, iets wat er niet vaak gebeurt.
Zomer van 1976
Het weer deze zomer heeft wel iets weg van de grote, droge zomer van 1976. Over dat jaar publiceerden we eerder deze week op Weer.nl al een verhaal. Ook toen lag het voor het fraaie weer verantwoordelijke hogedrukgebied steeds bij Schotland en was het niet alleen in Nederland en omgeving, maar ook in het Verenigd Koninkrijk steeds zonnig en warm. Er heerste grote droogte, de watertekorten waren groot en de natuur werd droger en droger. Ook kwam het op verschillende plaatsen tot grote natuurbranden.
Wisselvalliger weer zagen we de afgelopen weken steeds in de landen rond de Middellandse Zee. Italië kreeg met zware overstromingen te maken, later sloegen de buien ook in Spanje toe. Een lagedrukgebied, dat nog niet zo lang geleden op Madeira recordhoeveelheden regen bracht, begon de boel bij ons voorzichtig open te breken. Zijn opvolger ligt nu midden op de Oceaan en brengt de Azoren opnieuw buien. Het is dit lagedrukgebied dat de komende dagen langzaam in de richting van Ierland trekt. Daarmee wordt de druk op het bastion van mooi weer in de Benelux verder opgevoerd. Ergens vanaf zondagavond bezwijkt het hogedrukgebied waarschijnlijk. Dan kunnen de buien eindelijk komen.
Zondagavond al buien?
Zoals het er nu naar uitziet, moeten we in de loop van zondagmiddag en -avond de lucht al in de gaten gaan houden. Daarbij wordt het in het weekend sowieso al vochtiger en warmer, vooral als de wind zondag uit richtingen tussen oost en zuidoost gaat waaien. In het binnenland kan het kwik dan tot waarden tussen 29 en 32 graden oplopen. Tegen de avond trekt vanuit het zuidwesten een vore van lagedruk het land binnen, zo is nu het idee. Verder trekt de zuidwestenwind in de bovenlucht wat aan. Zo kunnen een paar flinke onweersbuien ontstaan die in de nacht naar maandag naar het noordoosten trekken.
Maandag overdag bevinden we ons in een luchtsoort die nog steeds warm, maar een stuk vochtiger is dan de lucht die we van de laatste weken gewend waren. De wind is dan zuidwestelijk en bij temperaturen die vooral in de oostelijke helft van het land opnieuw tot tussen 25 en 28 graden kunnen oplopen, laat de zon zich weer zien. Vooral in de ochtend kan ook een enkele bui vallen. In de avond en nacht naar dinsdag komt vanuit het zuiden een nieuw lagedrukgebied dichterbij. Boven Frankrijk zijn mogelijk al fikse regen- en onweersbuien ontstaan, die als een actief complex over Nederland trekken.
Later volgende week weer droger?
Ook dinsdag is er eerst nog kans op een regen- of onweersbui, later op de dag komt de zon er mogelijk door, waarna woensdag overdag vanuit het zuiden wellicht nog en lagedrukgebied volgt met enkele fikse regen- en onweersbuien. Tegen het einde van de week lijkt de buiigheid af te nemen en komt boven de Britse eilanden denkelijk een volgend hogedrukgebied tot ontwikkeling, opnieuw ten westen van Nederland dus, met bij ons een naar noordwest draaiende wind. Als dit uitkomt, is het met de buien mogelijk weer gedaan. Ook wordt het onder invloed van de noordelijke wind dan een tikkeltje koeler.
Of dit ook echt gaat gebeuren, is nog niet zeker. Daar waar het Europese en het Amerikaanse model de temperaturen bij ons vanaf eind volgende week iets laten dalen, bij een tijdelijk naar noord tot noordwest draaiende wind, dringen bij het Canadese GEM-model vanaf dat moment juist meer en meer (zeer) warme opties het pakket aan berekeningen binnen. Eigenlijk zijn alle modellen het er wel met elkaar over eens dat vanaf het einde van volgende week weer droog moet worden. Met opnieuw een hogedrukgebied in onze buurt beginnen we vanaf dan mogelijk aan een volgende periode met droog zomerweer.